Schrijflogboek #73 December 2023

2024 is al een paar dagen oud, maar in dit blogbericht blikken we nog even terug op de laatste maand van 2023. Hoe is het met mijn schrijfwerk afgelopen? Heb ik de doelen behaald die ik voor mezelf had opgesteld? En hoeveel uur heb ik totaal in 2023 geschreven? Je leest het allemaal in dit bericht!

Blogschema
Trouwe lezers van mijn blog zullen misschien een beetje verbaasd zijn, het schrijflogboek kwam immers altijd op de eerste maandag van de maand online. Dat is zes jaar lang zo geweest, maar nu heb ik het dan toch verplaatst. Dit heeft te maken met het feit dat het vervolgverhaal is afgelopen en ik wat duidelijker categorieën wilde onderscheiden op mijn blog. Met ingang van dit jaar ziet mijn blogschema er zo uit:

 • Maandag: Regelmatig komt er een persoonlijke blog voorbij. Sowieso iedere laatste maandag van de maand een Day in the life blog, maar ook regelmatig een andere persoonlijke update, óf een blog met nieuws over een publicatie. Er zal niet iedere week iets op maandag online komen, maar ik probeer vaker wel dan niet iets te plaatsen.
 • Donderdag: Deze dag blijft, zoals altijd, voor alles wat met lezen te maken heeft.
 • Vrijdag: Op de eerste vrijdag van de maand komt de blog vlogs op vrijdag voorbij, met een overzicht van de vlogs die in de afgelopen maand zijn verschenen.
 • Zaterdag: Iedere week op zaterdag komt er iets voorbij dat vooral met schrijven te maken heeft. Op de eerste zaterdag dus een blog met m’n schrijflogboek, de andere weken een schrijftip, een vraag die met schrijven te maken heeft of fun facts over een boek dat is verschenen.

Zoals gebruikelijk in een logboek vertel ik je hoeveel tijd ik aan welk project heb besteed, deel ik wat hoogtepunten en onthul ik het totaal. Tot slot kijk ik ook nog even vooruit naar de komende maand.

Verhalen

 • Gluten Free Kiss – 90 minuten
  Volgens mij deelde ik in mijn doelenbingo al dat ik afgelopen maand een oud manuscript (her)ontdekte. Ik schreef het in 2018 en wilde het in april 2019 uitgeven als e-book, maar ben daar uiteindelijk op teruggekomen. In eerste instantie wilde ik het graag rond kerst alsnog publiceren, maar ik realiseerde me dat het ten koste zou gaan van mijn andere projecten, dus toen heb ik het nog even opzij geschoven.
 • Samen! deel 5 – 250 minuten
  Ik verwerkte de feedback van Froukje op de nieuwste versie van het verhaal en het lukte me om dat helemaal af te krijgen.
 • De liefdesformule (voorheen Project Snel) – 975 minuten
  Het is me gelukt flink wat te schrijven aan dit verhaal, al is het niet zo veel geworden als ik had gehoopt, maar ik had dan ook onrealistische verwachtingen.

Social media kanalen

 • Social media beheer – 280 minuten
  Deze maand werkte ik weer wat trouwer mijn socials bij. De komende tijd wil ik hier wat meer tijd aan besteden, omdat ik ook leuke reels wil maken voor Instagram.
 • Vlogcontent – 285 minuten
  Er kwamen weer vlogs online de afgelopen maand. Ik vind het heerlijk om weer iedere week een video te kunnen plaatsen.
 • Blogcontent – 725 minuten
  Hier heb ik veel aandacht aan besteed, al heb ik niet eens zo ver vooruitgewerkt als ik zou willen. Maar de terugblikblog nam zoals gewoonlijk veel tijd in beslag, evenals het bericht waarin ik meer vertelde over mijn schrijfdoelen voor 2024.

Overig

 • Writing prompts – 20 minuten
  Tot mijn verbazing deed ik weer writing prompts in december. Ik moest er nog eentje om mijn jaardoel te halen en toen gebruikte ik er nog een om een scène op te schrijven die al lang in mijn hoofd zat en die ik voor een project wil gebruiken.
 • Bedrijfswerkzaamheden – 220 minuten
  Samen met Anna Laura nam ik nog een laatste podcastaflevering op en ik ging weer verder met de redactie van Jaaps boek.
 • Van alles en nog wat – 1130 minuten
  Hier heb ik zowaar nog meer tijd aan besteed dan aan een schrijfproject, maar ik heb veel in m’n journal gewerkt de afgelopen tijd. Daarnaast moest ik m’n doelen voor 2024 opstellen en dat kostte ook nog aardig wat tijd.

Hoogtepunten

 • Op 14 december rondde ik het herschrijven van Samen! deel 5 af. Enkele dagen later, op 20 december kon ik de titel en cover onthullen omdat de catalogus online stond. Voor wie het nog niet wist: het vijfde deel heet Help! Hoe hou ik het vol?! en ziet er zo uit 😉
 • Op 20 december schreef ik de tweede versie van boek 1 van De liefdesformule af. Aangezien die compleet anders was dan de eerste versie, vond ik dat wel een prestatie.
 • En op 26 december kwam het laatste officiële hoofdstuk van Friends 4-ever online. Of het daadwerkelijk een hoogtepunt is, valt nog wel te betwisten, maar het is in ieder geval een belangrijke mijlpaal.

Terugblik + statistieken
Ik had toen december begon torenhoge verwachtingen. Het was maanden geleden dat ik veel had geschreven en ik wilde heel graag dat er verandering in kwam. Wat ik me niet gerealiseerd had was dat ik nog echt in een ritme moest komen en dat je zoiets niet van de een op de andere dag doet. Bovendien was ik de feestdagen een beetje vergeten, dat ik op die dagen ook weinig zou kunnen schrijven. Inmiddels ben ik druk bezig met het aanwennen van een nieuwe ochtend- en avondroutine. Ik probeer ook op tijd te stoppen met schrijven, zodat ik mijn avonden vrij heb voor ontspanning en gezellige afspraken. Graag vertel ik je hier later nog meer over, in zo’n persoonlijk bericht 😉 Om een lang verhaal kort te houden, ik behaalde dus (weer) niet al mijn doelen en schreef ook minder dan ik hoopte. Totaal schreef ik 3975 minuten, wat goed is voor 66 uur en een kwartier. Sinds juli 2023 schreef ik niet meer zo veel, dus slecht ging het zeker niet. In die tijd schreef ik 41.978 woorden, waarvan er 22.862 verhaalwoorden.

En omdat dit het laatste logboek van 2023 is, weet ik ook hoeveel tijd ik in 2023 heb geschreven en hoeveel (verhaal)woorden. Hier komen die statistieken (even een drumroll erbij denken voor het effect)…

Ik schreef 42.180 minuten, wat neerkomt op precies 703 uur (uiteindelijk maar 47 uur minder dan ik oorspronkelijk wilde, toen ik nog niet wist dat ik zou gaan trouwen in 2023)

In die tijd schreef ik totaal 438.925 woorden, waarvan 222.792 verhaalwoorden (of, zoals Jaap ze noemt: geldwoorden).

Vooruitblik januari
Ik heb echt heel veel zin in de komende maand en was dan ook weer enthousiast met het opstellen van doelen. Toch heb ik mezelf ook wel een klein beetje ingehouden. Zo wilde ik het liefst boek twee én drie van De liefdesformule afmaken, maar ik heb voor de zekerheid boek drie toch maar bij ‘good month’ gezet (ben je voor het eerst op mijn blog en heb je geen idee wat ik hiermee bedoel, klik dan op deze link). Dat heb ik ook gedaan met de hoofdstukindeling van Samen! deel 6. Op de linkerbladzijde zie je trouwens ook mijn doelen voor Q1, maar die ga ik niet uitgebreid uitlichten. Ik verwacht dat als ik in de loop van de maand wat meer een ritme vind, het schrijven goed gaat en ik dit jaar niet zoveel schrijflogboeken hoef te schrijven waarin ik mijn doelen toch niet behaald heb 😉

Heb jij een doel voor januari?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. HOI, IK HAD EEN VRAAGJE. Ik ben een verhaal aan het schrijven maar ik merk dat ik het lastig vind om een gebeurtenis LANG te beschrijven. Ik bedoel daarmee dat ik dus niet elke gebeurtenis een half a4tje heb en klaar. Heb je tips?

  1. Pfoeh, daar vraag je me wat. Ik ga binnenkort een schrijftipserie starten op m’n blog, dus wie weet zie je daar je antwoord terug. Wat ik je sowieso zou willen aanraden is om veel gebruik te maken van dialogen en op die manier een gebeurtenis meer inhoud te geven. En wat ook belangrijk is, is dat elke gebeurtenis iets doet voor het verhaal, dat het het verhaal verder helpt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.