Schrijfpraat #54 Een revolutionair én simpel plansysteem

Oké, ik geef toe. Deze titel klinkt als clickbait. Maar het is echt waar, de afgelopen maand heb ik gewerkt met een nieuw plansysteem en het werkt geweldig. Hoe het in elkaar zit en waarom ik denk dat het werkt? Dat vertel ik je in dit bericht! Ben jij er ook klaar voor deze levensveranderende stap?

Zoals ik al eerder schreef zat ik in januari niet zo lekker in m’n vel en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat het in februari ook niet van een leien dakje ging (daarover maandag meer). Maar op woensdag 26 januari ontdekte ik een YouTube kanaal dat me hielp bij m’n mentale struggles en dat me ook een handreiking deed voor deze nieuwe planmethode.

Bare minimum & good day
In meerdere video’s over mentale gezondheid had deze Australiër (ik weet z’n naam niet, sorry) het over een to-do list met bare minimum en good day punten. Het idee is ontzettend simpel. In plaats van één to do list maak je er twee. Eentje voor het minimale wat je op een dag, in een week of in een maand moet halen en eentje voor als je het een goede dag, week of maand wordt.

Waarom werkt het?
Het probleem is namelijk dat we altijd te veel dingen op ons lijstje schrijven. Je gaat altijd uit van die goede dag, maar wat als je je niet fit voelt, slecht geslapen hebt omdat je een halve nacht je kind heen en weer hebt moeten wiegen of om wat voor reden dan ook niet toekomt aan dat wat je gepland had? Je lijstje kan maar half afgestreept worden en hoe hard je ook zegt dat het je niks kan schelen, je baalt ervan. Het gevolg is dat je de volgende dag de lat nog hoger gaat leggen voor jezelf. Op een gegeven moment kom je in een negatieve spiraal terecht waar je onmogelijk uit gaat komen. Tenminste, dit is mijn ervaring.

Eigenlijk werkte ik onbewust al een tijd met deze methode, maar niet op een effectieve manier. Ik schreef vaak op mijn (veel te lange) to-do list achter taken die geen prioriteit hadden ‘evt’. Maar omdat alles door elkaar stond en ik totaal geen overzicht had wat nu prioriteit had, raakte ik moedeloos. Het splitsen in twee lijsten gaf heel veel rust in mijn hoofd. Alles wat bij good day stond hoefde niet af, maar mocht wel. In het begin was ik bang dat ik het mezelf te makkelijk zou maken bij bare minimum, maar ik realiseerde me al snel dat juist dat het hele idee erachter is. Als jij je to-do list met de allerbelangrijkste klusjes razendsnel kunt afstrepen, geeft dat een extra boost endorphine waardoor je je ook kunt storten op de taken op je tweede lijst. Uiteindelijk kom je vaak op 70% van de gedane taken uit, heeft de man achter het kanaal Struthless ontdekt. En dat is genoeg!

Het afgelopen jaar heb ik heel veel boeken gelezen over productiviteit en efficiënt werken, maar geen enkel boek kon mij deze les leren. Productiviteit kan best wel toxisch zijn en leiden tot allerlei mentale problemen. Daar liep ik zelf ook tegen aan en ik ben dan ook heel blij dat ik deze revolutionaire én simpele planmethode heb ontdekt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms nog steeds te veel inplan bij het lijstje met bare minimum, het vergt wat training om onderscheid te maken tussen wat ik graag wil doen op een dag en wat écht moet, maar ik verwacht dat dat in de toekomst steeds beter gaat.

Mijn doelen
Inmiddels heb ik al mijn doelen aangepast naar dit systeem, zelfs mijn schrijfdoelen voor 2022. Zoals je op de foto kunt zien heb ik twee doelenbingo’s in m’n bullet journal zitten. Sommige doelen zijn wel gewoon hetzelfde, maar voor anderen heb ik de lat toch wat lager gelegd. Natuurlijk ga ik mijn uiterste best doen om de bingo’s allebei helemaal vol te krijgen, maar dit geeft veel meer rust. Ik heb één doel zelfs al veranderd, in plaats van een podcast ga ik proberen om 50 dagen 5000 woorden of meer te schrijven (als het een goed jaar wordt).

Printable
Vrijwel meteen nadat ik merkte dat de methode werkte ben ik aan de slag gegaan om printables te maken voor m’n dagplanning. Jij kunt de PDF -door hier te klikken- ook downloaden en aan de slag gaan. Ik heb mijn exemplaren gelamineerd en gebruik heel dunne whiteboardmarkers (0,6 mm, van Staedtler). Zo kan ik het schema iedere dag hergebruiken.

Krijg jij altijd je hele to-do list gedaan?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Interessant systeem. Ook ik splits al min of meer mijn to-do’s, maar alles blijft staan en motiveert dus niet. Ik ga me eens met dit systeem bezig houden, op weekniveau denk ik. Mijn jaardoelen zijn niet zo ambitieus als jouwe, dus daar zal ik eens prioriseren. Succes!

    1. Ja hè, ik vond het ook echt een heel interessant systeem en het gaat voor m’n gevoel ook steeds beter werken. Normaal als ik een nieuwe manier had bedacht was ik in het begin heel enthousiast en dan werkte het, maar dat vlakte al snel af. Hierbij heb ik juist het idee dat het steeds een beetje beter gaat. Succes met dit toepassen, hopelijk werkt het voor jou ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.