Schrijfpraat #13 Fulltime auteur: hoe zie ik dat eigenlijk voor me?

Het berichtje van vandaag is meer een persoonlijk schrijfsel dan de normale schrijfpraatjes. Maar de laatste tijd heb ik hier veel over nagedacht. Het is vast geen verrassing voor je dat het mijn droom is om me ooit fulltime met schrijven bezig te houden. De nadruk ligt hierin ook wel op het woordje ooit, al weet je natuurlijk nooit hoe het leven gaat lopen. Maar hoe zie ik dat voor me? Je leest het in dit bericht!

Ooit
De droom om fulltime auteur te zijn, had ik al als klein meisje. Het leek me heerlijk om de hele dag niets anders te doen dan verhalen te verzinnen en die op te schrijven. Hoewel ik inmiddels weet dat schrijven veel meer is dan dat, lijkt dit me nog steeds de meest aantrekkelijke manier om m’n (glutenvrije) boterham mee te verdienen. Maar … het betekent niet dat ik mijn andere baan niet waardeer. Ik weet nog niet eens of ik wel écht fulltime auteur wil zijn, maar ik zou het gaaf vinden als ik de keuze zou hebben.

Ik begon mezelf de laatste tijd af te vragen hoe ik dat precies voor me zou zien. Hoe zou ik mijn dagen indelen? Heb ik wel genoeg projecten om een volledige werkweek mee te vullen? (Hoewel, hier twijfel ik niet echt aan, haha.) Ik besloot dat het hebben van zo’n droom (fulltime schrijver zijn) heel leuk is, maar wat heb je eraan als je niet eens weet wat je dan eigenlijk wilt doen. Dus heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met de dingen die ik zou willen. En dat lijstje, ga ik nu met je delen. Mocht ooit werkelijkheid worden, kan ik altijd terugkijken op dit lijstje en zien of ik het goede beeld ervan heb gehad.

Het plan
Zo ziet mijn werkleven eruit als ik fulltime auteur ben:

 • Ik besteed zo’n 30 tot 40 uur per week aan mijn schrijfwerk. Hier valt alles onder wat er nu ook onder valt (dus: het daadwerkelijke schrijven, herschrijven, plotten, personages uitwerken, marketing/bekendheid genereren op social media en alle aspecten die ik nu vergeet).
 • Ik heb vaste dagen voor mijn projecten, zoals ik nu vaste weken of maanden heb voor bepaalde projecten. Op maandag werk ik bijvoorbeeld aan een nieuw verhaal, op dinsdag houd ik me bezig met sociale media en op woensdag ga ik een ander verhaal herschrijven … zoiets. Lijkt me heerlijk, ik wil nu altijd veel te veel op vrijdag doen, met als gevolg dat ik zaterdag ook het grootste gedeelte van de dag aan het schrijven ben.
 • Ik breng minstens twee keer per jaar een nieuw boek uit. Dat moet mogelijk zijn, helemaal als ik wat meer in verschillende genres ga schrijven.
 • Eens per jaar, of eens in de twee jaar ga ik zo’n nieuw boek officieel presenteren. De andere boekpresentaties doe ik via YouTube (als ik dat tenminste nog leuk vind).
 • Ik schrijf boeken voor jongeren én volwassenen. En heel misschien ook wel een non-fictie boek over schrijven. Dat is toch wel een beetje de droom van iedere schrijver, of niet? Haha.
 • Ik geef af en toe gastlessen op bijvoorbeeld een middelbare school. Of, als ik ouder en wijzer ben geworden dan nu, spreek ik op events mensen toe (geen nood, tegen de tijd dat ooit is aangebroken, zijn we vast wel van het coronavirus af).
 • Minstens één keer per maand, maar het liefst iedere week, heb ik een schrijfochtend/middag met een schrijfmaatje. Vereenzamen lijkt me absoluut niet leuk.
 • Dit punt is optioneel, maar ik wil graag ook een keer een boek in eigen beheer uitgeven. Als me dat goed bevalt wil ik het vaker doen. Maar eigenlijk ben ik nu best wel heel blij met de uitgeverij, scheelt een hoop regelwerk 😉
 • Ik deel 2 tot 4 blogs per week. Op dit moment deel ik 3 tot 4 blogs per week, maar dat is inclusief het wekelijkse vervolgverhaal. Nu verwacht ik dat het nog wel een hele tijd duurt voordat het vervolgverhaal ten einde is, maar of ik fulltime auteur ben als het afgelopen is? Dat is nog maar de vraag. Laat staan dat ik nu iets zou kunnen zeggen over een nieuw vervolgverhaal.
 • Ik upload één tot twee keer per week een nieuwe vlog (als ik dan mijn YouTube kanaal nog niet zat ben, haha). Ik maak op dit moment ook Engelse ondertiteling voor de filmpjes en dat wil ik graag blijven doen. Als ik te veel vlogs ga maken, gaat daar heel veel tijd in zitten, dat zou ik jammer vinden. Dus ook als ik fulltime schrijver ben, ga ik niet (veel) meer vloggen.
 • Eventueel word ik schrijfcoach. Hier ben ik nog niet helemaal over uit. Ik vind het heel leuk om mensen aan te moedigen om een boek te schrijven en meedenken vind ik ook erg leuk, maar ik weet niet of ik mezelf hier echt op wil vastleggen. Eerst maar een poosje oefenen met m’n huidige schrijfmaatjes.

Oké, op mijn officiële lijstje staat ook nog iets over een bepaald bedrag dat ik per jaar aan mijn schrijfwerk over wil houden, maar dat houd ik voor mezelf. Hopelijk vond je het leuk om te lezen hoe ik de verre toekomst voor me zie. Ik moet eerlijk zeggen dat nu ik dit plan voor mezelf heb gemaakt, het wat tastbaarder is geworden.

Wat denk jij, ben ik nog wat vergeten op het lijstje?

Liefs,

Mirjam

11 Reacties

 1. Dromen mag! Maar als ik dit lijstje lees, dan vraag ik me of je er ook een tijdrekening naast heb gezet. Want je weken krijgen niet meer uren! En als schrijfcoach, misschien in kleine omvang, kan ik me je goed voorstellen. En de omvang (van alles) heb je zelf in de hand. Succes.

  1. Een fulltime baan is toch ook 40 uur? Er zijn mensen die maar liefst 80 uur per week werken (en daarnaast blijkbaar nog slapen en eten), dus ik geloof dat het prima kan! Of bedoel je of ik al die taken wel gedaan krijg in 30-40 uur? Op zich kom ik al een heel eind in de 15 uur per week die ik er nu ongeveer aan kan besteden, dus ik verwacht wel dat het goedkomt 😀
   Schrijfcoach in kleine omvang lijkt me inderdaad wel leuk, ik wil dat zeker niet een groot onderdeel van m’n schrijfleven laten zijn 😉

   1. Ja, precies, dat bedoelde ik. (of al je plannen ook in 1 week passen, zonder opgebrand te raken door de verplichtingen die eruit voortkomen) Maar ik denk dat je het al heel goed doet. Je verdient je geld nu al met wat je eigenlijk zou willen, “schrijven”. Het is alleen nog een vraag van het accent verschuiven. Super als je zulke duidelijke plannen en doelen voor ogen hebt.

  1. Inderdaad, die doelen zijn vooral om te oriënteren en ik merk dat ik nu ik dit heb vastgelegd echt wel merk dat ik steeds duidelijker voor ogen heb waar het naartoe gaat.

 2. Dat is een mooi lijstje, en ik denk ook best realistisch. Misschien zou je als het financieel kan steeds een dagje van je normale baan kunnen inruilen?

  1. Dank je wel voor je reactie, heel tof dat je denkt dat het best realistisch is. Dat denk ik zelf ook wel. Dat is misschien wel een optie, al werk ik nu al parttime i.v.m. gezondheidsredenen. Maar we gaan het zien 😀

 3. Wat een leuk lijstje! Veel van jouw punten herken ik en zou ik ook wel graag willen bewerkstelligen als ik ook ooit fulltime auteur ben. Één keer per maand met een auteur samen schrijven wil ik eigenlijk al vanaf deze zomer proberen te gaan doen. Want samen schrijven is sowieso altijd een goed idee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: