Schrijfpraat #16 7 lessen over doelen stellen

Ik krijg vaak reacties op mijn blogs over mijn schrijf- en leesdoelen dat mensen het zo tof vinden dat ik actief aan mijn doelen werk en dat ik goed kan plannen. Soms zit daar ook nog de wens bij: ‘Ik wou dat ik dat kon!’ Aangezien ik helemaal niet zo gestructureerd ben als blijkbaar in m’n blogs overkomt, besloot ik er een bericht aan te wagen…

Eerlijk is eerlijk, helemaal schrijfgerelateerd is deze blog niet, maar ik wist ook niet goed bij welke categorie ik deze blog anders in moest delen.

Mirjam en plannen
Geloof me, ik ben een grote chaoot, nog steeds. Mijn planningen, doelenbingo’s en lijstjes zijn nodig, anders komt er niets uit mijn handen! Op school was ik altijd degene die een opdracht net op tijd/te laat inleverde, ik begon standaard te laat met leren en had eigenlijk geen duidelijk doel voor ogen wat ik nu precies met m’n leven wilde. Dat is de afgelopen jaren gelukkig wel veranderd. Deadlines voor m’n uitgever haal ik altijd, meestal ben ik zelfs iets vroeger dan gewenst. Ik denk wel dat het verschil met schrijven is dat hier mijn hart ligt. En ik heb natuurlijk de afgelopen jaren veel over plannen geleerd. En een aantal van die lessen ga ik met je delen, want ik gun het iedereen!

Jij en plannen
De volgende zaken zijn belangrijk als je gaat plannen:

  • Wat belangrijk is als je gaat beginnen met doelen stellen en plannen: weet waar je naartoe wilt. Wat is jouw uiteindelijke droom, waar wil je naartoe? Vervolgens zorg je ervoor dat de doelen die je hebt, meewerken om bij die droom te komen!
  • Stel haalbare doelen! Echt, dat is wat mij betreft de belangrijkste les die ik je meegeef. Op het moment dat jouw doelen ’te hoog’ zijn, demotiveert het alleen maar. Ik weet dat ze zeggen: Aim for the sky and you’ll reach the ceiling. Aim for the ceiling and you’ll stay on the floor, maar ik vind het niet in alle gevallen een goede quote. Ik had bijvoorbeeld als ‘levensdoel’ om op de NYT bestsellerslist te komen. Zeg nooit nooit, maar realistisch gezien is het niet echt een doel wat ik ga halen. Waarom zou ik dat dan als doel hebben? Het remt me alleen maar af bij het werken aan m’n andere doelen.
  • Iets wat hier direct mee te maken heeft: Stel doelen waar je zelf invloed op hebt, in 2019 had ik op mijn doelenlijst veel doelen gerelateerd aan statistieken, bijvoorbeeld een bepaald aantal pageviews, of een aantal volgers op Instagram. En natuurlijk, je hebt hier in beperkte mate invloed op, maar als je het niet haalt is het niet je eigen schuld, terwijl het wel zo voelt. Ga bij elk doel na of andere mensen invloed hebben op het behalen van dit doel en hoeveel procent dat dan ongeveer is. Bij het doel: ‘Een boek publiceren’ zijn er natuurlijk meerdere partijen die hier invloed op hebben (als je het via de weg van de uitgeverij wilt doen), maar als jij dat boek niet schrijft, kan het sowieso niet gepubliceerd worden. Klein tipje: verander het doel naar: ‘Definitieve versie van boek X schrijven’ of ‘Boek X naar uitgeverij Y, Z, A, B en C sturen (bijvoorbeeld).
  • Als je een doel niet binnen de gestelde tijd behaalt, zie het niet als falen, maar leer hier juist van. Als het goed is worden je doelen zo vanzelf realistischer en beter haalbaar. Durf je doelen ook bij te stellen als ze niet meer (zo) relevant zijn voor je, net als ik met mijn NYT bestsellerlist doel heb gedaan.
  • Maak het plannen/doelen stellen leuk. Door er bijvoorbeeld een bingo van te maken of jezelf te belonen als je een doel hebt behaald. Dit doe ik dus allebei. Mijn beloning zit in een klein geldbedrag dat ik in mijn boekenspaarpotje mag stoppen, de hoogte van dat bedrag hangt af van wat voor doel het was (een weekdoel, maanddoel of jaardoel).
  • Knip grote doelen in stukjes. Met name de taken waar je heel erg tegenop ziet kunnen vaak kleiner gemaakt worden. Ik vind het beginnen aan een nieuw boek nog steeds lastig (ook heel leuk), maar door het op te knippen in kleine taken als personages uitwerken, hoofdstukindeling maken en hoofdstukken van ongeveer 2000 woorden schrijven, wordt het behapbaar en zo haal je uiteindelijk zo’n groot doel toch!
  • Nog een laatste les, die ook weer aansluit bij het vorige doel: stel voor jezelf jaardoelen, eventueel kwartaaldoelen, maanddoelen, weekdoelen en dagdoelen. Begin dan ook met de jaardoelen. Als een maand bijna voorbij is en ik ga nieuwe schrijfdoelen stellen voor de maand erna, pak ik altijd mijn jaardoelenbingo erbij en op basis daarvan stel ik mijn maanddoelen op. Vervolgens stel ik aan de hand van de maanddoelen de weekdoelen op en, je raadt het vast al, aan de hand van die weekdoelen mijn dagdoelen. Op die manier werk je elke dag aan wat uiteindelijk je jaardoelen zijn.

Nou, ik hoop dat je wat hebt aan mijn lessen over plannen. Heb je nog een vraag over plannen? Stel ‘m gerust in een reactie, ik stuur altijd iets terug 😉

Ben jij goed in plannen/realistische doelen stellen?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Een hele leuke post. Ja, ik vind dat jij zeer goed georganiseerd bent. En dat ik er nog veel van kan leren. Dus door jouw tekst ben ik gaan nadenken. Toen ik zo oud was (bijna 30 jaar terug) liep veel anders. Na mijn studie kon ik uit verschillende jobs kiezen, en als je iets anders wilde, ach dan keek je weer verder. Hypotheken werden tot boven 100% gegeven, huizen waren ook nog betaalbaar, sociale media waren er nauwelijks, dus waar moest je voor plannen. Eigenlijk een heel zorgeloos leven. (achteraf gezien) Toen zijn we (gepland) naar het buitenland vertrokken, en hier was de wereld anders. Zonder diploma of cursus (met certifikaat) geen job, etc. Dus de zorgeloosheid was voorbij, maar ik heb me gered, zoals ik gewend was. Als ik toen een gedegen planning had gemaakt, was ik misschien ergens anders, maar ook gelukkiger? En o.a. door jouw post, en bujo etc. kom ik er (misschien wat laat achter) dat je veel meer moet plannen om nog doelen te bereiken. Interessant he? Maar beter laat dan nooit, en ik ben tevreden.

    1. Tof dat ik je op die manier kan inspireren. En uiteindelijk is het belangrijkste dat je gelukkig bent, daar kan geen planning iets aan veranderen. Al moet ik wel bekennen dat ik best gelukkig word van zo’n mooie planning (en het dan vooral behalen ;-)).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: