Schrijflogboek #32 Juli 2020

Zoals ik vorige maand al vertelde is het schrijflogboek een van mijn favoriete categorieën om blogs over te schrijven. Ik deel iets van m’n projecten en maak op die manier ook voor mezelf zichtbaar hoe het nu gaat. Ik waarschuw je vast, het bericht van vandaag kan aan de lange kant zijn. Dus pak er een lekker kopje koffie of thee bij en geniet!

Op één doel na heb ik al m’n doelen in juli behaald. En gelukkig was het ook niet een superbelangrijk doel (vind ik zelf). Zoals iedere maand vertel ik eerst hoeveel tijd ik aan welk project heb besteed, dan volgen de hoogtepunten, een onthulling van het totaal en een korte terugblik en ik sluit af met een vooruitblik op de komende maand.

Verhalen

 • Kort verhaal – 70 minuten
  Deze maand schreef ik m’n vijfde korte verhaal van 2020, wat betekent dat ik daarmee een jaardoel heb behaald. Het duurde niet zo heel lang, want ik had het verhaal al een tijdje in m’n hoofd zitten en de personages hoefde ik niet te bedenken, omdat het over Lynn ging, het hoofdpersonage uit Time-out. Ondanks dat ik nu m’n jaardoel heb behaald wil ik wel elke maand een kort verhaal blijven schrijven.
 • Altijd lente – 140 minuten
  In mei schreef ik een kort verhaal in het feelgood genre, waar ik meer in zag. Ik had ideeën om ‘m verder uit te breiden en daar wilde ik eigenlijk in augustus mee verder gaan. Maar uiteindelijk heb ik besloten om het toch nog maar uit te stellen tot een nader te bepalen tijdstip. Dat heeft alles met het volgende project te maken.
 • Bergen van Chaos – 300 minuten
  Ook deze maand ben ik weer verder gegaan met het fantasy project en ik heb nu echt een goed plan van aanpak gevonden. Dat betekent dat m’n projectplan ook gewijzigd is, hier hoop ik binnenkort meer over te vertellen. Omdat ik er nu echt helemaal inzit, wil ik hier in augustus graag mee verder gaan. Aangezien ik dan ook het tweede deel van de Samen! serie ga herschrijven, heb ik geen ruimte voor een derde project. Ik moest dus gaan kiezen tussen Altijd lente en Bergen van Chaos en de keuze is op Bergen van Chaos gevallen.
 • Samen! – 390 minuten
  Aan het begin van de maand moest ik de laatste wijzigingen doorvoeren in het eerste deel uit de serie, Help! Mam is verliefd. En halverwege de maand kwam de proefdruk die ik door moest nemen. Dat is allemaal gelukt en inmiddels is het boek naar de drukker. Aankomende vrijdag ga ik de cover laten zien!
 • Vervolgverhaal – 1015 minuten
  Het vervolgverhaal was mijn Camp NaNoWriMo project en ik heb maar liefst 30.785 woorden geschreven. Ik heb het eerste deel afgerond, dus het vierde schooljaar van Norah, Lily, Eva en Marit. Het zijn in totaal 60 hoofdstukken 4 kleine bonushoofdstukjes geworden en tot en met hoofdstuk 52 staat al ingepland. Ik vind het wel fijn om zo voor te lopen met het verhaal, dan kan ik m’n aandacht nu weer naar andere projecten verplaatsen. Eerst was ik van plan om het pas in december weer op te pakken, maar ik denk dat ik dat toch te laat vind. Maar ik zie het vanzelf wel.

Sociale media kanalen

 • Vlogcontent – 380 minuten
  Ik nam weer wat vlogs op, in juli verschenen er in totaal 5 vlogs op mijn kanaal. Het editen gaat steeds makkelijker, het enige waar ik nog niet helemaal tevreden over ben zijn mijn thumbnails, dus daar ga ik nog wat aan doen. Ik vind het vloggen echt heel erg leuk om te doen en merk dat ik er meer zelfvertrouwen van krijg.
 • Blogcontent – 470 minuten
  Ik schreef behoorlijk wat blogs in juli, ik werkte tijdens m’n schrijfvakantie vooruit. Ook plande ik heel veel hoofdstukken van het vervolgverhaal in, maar het valt me eigenlijk best wel mee hoeveel tijd erin is gegaan.
 • Sociale media beheer – 740 minuten
  De afgelopen maand ben ik veel bezig geweest met Nederlandse en Engelse ondertiteling maken voor m’n YouTube filmpjes, dat reken ik onder deze uren. Maar … ik heb besloten dat ik daarmee ga stoppen. Dat is best een lastige keuze geweest, want ik vind het echt leuk om bezig te zijn met de Engelse taal. Maar het kostte me heel veel tijd en ik zag iedere keer heel erg op tegen het maken van ondertiteling. Die tijd spendeer ik liever aan het creëren van nieuwe content voor m’n kanaal, m’n blog of nieuwe verhalen. Ik heb uitgerekend dat het me zelfs minder tijd zou kosten als ik ook elke week een Engelstalig filmpje zou opnemen en die publiceren. Dus wie weet, ga ik dat in de toekomst wel doen 😉

Overig

 • Writing is worship – 30 minuten
  Vorige maand schreef ik al een beetje wat dit project inhoudt, een non-fictie boek over schrijven, je hart volgen en doen waarvoor je geroepen bent. Afgelopen week had ik echt een doorbraak voor dit idee (in m’n hoofd), dus dat ga ik komende maand verder uitwerken. Dat kan mijns inziens prima naast het Bergen van Chaos en Samen! project, omdat het geen verhaal is wat ik hoef te verzinnen.
 • Van alles en nog wat – 120 minuten
  Ik schreef deze maand weer een paar persoonlijke stukjes, heb best wel wat over mezelf en hoe ik verder wil met m’n schrijverij geleerd en er waren nog wat andere kleine klusjes die ik hieronder reken.
 • Writing prompts – 320 minuten
  Het is alweer meer dan twee jaar geleden dat ik begon met de ‘dagelijkse’ writing prompts. Een lange tijd deed ik daadwerkelijk iedere dag een writing prompt, maar nu sinds een jaar op maandag tot en met vrijdag (dus op werkdagen). Pas heb ik weer wat writing prompts van twee jaar geleden doorgelezen en daar zitten echt goede ideeën tussen. Sommigen heb ik al uitgewerkt, anderen nog helemaal niet.

Hoogtepunten
Er gebeurden deze maand weer veel leuke dingen. Ik wil er weer drie uitlichten:

 • Ik behaalde deze maand maar liefst drie jaardoelen:
  -Ik rondde het vervolgverhaal van vwo 4 af.
  -Ik heb twee keer deelgenomen aan Camp NaNoWriMo en heb bij beide edities (meer dan) 25.000 woorden geschreven.
  -Ik heb dit jaar vijf korte verhalen geschreven.
 • Op 15 juli kwam dus de digitale proefdruk van Help! Mam is verliefd. Dat is toch iedere keer weer een mijlpaaltje, de laatste stap voor het eindresultaat!
 • Op 31 juli stond er een interview met mij in het RD. De krant maakte een zomerserie over De uitgeverij en voor het tweede deel interviewden ze m’n redacteur. Daarnaast wilde ze een interview met een auteur waar deze redacteur nauw mee samenwerkt en m’n redacteur dacht meteen aan mij. Ik vond het echt heel leuk dat ze dat deed, dus heb ik meegewerkt aan het interview. Online werd het artikel trouwens al op 30 juli gepubliceerd.

Totaal
Ik heb m’n record van juni weer verbroken, ik schreef in totaal 66 uur en 15 minuten. Het is zelfs meer dan in maart 2019, toen ik nog niet werkte bij het LCJ. Ik noemde het even geleden al, maar ik heb de afgelopen maand best wel veel over m’n schrijverij geleerd. Daarover heb ik ook het een en ander gedeeld in bovenstaande video. Ik laat het filmpje bewust starten bij het reflectiemoment. Mocht je het hele filmpje willen zien, kan dat natuurlijk gewoon. Wat ik mee ga nemen voor de komende tijd is dat kwaliteit altijd belangrijker is dan kwantiteit. Nu heb ik de afgelopen maand ook heel veel toffe dingen gedaan: projecten afgerond, de juiste aanpak gevonden voor een nieuw project en niet te vergeten meer dan 40.000 woorden geschreven, maar ik wil me minder focussen op het aantal uren en meer op productiviteit. En sommige dingen, waar ik echt niet blij van word, moeten dan sneuvelen, zoals het maken van ondertiteling en ook moet ik keuzes maken welke projecten ik wel aan ga werken en welke ik nog even laat liggen.

Vooruitblik
In augustus heb ik twee weken vakantie. Een daarvan hoop ik ook daadwerkelijk weg te zijn en voor de ander heb ik nog geen directe plannen. Ik wil er graag weer een schrijfweek van maken, zoals in de video hierboven. Maar wel met de lessen die ik geleerd heb in m’n achterhoofd. Ik heb dat trouwens ook verwerkt in m’n doelen voor de komende maand. Ik had eerst opgeschreven dat ik weer een bepaald aantal uur moest werken aan Bergen van Chaos (net als de afgelopen maand). Nu heb ik voor augustus alleen opgeschreven waar ik wil zijn met dat project. Het aantal uren wat ik eraan kwijt ben is minder belangrijk.

Eind augustus staat er nog iets leuks op de planning, als je me op Instagram volgt weet je het (waarschijnlijk) al, maar deze week kan je er ook meer over lezen in een van m’n blogs!

Heb jij het in juli rustig aan gedaan, of ben je heel productief geweest?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Leuk al die doelen en projekten. Nu je vlogs vind ik heel leuk, enige minpuntje is dat bij sommige storende achtergrond geluiden of geruis zijn. (regen op het dak?) en dat leidt af. Maar dat is waarschijnlijk moeilijk op te lossen.
  Mijn juli was erg produktief of beter gezegd, ik heb veel beslissingen genomen en projekten op de rails gezet, oa. een schrijfcursus. Dus ja, ik kan tevreden terugkijken.

  Veel succes met al je projekten.

  1. Het geruis is idd de regen op het raam. Ik doe m’n uiterste best het te voorkomen, maar soms zat ik midden in een opname en ging het opeens regenen. Ik kijk nu wat vaker de weersvoorspellingen, maar kan niet altijd garanderen dat het goed gaat 😉 Fijn dat je ze wel leuk vind om te zien. En juli klinkt voor jou als een productieve maand! Heel veel succes met alles!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.