Schrijfpraat #28 Schrijven over de wereld die je kent

Een van de schrijftips die ik lang geleden kreeg en altijd onthouden heb is: ‘Schrijf over de wereld die je kent’. Destijds schreef ik nog niet zo veel, maar las des te meer en vroeg me af hoe bijvoorbeeld C.S. Lewis ooit De Kronieken van Narnia kon schrijven als hij dit advies had opgevolgd. Maar nu ik wat meer schrijfervaring heb, begin ik het advies beter te begrijpen…

Superoude foto van mij toen Time-out net uitkwam. Als er een boek gaat over de wereld die ik ken is het dit boek!

De theorie
Het is makkelijk om te schrijven over de wereld die je kent. Natuurlijk bedoelde de persoon die dit schrijfadvies gaf niet letterlijk de wereld, maar meer je eigen persoonlijkheid, je omgeving en gebeurtenissen die je meemaakt. Een voordeel als je over deze bekende wereld schrijft is dat je niet zoveel research hoeft te doen naar bepaalde plaatsen of personages. Zeker als je nog niet heel veel ervaring hebt als schrijver is het goed om die wereld te verkennen, voordat je je in het diepe stort. Het is niet erg als het personage waarover je schrijft op jezelf lijkt, tenslotte ken je jezelf het beste. Gebeurtenissen die je meemaakt kunnen dienen als inspiratie voor het verhaal, dat geeft helemaal niets. Talloze schrijvers doen dit. In de inleiding noemde ik C.S. Lewis, Narnia is, zonder dat het zijn bedoeling was, een allegorisch verhaal geworden met elementen over het christelijk geloof. Dat was de wereld die C.S. Lewis kende en daaromheen creëerde hij een andere wereld.

De praktijk
Ikzelf schrijf veel over de wereld die ik ken. De vele fun facts berichten over mijn boeken laten dit ook wel zien. Veel gebeurtenissen heb ik zelf meegemaakt, soms in een iets andere setting, maar wel bruikbaar voor het verhaal. En omdat iedereen weer iets anders meemaakt, is dat ook niet erg. Ik probeer wel verschillende personages te creëren, hoewel de meeste hoofdpersonages wel één of meerdere eigenschappen van mij geërfd hebben.

Toch maak ik niet alles zelf mee, nu ik meer ervaring met schrijven heb, schrijf ik ook over dingen die ik niet zelf heb meegemaakt, waar de Samen! serie een voorbeeld van is. Hoe zie ik dat dan in licht van wat ik in dit bericht heb gedeeld? Daar vertel ik je volgende week meer over!

Schrijf jij veel over de voor jou bekende wereld?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Ben benieuwd naar het volgende bericht. Ik schrijf nu nog alleen over eigen ervaringen en maak daar een verhaal omheen. Meer als mijn eigen ervaringen heb ik niet!

    1. Heel herkenbaar hoor. Uiteindelijk krijg je, doordat je er een verhaal omheen maakt, toch een ander verhaal dan het verhaal van je eigen ervaringen. Ik hoop dat het bericht van volgende week je niet zal teleurstellen 😉

  2. Ja, best wel. Ik ben natuurlijk geen echte auteur maar wie weet worden mijn verhalen ooit eens boeken en komen ze uit bij een uitgeverij…….

  3. Ik denk inderdaad dat het zeker in het begin handig is om dit advies op te volgen. Voor beginnende schrijvers is er al zoveel waar je aan moet denken!

    1. Inderdaad, zeker als je net begint met schrijven is dit het handigste. Schrijven leer je vooral door het te doen en dan moet er verder niet te veel ingewikkelds bij zitten 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: