Lezen met Mirjam #14 Februari 2021

Afgelopen maandag deelde ik in m’n logboek mijn schrijfuren van de maand en vandaag vertel ik je meer over de boeken die ik deze maand heb gelezen. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik denk dat de hoeveelheid boeken die ik heb gelezen een van de redenen is dat ik minder aan schrijven toe ben gekomen de afgelopen maand. Zeker weten doe ik het niet, maar het is er wel een onderdeel van. Hoe en wat leg ik je uit in deze post.

Welke boeken las ik?
Ook in februari is het me gelukt om op schema te blijven. Ik las in totaal namelijk 28 boeken. Welke dat allemaal waren kan je hier zien. Lange tijd liep ik in februari achter. Ik had namelijk het geweldige idee om een fantasy trilogie te lezen waarvan elk boek meer dan 700 pagina’s telde. Doordat ik lange tijd achter liep voelde ik me vaak schuldig als ik iets anders deed dan lezen. Een beetje dom, dat weet ik. Maar na het lezen van de brief die Anna Laura aan me schreef en een stevig gesprek met mezelf heb ik besloten dat ik me niet meer schuldig ga voelen als ik achterloop op m’n leeschallenge. Het was juist het idee dat deze uitdaging mijn schrijfwerk niet in de weg zou staan en dat heb ik eigenlijk wel een beetje laten gebeuren de afgelopen tijd. Nu zijn er wel meerdere oorzaken te noemen dat ik minder schreef, zoals die hardnekkige ‘coronahoofdpijn’ die maar blijft terugkomen. Maar ik wil echt weer meer gaan schrijven.

Ik las uiteindelijk toch weer veel romans/feelgood boeken, maar dus ook een fantasy trilogie en zelfs een modern sprookje (Het hebzuchtgas)!

Favorieten
Natuurlijk zaten er ook weer een paar boeken tussen die ik benoemd heb als favoriet en omdat ik niet meer de hele lijst in m’n blogberichten noem, heb ik wat meer tijd om die uit te lichten.

 1. Hartsgeheim // Anna Laura had al meerdere keren verteld dat ik eens boeken van Denise Hunter moest lezen en dat heb ik gedaan toen ik een beetje vastzat met de fantasy trilogie. Ik vond het heel leuk om Mistborn te lezen hoor, maar ik werd wel een beetje wanhopig van het feit dat ik zo achter liep. De boeken van Denise Hunter lezen als een trein. Heerlijk christelijke feelgood!
 2. The Midnight Library // Dit prachtige boek van Matt Haig hielp mij toen ik er echt een beetje doorheen zat. Voor m’n gevoel ben ik echt heel lang positief gebleven in deze coronacrisis. Eigenlijk probeer ik elke dag de positieve dingen te zien, maar pas zat ik echt even diep in de put en precies op dat moment las ik dit boek. Het is een geweldig boek dat je hoop geeft voor de toekomst en leert om vrede te sluiten met het verleden.
 3. De torens van februari // Dit sci-fi boek van Tonke Dragt was eigenlijk de verrassing van de maand. Ik leende het boek ooit uit de bibliotheek maar kwam niet verder dan het eerste hoofdstuk. Het verhaal gaat over een jongen die met geheugenverlies in een andere wereld terechtkomt. Hoe het verhaal werkt is eigenlijk heel simpel, maar ook echt fantastisch!
 4. Dietrich, mijn liefste // Het verhaal van Dietrich Bonhoeffer en zijn verloofde Maria von Wedemeyer was echt ontroerend om te lezen (ik hoefde nog net niet te huilen) en daardoor ben ik ook heel benieuwd geworden naar de werken van Bonhoeffer.
 5. The perfect match // Ik heb genoten van dit boek van Susan May Warren. Deze maand las ik ook haar debuut (Happily ever after) en ik vind haar boeken echt heerlijk om te lezen. Gelukkig staan er een heleboel op kobo plus!

Teleurstelling van de maand
Als je veel boeken leest, zit er altijd wel een bij die teleurstellend is. Nu moet ik zeggen dat ik februari een beetje tegen vond vallen qua leesmaand. Er was eigenlijk geen enkel boek dat ik volledig overtuigd 5 sterren kon geven. Maar het boek wat me het meest tegenstond was Als honden huilen van Markus Zusak. Na De boekendief was ik echt groot fan van deze auteur, maar dit boek zorgt er echt voor dat ik terugkom op die beslissing. Daarnaast vond ik Schaduw (deel 3 van De zeven zussen) best wel saai en daar heb ik de hele maand over gedaan (luisterboek). En ik was zwaar teleurgesteld in het einde van Mistborn, hoewel ik het ook een zeer gewaagd einde vond van deze trilogie. Er gebeurde iets stoms met mijn favoriete personages, vandaar. Maar het was verder wel een heel toffe trilogie om te lezen hoor!

Non-fictie
Ik las maar liefst vijf non-fictie boeken de afgelopen maand en de meest leerzame was Goed werk van Tim Keller. Ik leerde daardoor veel over werk, maar ook over andere aspecten van het leven.

Book haul
Begin februari bestelde ik een (klein) stapeltje boeken bij Book Depository. Ik was een beetje verdrietig dat de lockdown weer verlengd werd tot na mijn verjaardag. De boeken kwamen uiteindelijk in de week van mijn verjaardag binnen, dus ik heb ze op vrijdagochtend uitgepakt (mijn nichtje en neefje gaven om beurten een boek). Dat waren deze boeken:

 1. Anne of the green gables // L.M. Montgomery
 2. The man I think I know // Mike Gayle
 3. Britt-Marie was here // Fredrik Backman
 4. The humans // Matt Haig
 5. More than we can tell // Brigid Kemmerer

Daarnaast heb ik op donderdagavond marktplaats afgezocht en kwam een exemplaar van Gegijzeld (Evert Hartman) tegen en dat boek is ook aan mijn verzameling toegevoegd. En van mijn ouders kreeg ik voor mijn verjaardag Navolging van Dietrich Bonhoeffer. Dit boek wil ik lezen voordat ik ga beginnen aan het schrijven van De stad (mijn allegorische verhaal) omdat ik het idee heb dat ik de opvattingen van Bonhoeffer hier goed bij kan gebruiken!

Leesdoelen maart
Maart telt 31 dagen dus ik wil graag minstens 31 boeken lezen. Ik hoop stiekem zelfs meer te lezen, maar het moet geen verplichting worden waardoor ik niet meer aan andere dingen toekom. Voor m’n TBR heb ik wel expres wat dunnere boeken uitgekozen. En ik luister eerst een paar kortere luisterboeken voordat ik aan deel vier van De zeven zussen begin. Dat ik in februari maar één luisterboek luisterde hielp namelijk ook niet echt. Maar ja, ik had steeds geen zin om te luisteren. Ook wil ik minstens 5 Engelse boeken lezen (eigenlijk nog meer, omdat ik anders echt niet uit ga komen met m’n doel) en op z’n minst 2 non-fictie boeken. En ik wil graag een klassieker lezen, Sense & sensibility ligt al klaar. Ik heb best een leuke TBR samengesteld vind ik zelf en ik heb goede hoop dat het deze maand helemaal goed gaat komen, met m’n leeschallenge én m’n schrijfwerk!

Wat was het leukste, mooiste of meest ontroerende boek dat jij in februari las?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Dat is wel jammer inderdaad, dat je het gevoel had dat je moest lezen! Hopelijk gaat dat beter in maart.

  Mijn favoriete boek van februari was Magnus van Arjen Lubach. Spannend en boeiend!

  1. Tot nu toe gaat het gelukkig beter in maart 🙂 Ik wil ook echt eens een boek van Arjen Lubach oppakken. Volgens mij heb ik er eentje tussen m’n luisterboeken staan, ben erg benieuwd!

 2. De zeven zussen serie vond ik ook steeds moeilijker om door te komen. Allemaal gelijk. Dus die kun je gewoon laten en je niet verplicht voelen die uit te lezen…. verder vind ik het knap dat je zo veel boeken lesst. Mijn schema van 1 per week haal ik. Gisteren voor het eerst weer in een boekwinkel geweest. Zo heerlijk, die sfeer…. veel succes met lezen en schrijven!

  1. Haha, ik las inderdaad een van je reviews van De zeven zussen op Goodreads en was het grotendeels met je eens 😉 Ik wil ze wel allemaal uitlezen (of nu ja, ik luister naar de luisterboeken) maar ga er nu wel steeds tijd tussen laten zitten. Mooi dat je je schema van 1 boek per week behaalt! Veel leesplezier de komende tijd!

 3. Wauw, ik blijf het echt zó knap vinden hoe je dit doet. Helaas las ik in februari maar drie boeken (meestal lees ik er twee per maand, maar nu dus even niet). Ik ben nu bezig in een boek dat me denk ik weer een beetje uit de leesdip gaat halen. Ik snap wel dat je challenge ook een bepaalde druk kan geven, maar ik hoop toch dat je ook kunt blijven genieten van het lezen.

  1. O dankjewel! Ik begrijp ook heel goed waarom het jou niet gelukt was veel te lezen in februari. Hopelijk gaat het deze maand beter met overprikkeling (als in dat het minder is) en dat je weer kunt genieten van het lezen. Bij mij gaat het gelukkig tot nu toe erg goed!

 4. Ik herken dat wel ja, het zoeken naar een balans in tijd om te lezen en te schrijven. Super dat het je toch gelukt is om 28 boeken te lezen in februari! Ik hoop dat het je deze maand ook gaat lukken zonder druk te voelen. Challenges zijn leuk, maar kunnen ook wel als moeten gaan voelen.

  1. O, wat een geruststelling dat het herkenbaar is! Ik ben zeker blij dat het gelukt is en ook blij dat het in maart beter (lijkt) te gaan!

 5. Wat een fijn lijstje met je favorieten! En super dat het weer gelukt is om net zoveel boeken te lezen als de dagen van de maand. Hopelijk heb je in maart weer lekker veel plezier in het lezen zonder dat je er heel veel druk achter voelt!

  1. Ah, dank je wel voor je leuke reactie 🙂 Tot nu toe gaat het in maart erg goed met lezen zonder al te veel druk 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: