Schrijfpraat #3 Ik ben een goede schrijver

Zo Mirjam, is het je helemaal naar je hoofd gestegen? Dat is nogal wat, wat je hier zegt, die blogposts van je vind ik heus niet allemaal goed en dat vervolgverhaal …”
Rustig maar, in mijn blogpost van vandaag ga ik het hebben over assertiviteit en ik vond de titel Ik ben een goede schrijver daar wel bij passen. Lees je mee?

Bijna twee jaar geleden schreef ik een blogpost over jezelf als schrijver serieus nemen. De blog van vandaag sluit daar eigenlijk een beetje bij aan, maar dan met twee jaar ervaring van mij erbij 😉 Want dat blogbericht van twee jaar geleden was behoorlijk theoretisch en ik heb nu in het boek Schrijven vanuit je hart ontdekt hoe je dit wat praktischer kunt maken.

Tip
Het is, eigenlijk in het hele leven, belangrijk om stelling in te nemen, assertieve uitingen te doen. Op deze manier oefen je in zelfvertrouwen. Als schrijver helpt het om te zeggen: Ik ben een goede schrijver. Ook al weet je het niet helemaal zeker, voel je je soms best wel fake, het zeggen helpt. Wat je maar vaak genoeg zegt, ga je vanzelf geloven. Zo werkt het vaak met negatieve gedachten, maar óók met positieve gedachten. Dus … ben je schrijver, zeg dan minstens één keer per dag tegen jezelf: ‘Ik ben een goede schrijver.’

Vind je het nog een beetje lastig en heb je liever bewijs? Schrijf dan alle successen die je tot nu toe behaald heb op. Maak een lijstje met verhalen die je hebt geschreven, positieve reacties die je hebt gekregen. Staar er even naar en zeg dan nog eens tegen jezelf: ‘Ik ben een goede schrijver.’

Praktijk
Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit dat eigenlijk bij mij? Het is bijna vijf jaar geleden dat mijn eerste boek werd uitgegeven en ik heb nog regelmatig last van het oplichterssyndroom. Te vaak voelt mijn schrijversleven als: ‘Ik doe ook gewoon maar wat.’ Op een positieve, zelfverzekerde manier naar mezelf kijken, lukt niet altijd even goed. Toch ga ik de komende tijd echt weer aan de slag om mezelf te oefenen in assertieve gedachten. Doe jij ook mee?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

  1. Hahahah, heerlijke inleiding! Ik vind het moeilijk om zulke assertieve gedachten vorm te geven. Ben van plan om een glazen pot te kopen en daar wel wekelijks een of meerdere briefjes in te stoppen met complimenten naar mezelf. Dan heb ik over een lange tijd iets om terug te kunnen lezen 🙂

    1. Dank je wel 🙂 En supergoed idee van die glazen pot, volgens mij helpt dat echt wel om positiever over jezelf te denken. Mocht je complimentjes van anderen ook erbij stoppen, deze van mij: ik heb echt ongelooflijk veel respect voor je en vind je heel dapper!

  2. Mooie blog! Heel herkenbaar. Belangrijk om assertief te zijn en te zeggen dat je goed bent in wat je doet (‘fake it till you make it’ ;)), maar ook zo lastig. Hier komt ook nog wel eens het ‘imposter syndroom’ om de hoek kijken. Maar ik denk dan altijd aan de actrice Jodie Foster die, ondanks haar enorme talent, zich ook een imposter voelt en zelf bij een oscar uitreiking denkt dat het een vergissing is, dat ze die oscar eigenlijk niet verdient. Dan denk ik: als zij zelfs twijfelt aan haar eigen kunnen, dan is het niet raar dat ik dat soms ook heb. Dat helpt.

    1. Dank je wel voor je mooie reactie. Ik denk ook wel dat je niet altijd sterk hoeft te zijn, je mag best twijfelen. Want daardoor ga je nog meer je best doen om het beter te maken, denk ik. Als de twijfel je maar niet opvreet, dan is het goed.

  3. Oei assertief naar mezelf zijn en zeggen dat ik ergens goed in ben vind ik best wel lastig. Ik durf wel steeds makkelijker over mezelf te zeggen dat ik bijvoorbeeld creatief ben maar eigenlijk niet zo goed te benoemen waar ik echt goed in ben. Goed idee om het eens te gaan oefenen!

    1. Ik denk eigenlijk dat bijna iedereen het wel lastig vind, daarom is het zo goed om ermee te oefenen. Het helpt al als je een lijstje maakt met je successen, klein of groot, het telt allemaal. Want als je eigenlijk niet goed weet waar je goed in bent, kan je dat ook niet tegen jezelf zeggen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.