Schrijflogboek #26 Januari 2020

Het nadeel van het schrijven van deze logboekjes is dat ik nooit een interessante openingszin kan bedenken. Het enige wat ik bijna iedere keer zeg is: de maand is voorbijgevlogen. En tja, wat hebben we daar nu aan? Afgelopen januari heb ik echt lekker veel kunnen schrijven. Lees je mee aan welke projecten ik deze maand werkte?

Voor degenen die nieuw zijn op mijn blog en nog nooit een logboek hebben gelezen, heel kort een samenvatting. Allereerst deel ik per project hoeveel minuten ik eraan gewerkt heb en een korte beschrijving wat ik dan gedaan heb. Vervolgens deel ik enkele hoogtepunten en dan onthul ik het totaal. Ten slotte blik ik kort vooruit op de komende maand. Nu eerst: de projecten.

Social media – 170 minuten
Zoals ik in een vorig blog al schreef, wil ik onderscheid maken tussen het beheer van mijn sociale media accounts (Instagram & Facebook) en het daadwerkelijke schrijven van blogcontent. Dat heb ik deze maand voor het eerst gedaan en daar kwam uit dat ik deze maand zo’n 3 uur besteed heb aan het beheren van (voornamelijk) mijn Instagramaccount. Helaas betekent dat niet dat ik maar 3 uur op Instagram heb gezeten, haha.

Vlogcontent – 210 minuten
Een paar maanden geleden nam ik (vrij impulsief) het besluit om te gaan vloggen. Als ik had geweten wat daar allemaal bij kwam kijken, had ik het vast niet overwogen. Maar nu wil ik wel doorzetten. Ik ben nog steeds bezig met mijn introductiefilmpje, maar ik weet gewoon niet goed wat ik moet delen. Dus ga ik denk ik eerst maar een paar andere filmpjes opnemen en desnoods een van die filmpjes mijn eerste video laten zijn. Ik vond zelf dat ik veel tijd eraan had besteed, maar nu ik het zo bij elkaar opgeteld zie, valt het me eigenlijk mee.

Writing prompts – 230 minuten
Al houd ik geen maandelijkse writing prompt challenge meer op mijn blog, zelf doe ik elke werkdag nog steeds een writing prompt. Ik zet een timer van 10 minuten en schrijf een stukje waarin een bepaald woord voorkomt. Meestal zijn het best bruikbare stukjes, maar soms is het gewoon onzin.

Vervolgverhaal – 315 minuten
Een van mijn doelen was om deze maand vier hoofdstukken aan het vervolgverhaal te schrijven. Dat werden er zes! Ik kwam echt in een fijne schrijfflow en begin zelf steeds meer van de karakters te houden. Hopelijk vinden jullie het ook leuk om iedere week iets te lezen over Norah, Lily, Eva en Marit.

Blogcontent – 625 minuten
Mijn blogfrequentie is dit jaar wat toegenomen en dat merk ik ook aan de tijd die ik eraan kwijt ben. Ik geniet er ontzettend van en vind het heerlijk om mezelf uit te dagen weer nieuwe content te bedenken. Een paar maanden geleden vond ik het nogal problematisch dat ik meer tijd aan bloggen besteedde dan aan verhalen, maar nu maakt dat me niet zo uit. Haha, misschien ook omdat ik deze maand aan een bepaald verhaal langer heb gewerkt dan aan m’n blogcontent 😉

Samen (deel 2) – 825 minuten
Yes! De eerste versie is af! Ik vond in januari eindelijk een fijn schrijfritme en op die manier kreeg ik het voor elkaar dit manuscript af te maken. Nu blijft het een poos in de kast liggen en wacht ik tot deel 1 terug is bij mij en ik die herschreven heb, voor ik ermee verder ga. Ik vond het heerlijk om deze maand zoveel met dit project bezig te kunnen zijn.

Overig – 295 minuten
Ik schreef een column voor Fleurrijk, schreef wat persoonlijke stukjes en had een meeting met een aantal mede-schrijfsters voor een geheim project. Over een poosje kan ik hier vast meer over vertellen. Daarnaast ben ik zelf ook met een (nog) geheim project begonnen, maar ik heb er minder tijd aan kunnen besteden dan ik had gewild.

Hoogtepunten
Traditiegetrouw een aantal hoogtepunten van mijn schrijfmaand. Allereerst was ik al heel blij dat ik een nieuw schrijfritme heb gevonden, maar er waren ook een aantal andere hoogtepunten:

 • Op 1 januari 2020 bestond mijn blog 2 jaar!
 • 24 januari schreef ik meer dan 8500 woorden aan mijn manuscript. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het een nieuw record is om zoveel woorden aan een project op één dag te schrijven.
 • Ook had ik deze maand een record aan pageviews (zelfs na aftrek van een behoorlijk aantal spamviews) en een record aantal reacties. Bedankt allemaal!

Totaal
1 jaar geleden schreef ik een record aantal uren (meer dan 90) in januari, maar toen had ik geen baan. Ik wist ook wel dat het verbreken van dat record er niet in zat. Toch valt het totaal voor januari 2020 me niet tegen. Ik schreef namelijk 2670 minuten, goed voor 44 uur en 30 minuten. Precies hetzelfde aantal als in juni 2018. Ik heb namelijk al mijn overzichten in Excel overgenomen, dus toen zag ik dat in één oogopslag. Toen kwam ik er ook achter dat ik een rekenfout had gemaakt en met m’n totale berekening van het aantal schrijfuren van 2018 en 2019 zat ik er zo’n 100 uur naast. Oeps. Ik heb de afgelopen 2 jaar bijna 100 uur minder geschreven dan ik in mijn vorige blogpost vertelde. Dat is behoorlijk wat, want in iets meer dan 100 uur heb ik Time-out geschreven. Nu staat alles in Excel en ga ik zo’n fout (hopelijk) niet meer maken!

Vooruitblik
Februari is tot nu toe geen goede schrijfmaand geweest. 2 jaar geleden ging mijn laptop kapot en schreef ik nog geen 14 uur. 1 jaar geleden ben ik, van de 4 weken dat februari telde, 2 weken ziek geweest. Uiteindelijk schreef ik toen nog wel ruim 42 uur, maar daarnaast werkte ik niet. Voor dit jaar heb ik geen torenhoge verwachtingen. Aankomende vrijdagavond ga ik voor ruim een week op vakantie naar Oostenrijk en ik mag van mezelf alleen m’n writing prompt schriftje meenemen en een klein notitieboek (voor ideeën). Het is voor het eerst in 2 jaar dat ik op vakantie ga zonder dat er schrijfwerk meegaat (want die writing prompts tellen we voor het gemak niet mee). Ik ben benieuwd of ik dat kan… En ook benieuwd met welke ideeën ik terugkom, want vakanties leveren vaak wel de leukste ideeën op. Zo is de nieuwe serie waar ik nu aan werk ontstaan op Madeira en Time-out is deels gebaseerd op mijn zomers als au pair in Engeland.

Omdat er voor februari ook maar 3 weken overblijven, vind ik het lastig om een hoofddoel vast te stellen. Maar ik denk dat ik deze maand ga proberen om zoveel mogelijk hoofdstukken aan het vervolgverhaal te schrijven. Daarnaast wil ik eindelijk het verhaal van Roos weer gaan uitwerken, de afgelopen tijd heb ik daar best veel ideeën voor gekregen. En ik hoop meer uren te maken dan in februari 2018, maar dat lijkt me logisch.

En jij, wat wil jij graag in de kortste maand van het jaar doen?

Liefs,

Mirjam

5 Reacties

 1. Veel plezier in Oostenrijk, ga je skien? Dat met die vlogs vind ik spannend. Ik heb op youtube erg veel verschrikkelijke vlogs gezien, waarmee je jezelf alleenmaar blameert. Daarom begrijp ik je bedenken. Overigens vinden de slechste films nog gretig aftrek, maar of je daarna nog een serieuse baan vindt??… Mocht je een proefkijker zoeken, dan kun je mij vragen. Groetjes

  1. Dank je wel voor je reactie 🙂 De reden van het bedenken is overigens eigenlijk vooral dat ik niet verwacht had dat het zoveel tijd kostte en dat het me nog veel meer tijd gaat kosten. Maar ik leer er juist veel van. En juist omdat ik, naast auteur, ook communicatiemedewerker ben, is dit een goed leerproces.
   Heel leuk dat je zelf gaat bloggen en schrijven. Ik ben benieuwd!

 2. Wat ik in de korte maand van het jaar wil doen? Nu nog eens naar de sneeuw, als er nieuw gevallen is, b.v in het Engadin of Davos. Sneeuw heb ik dit jaar nog niet gezien. Verder een paar beslissingen nemen. Wel of niet een nederlandstalige schrijfvakantie bezoeken. Mijn homepage, blog en insta maken, en dat alles in een goed social media plan. Alzo de kortste maand, die toch een dag langer is, als normaal, moet ik goed plannen, anders haal ik het niet.
  En eindelijk beginnen met schrijven… Ideen in mijn hoofd is niet voldoende. Ze moeten op papier of in de pc.

 3. Ahh heerlijk om weer zo’n overzichtje te zien. Ik ben eigenlijk best wel nieuwsgierig naar je writing prompts. Want hoeveel woorden schrijf je eigenlijk in 10 minuten? Het lijkt mij best wel lastig om iets on te spot te bedenken. Of telt het bedenken niet mee in je 10 minuten?

  1. Het verschilt een beetje per writing prompt. Het verzinnen telt wel mee met die 10 minuten, maar ik mag van mezelf daar niet teveel tijd aan besteden. Meestal begin ik gewoon met schrijven en probeer er iets van te maken. Het hoeft niet perfect te zijn, dat scheelt wel weer. Wat ik meestal wel van tevoren bedenk is rondom welk verhaal ik de writing prompt ga doen. Als ik erna bijvoorbeeld een hoofdstuk aan m’n vervolgverhaal ga schrijven, gebruik ik de writing prompt om in het verhaal/in het personage te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.