Schrijfpraat #32 De (schrijf)routine van C.S. Lewis

Misschien, als je mijn Engelse YouTube kanaal volgt heb je het al voorbij zien komen: de C.S. Lewis routine. In het boekje met verzamelde essays (The reading life) vond ik de beschrijving van een routine die de voorkeur had van C.S. Lewis. Ik had het eigenlijk al eerder kunnen weten, want het is genomen uit Surprised by joy, ofwel Verrast door vreugde, een boek dat ik zo’n drie jaar geleden heb gelezen. Hoe dan ook, ik probeerde het een dagje (wel enigszins aangepast) uit en in dit bericht kan je er meer over lezen!

Hoe kwam ik op het idee?
Het idee voor deze dag kreeg ik eigenlijk door de vlogs van Kate Cavenaugh. Zij is een schrijver die vlogt over het schrijversbestaan (wat ik ook weer doe) en regelmatig gaat ze twee dagen schrijven als een bepaalde beroemde schrijver. Toen ik begin april een leesmarathon wilde houden, maar eigenlijk ook graag schrijfwerk wilde doen, bedacht ik me dat het wel een goed idee zou zijn om de routine van C.S. Lewis te volgen. Die stond in het teken van zowel lezen als schrijven!

De officiële routine van Lewis
Toen Lewis in Great Bookham woonde (1914) ontstond langzamerhand deze routine. Hij zei hier zelf over dat hij altijd wel hier zou willen blijven wonen en zijn dagen op deze manier zou invullen:

 • Om precies 8 uur wilde Lewis ontbijten. Dat ontbijt werd natuurlijk klaargemaakt door de huishoudster, zodat hij er zelf niets voor hoefde te doen.
 • Na het ontbijt, precies om 9 uur zat hij achter z’n bureau om te lezen of te schrijven. Om 11 uur werd er een kop thee gebracht (wederom door die huishoudster) en hij werkte door tot 1 uur ’s middags.
 • Tussen 1 en 2 uur genoot Lewis van de lunch en op z’n laatst om 2 uur vertrok hij naar buiten voor een wandeling. Meestal alleen, bij zeldzame gelegenheden ging hij samen met een vriend, want: ‘Lopen en praten zijn geweldig, maar het is verkeerd om ze te combineren. Als we buiten zijn moeten we luisteren naar het geluid van de natuur.’
 • Om kwart over 4 kwam Lewis terug van zijn wandeling en dronk hij thee en natuurlijk, als echte Engelsman was dat niet zo maar een bakje thee, maar horen daar ook allerlei cakejes bij. Tea time werd gecombineerd met lezen, want ‘eten en lezen zijn twee geweldige bezigheden die je goed kunt combineren!’ En belangrijk: het boek dat hij las tijdens theetijd was geen poëzie, want dat was een slechte combinatie!
 • Om 5 uur was Lewis weer aan het werk, tot 7 uur ’s avonds en dan was het tijd voor de avondmaaltijd. Na het eten kwam de tijd om gezellig te praten, of om lekker iets luchtigs te lezen.
 • Uiterlijk 11 uur ging Lewis slapen, behalve dan op avonden dat hij met zijn vrienden uitging. Mara er was geen reden om, als hij de avond thuisbleef, later naar bed te gaan dan 11 uur.

Mijn routine
Ik heb de routine van Lewis niet helemaal overgenomen. Logistiek gezien waren er gewoon een paar dingetjes die ik anders wilde aanvliegen. Zo zag mijn eerste C.S. Lewis dag eruit:

 • Om kwart voor 8 begon ik met het ontbijt. Ik moest het natuurlijk zelf klaarmaken, dus dat duurde wat langer. Ondertussen luisterde ik naar een luisterboek (omdat lezen en eten de laatste tijd bij mij altijd in een knoeifestijn eindigt) en ik was om half 9 klaar met eten. Ik besloot een korte wandeling te maken, omdat het voor mijn rug beter is als ik een aantal keer per dag korte stukjes loop in plaats van ’s middags één lang stuk.
 • Van 9 uur tot 1 uur ging ik schrijven, natuurlijk dronk ik tussendoor een kop thee, ook weer door mijzelf klaargemaakt.
 • Om 1 uur lunchte ik en vervolgens maakte ik weer een wat kortere wandeling. Ik was rond 2 uur weer terug en vulde de tijd met reacties op m’n blog en YouTube beantwoorden, mails beantwoorden en een brief schrijven naar Engeland. Ik heb namelijk ook eens ergens gelezen dat Lewis op regenachtige middagen zijn brieven (fanmail) beantwoordde, dus dit leek me een goed alternatief voor een wandeling tot kwart over vier.
 • Toen ik klaar was met de brief, m’n e-mail en de reacties las ik tot ongeveer half vijf en erna heb ik nog weer wat schrijfwerk gedaan. Tussendoor aten we, omdat zeven uur dineren voor Nederlandse begrippen wel erg laat is 😉
 • ’s Avonds heb ik helaas (op die eerste dag) de routine van Lewis wat losgelaten. Ik herinner me nog goed dat ik om half 10 ’s avonds opeens een geweldig idee kreeg om te schrijven dat ik echt even moest doen, terwijl ik eigenlijk rond die tijd al op bed had willen liggen. Ik denk dat ik uiteindelijk toch de regel van Lewis heb overtreden en pas om 12 uur ben gaan slapen #oeps. Gelukkig was het het Paasweekend 🙂

En nu?
Sinds die eerste C.S. Lewis dag heb ik meerdere dagen volgens die routine gedaan. Hoewel … ik heb de routine nog iets meer aangepast. Meestal ontbijt ik een halfuur eerder en werk dan van half 9 tot half 1 en ga dan lunchen. Tussendoor loop ik dan nog een heel klein rondje (naar een parkje vlakbij). Van half 2 tot kwart voor 3 lees ik of doe iets anders dat ontspant. Dan ga ik weer een klein rondje lopen en van 3 tot 5 ga ik weer schrijven. Na 5 uur tot etenstijd heb ik een vrije keuze wat ik ga doen. En ook de tijd na het eten is vrij in te delen. Ik merk dat deze routine echt goed helpt, de rusttijd na de lunch zorgt ervoor dat ik weer genoeg energie krijg voor de rest van de middag. Zeker nu ik bij vlagen vermoeid ben en nog steeds hoofdpijnklachten heb door het coronavirus is dit een geweldige routine.

Misschien dat ik in de toekomst, net als Kate, nog andere routines ga volgen, als deze niet meer effectief is. Maar voorlopig ben ik hier heel tevreden over! Wat ik zelf ook ontzettend leuk vond is dat een dag nadat ik bovenstaande video had geüpload, ik op Instagram getagd was door iemand die zelf ook de routine was gaan uitproberen! Heel leuk om zo anderen te kunnen inspireren!

Wat is jouw ideale dagroutine?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Hmm, die aangepaste routine van jou lijkt me niet verkeerd! Sowieso wandel ik niet elke dag, dus ik kan goed met korte stukjes beginnen! Goed idee om eens een keer uit te proberen😀

  1. Elke dag wandelen is zo fijn, als het kan tenminste 🙂 Ik moet wel, anders roest ik vast aan m’n stoel. Leuk dat ik je hiermee heb kunnen inspireren 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: