Lezen met Mirjam #16 April 2021

Ongelooflijk, wat vliegt de tijd. Het is alweer mei (haha, je gelooft het vast niet, maar ik schreef net april in plaats van mei) en ik heb de afgelopen maand weer lekker veel gelezen. In deze update vertel ik je meer over de boeken die ik heb gelezen en natuurlijk blik ik vooruit naar de komende maand!

Procentueel gezien heb ik niet eerder zoveel boeken in een maand gelezen als in april. Ik las namelijk 31 boeken en april heeft maar 30 dagen. Maar ik las uiteindelijk wel minder bladzijden dan in voorgaande maanden omdat ik veel novelles en dunnere boeken heb gelezen. Maar toch, ik loop nu officieel een boek voor op de challenge. Ik liep een tijdje zelfs drie boeken voor, maar richting het einde van de maand ging ik weer wat dikkere boeken lezen, net als in maart, en ging m’n voorsprong een beetje verloren. Maar uiteindelijk las ik één boek extra, wat ik supertof vind!

Favorieten
Het lijstje favorieten voor deze maand is lang, er staan maar liefst 8 boeken op. Ooit was dit een top 3, maar ik kan het echt niet korter krijgen. Dat krijg je als je zoveel boeken leest (en dat wordt nog wat als ik aan het einde van het jaar van elke maand mijn favoriete boek ga kiezen).

 1. Koorden van liefde // Het nieuwste boek van Marianne Grandia was echt prachtig, om de een of andere reden verwachtte ik er niet superveel van (ik dacht niet dat ze Onder Zijn vleugels kon overtreffen), maar dat had ik mis! Een prachtig boek over verzoening en geloof.
 2. Anne of Green Gables // Ik wist niet dat klassiekers zo leuk konden zijn! Nu is dit boek natuurlijk oorspronkelijk voor kinderen geschreven, maar toch. Ik heb ervan genoten en toen ik ontdekte dat ik de complete serie over Anne voor maar €0,99 (als e-book!) kon aanschaffen heb ik dat gedaan. Ik ben nog niet verder gaan lezen, maar hoop dat binnenkort wel te doen!
 3. Op goed geluk // De nieuwste van Jenny Colgan stond als luisterboek op Kobo en ging over boeken, dus wat wil je nog meer?! Wat ik ook tof vond aan dit boek is dat het van tevoren niet meteen duidelijk was met wie Nina (de hoofdpersoon) zou eindigen.
 4. Het ministerie van oplossingen: De zilverjongen // In maart las ik de eerste drie delen van deze serie. Officieel is de doelgroep volgens mij 10+, maar ik heb hier intens van genoten. Dit boek stond alleen nog maar als audioboek op Kobo, dus heb ik ernaar geluisterd. Ik denk dat ik deze wel de beste in de serie vind, maar volgens mij dacht ik dat ook al van de derde. Het is zo’n serie waarbij elk boek beter wordt dan het vorige.
 5. The man I think I know // In april las ik twee boeken van Mike Gayle, zijn debuut en dit boek. Zijn debuut voelde een beetje awkward, maar deze was echt geweldig. Het ging over vriendschap en wat je kunt bereiken als je elkaar helpt. En dat het nooit te laat is om een nieuwe start te maken.
 6. Ik pleit voor jou // De boeken van Marijke Vos vind ik echt heerlijk om te lezen. Deze las weer als een trein. Wat ik fijn vind aan haar boeken is dat het feelgood boeken zijn zonder sexy scènes, want daar houd ik helemaal niet van.
 7. Alice het wolvenmeisje // Ik vond het heel spannend om aan dit boek te beginnen, want het boek dat ik in maart las van Kristin Hannah viel me ontzettend tegen. Maar dit boek maakte alles goed. Het was echt een intens en hartverscheurend verhaal en raad het iedereen aan!
 8. Dichterbij dan je denkt // Nu ik dit lijstje opstel ben ik er nog meer van overtuigd dat dit wel het mooiste boek was dat ik in april las. Dit boek van Elizabeth Musser gaat over slavernij, zowel in het verleden als moderne slavernij. Echt, ik denk niet dat ik de juiste woorden kan vinden om te beschrijven wat ik van dit boek vond.

Teleurstelling van de maand
Als je veel boeken leest, is teleurstelling onvermijdelijk. Deze maand waren er twee boeken die tegenvielen. Allereerst Margot van Sophie Zijlstra. De schrijfstijl vond ik echt om te huilen en het boeide me totaal niet. Daarbij zaten er onnodige scènes in het verhaal (die van de categorie waar ik niet van houd) en ik vond het echt zonde, want het had een heel mooi verhaal kunnen zijn. Daarnaast ben ik begonnen in The starless sea van Erin Morgenstern, maar ik heb deze niet uitgelezen (en ook niet meegeteld trouwens). Misschien waren mijn verwachtingen na het lezen van The night circus te hoog. Maar goed, na honderd bladzijden had het verhaal me nog steeds niet gegrepen, dus besloot ik het weg te leggen. Misschien ga ik het in de toekomst nog eens proberen, want de cover is wel heel mooi, haha.

Non-fictie
Ik las de afgelopen maand weer 3 non-fictie boeken. Het duurde heel lang voordat ik de eerste uit had, maar Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen had ik binnen twee dagen uit. Dat was zeker te weten mijn favoriet, hoewel ook echt veel geleerd heb van Dingen die je alleen ziet wanneer je er de tijd voor neemt en van On stories. Maar het eerstgenoemde boek was gewoon fijn om te lezen en daar vloog ik doorheen.

Book haul
Deze maand vonden 10 boeken een plekje in mijn fysieke boekenkast en zoals ik al schreef kocht ik ook de complete collectie van Anne of Green Gables als e-book. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik geen boeken zou kopen deze maand, maar begin april vond ik op Marktplaats een serie waar ik al een tijdje naar op zoek was. Het gaat om de serie over Mma Ramotswe van Alexander McCall Smith. Het eerste en negende deel had ik al, dus die heb ik niet meegeteld in het aantal boeken dat ik kocht. Nu ontbreken deel tien en elf alleen nog, maar dat kan vast wel geregeld worden binnenkort. Daarnaast kwam natuurlijk mijn eigen boek, Yes! Papa gaat trouwen binnen. Als je gratis boeken wilt, moet je ze zelf gaan schrijven 😉 En van Johanna kreeg ik een cadeautje ter ere van de verschijning van dit boek en daar heb ik het boek De witte roos van gekocht. Heel erg bedankt Johanna! Tot slot kocht ik ook de paperback versie van De brief voor de koning die je overal voor €3,50 kon kopen. Ik heb zelf een supermooie hardcover en het leek me wel handig om de paperback editie van dit boek te hebben, zodat de hardcover niet beschadigd. Tja, je bent fan of niet.

Leesdoelen mei
Ik merk dat ik de laatste tijd vooral veel romans lees en ik wil graag wat meer diversiteit in mijn genres, dus voor mei heb ik een thriller trilogie op mijn leeslijst gezet en ook het eerste deel uit een (bekende) fantasyserie om te kijken of ik dat wat vind! Daarnaast wil ik in mei gewoon 31 boeken lezen, ook al loop ik één boek voor. En zoals iedere maand wil ik minstens twee non-fictie boeken lezen, vijf Engelse boeken en deze maand wil ik ook weer een klassieker lezen. In april las ik Anne of Green Gables en dat voelde niet echt als een klassieker, dus ik ben er helemaal klaar voor. Waarschijnlijk wordt het Alice in Wonderland, die heb ik dus nog nooit gelezen en ik heb het gevoel dat ik wel iets mis.

Wat voor genre boeken lees jij het meest?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Graag gedaan en veel leesplezier! Ik ken (nog) geen enkel boek van je aprillijst. Succes met het lezen.

 2. Leuk, dat boek De witte Roos is het verhaal van Sophie Scholl, dat ik (van een andere schrijfster) voor mijn duitsdiploma hier heb moeten lezen. Het is een heel indrukwekkend verhaal. Mij heeft verbaasd dat we in Nederland zo weinig over het interne verzet in Duitsland hebben geleerd en ook over de tijd na de oorlog daar. Ik heb tenminste op school niets genuanceerds over de 2e wereldoorlog geleerd. Er was alleen maar goed en slecht of zwart en wit. Veel leesplezier.

  1. Interessant wat je schrijft en ik herken het ook wel een beetje, al ben ik wel van een veel latere generatie. Ik weet dat bij mij met geschiedenis de Tweede Wereldoorlog een stuk minder zwart-wit werd behandeld dan bijvoorbeeld bij mijn ouders. Ik denk omdat hun ouders de oorlog zelf hadden meegemaakt en er ook een heel andere kijk op hadden. Mijn geschiedenisleraar in de bovenbouw was degene die veel genuanceerde verhalen vertelde erover en dat heeft mij destijds wel aan het denken gezet, dat de tijd waarin je leeft en waarin je ouders leefden, bepalend is hoe je naar de geschiedenis kijkt. Ik vind de psychologie daarachter bijna net zo interessant als de geschiedenis zelf 😉

  1. Ja, ik heb echt heel erg genoten de afgelopen maand, met name de tweede helft, toen ging ik echt mooie boeken lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: