Schrijfpraat #43 Herschrijven Samen! deel 3: update 2

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat ik iets deelde over het herschrijfproces van Samen! deel 3, maar inmiddels is er al veel veranderd, dus hoog tijd voor een update.

Wat is er allemaal gebeurd?
Sinds de vorige update heb ik het manuscript helemaal herschreven en opgestuurd naar mijn redacteur en naar de proeflezers. Ik was best wel onzeker over dit verhaal, maar ik vond deze versie al wel beter dan de allereerste versie. Uiteindelijk viel het heel erg mee wat ik aan reacties kreeg en de feedback die ik kreeg was opbouwend. Eind juli ging ik op bezoek bij De Banier in Apeldoorn en besprak ik met Froukje wat ik allemaal kon doen om het verhaal beter te maken. Volgens Froukje was het verhaal nu 90%, maar we gaan natuurlijk voor de 100%.

Deadlines
Tijdens het overleg bedachten we ook een titel (die nog geheim blijft) en brainstormden we over de illustratie voor de cover. Uiteindelijk hebben we iets bedacht wat supertof is, maar waardoor ik nog een scène moet gaan toevoegen aan het verhaal, redelijk aan het begin van het verhaal. Het is de bedoeling dat het eerste gedeelte van het verhaal (de eerste hoofdstukken) voor 31 augustus terug bij Froukje zijn, herschreven en al, zodat de illustrator aan de slag kan met de cover. De rest van het verhaal moet dan eind september binnen zijn. Aan een kant wel fijn om zo’n duidelijke deadline te hebben, maar het schopt wel mijn planning voor Camp NaNoWriMo een beetje in de war.

Op dit moment…
Ik zou je heel graag vertellen dat ik op dit moment helemaal klaar ben met het herschrijven van de eerste tien hoofdstukken, maar nee. Nu schrijf ik dit blogbericht op woensdag, dus ik hoop eigenlijk wel dat als jij dit leest dat ik er wél klaar mee ben. Ik baal nu een beetje, dat ik niet meteen de dag na het overleg met Froukje aan het herschrijven ben geslagen, toen was ik nog super enthousiast. Na het overleg heb ik het verhaal geprint en ben ik het door gaan lezen en zelfs dat heb ik nog niet helemaal afgerond. Moet ik natuurlijk wel gaan doen, want augustus is echt al bijna voorbij. Misschien is het dus ook maar beter dat ik nu stop met het schrijven van dit blogbericht en gewoon aan het herschrijven ga.

Niet perfect
Het gaat bij mij ook niet altijd perfect, zoals je merkt. Dat idee krijg ik soms, dat mensen dat denken. Dat ik super gedisciplineerd ben en altijd netjes op tijd.

Wat hoop jij te lezen in Samen! deel 3?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

9 Comments

 1. Ach, het geeft niet als het niet helemaal perfect gaat!!! Ik heb ook nooit gedacht dat het bij u altijd perfect gaat, want bij wie gaat er nu nooit iets fout??? Maar wel leuk, weer een update en veel suc6 nog!!!!
  Ik hoop te lezen dat het tussen Juda en Fleur helemaal goed komt❤

  1. Fijn dat je het toch leuk vond om deze update te lezen. Het gaat nu gelukkig alweer de goede kant op 🙂 Dankjewel voor je succeswens!

 2. Niemand kan perfect zijn toch?? . . .
  Ik heb heel veel zin in het volgende deel. Mijn boekenbon ligt al klaar?
  Net als Naomi hoop ik dat het weer goed komt tussen fleur en juda!!

  1. Nee, inderdaad, niemand kan perfect zijn 🙂 Maar soms denk ik wel dat ik het moet zijn, haha. Wat tof dat je boekenbon al klaarligt! Het gaat helaas nog wel een hele poos duren voordat deel 3 komt, maar dat-ie komt is zeker! En ik ga natuurlijk niet verklappen wat er gaat gebeuren met Fleur, maar het wordt vast leuk!

 3. Klinkt goed. En dat er nu een deadline staat is natuurlijk hard werken, maar dan komt er ook een einde en dus een boek! En ruimte voor nieuwe plannen. Want ergens heb ik het gevoel, dat dit schrijfproject de andere projecten en jouw zin in schrijven een beetje blokeert. En ik ben benieuwd hoe het met Fenna verder gaat. Haar rol in het nieuwe gezin is nogal anders als vroeger. Verder ben ik benieuwd wat voor nieuwe wendingen je weer hebt verzonnen. Ik laat me verrassen!

  1. Dank je wel voor je leuke reactie. Ik denk dat je met die analyse aardig de spijker op z’n kop slaat. Terwijl als ik eenmaal bezig ben met het herschrijven, ik er echt wel van kan genieten. Maar ik ga het zo proberen te passen dat ik én het herschrijven op tijd af kan ronden én ondertussen ook wat andere projecten ernaast doen, zodat er variatie in blijft. Ik vind zelf de verhaallijn voor Fenna goed gelukt, dat was in de eerste versie wel anders, dus dat scheelt al. Er gaat weer genoeg gebeuren bij deze familie, dat staat vast 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.