Schrijfpraat #46 NaNoWriMo editie 2021

Jaaa! Het is bijna zo ver. Maandag begint het leukste schrijfevent van het jaar. Nu ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar ik heb veel te danken aan de National Novel Writing Month en ik kijk er ieder jaar weer naar uit. Vorig jaar is NaNoWriMo bij mij niet gelukt in november omdat ik geveld was door het coronavirus. In dit bericht vertel ik je graag meer over mijn plannen voor dit jaar!

Nou, in de video heb je meteen een update gekregen hoe het nu gaat met Samen! deel 3 en wat mijn project voor dit jaar gaat zijn. Heb jij nu ook zin om mee te doen met NaNoWriMo? Of heb ik je met mijn enthousiasme nog niet overtuigd? Check dan onderstaande redenen* om ook mee te doen:

 • Allereerst is NaNoWriMo een goede oefening in het schrijven. Iedere dag schrijf je 1667 woorden aan je verhaal en zo heb je iedere dag een goede oefening.
 • Een tweede die aansluit bij nummer 1 is dat je lekker in het verhaal zit. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar het duurt bij mij altijd wel een woord of 200 voordat ik weer gewend ben aan het verhaal. Als ik iedere dag schrijf, wordt dit minder en hoef ik soms helemaal niet te wennen. Je kunt je deze periode echt focussen op een bepaald project en dit eventueel zelfs afronden.
 • En dan nog eentje in de lijn van nummer 1 en 2: alles wat je schrijft kan herschreven worden. Die 50.000 woorden hoeven niet perfect te zijn, het is belangrijker dat je ze geschreven hebt. Want pas als je iets hebt geschreven, kan je gaan herschrijven. Eerder niet.
 • Je schrijft niet alleen. Het leven van een schrijver kan soms eenzaam zijn. Je zit toch in je eigen hoofd, met je eigen verhalen en personages. Maar deze maand zijn er ontzettend veel andere mensen die ook hun verhaal schrijven. We zijn deze tijd echt een community!
 • Met NaNoWriMo maak je de herfst leuk! Als je niet van regen, gekleurde blaadjes, warme truien etc. houdt, heb je in ieder geval een schrijfmarathon om naar uit te kijken.
 • Tijdens NaNoWriMo maak je elke dag tijd vrij om te schrijven. Je moet wel, want anders haal je die 50.000 woorden natuurlijk nooit. Op deze manier kun je in de maand november flink wat uurtjes maken om te werken aan je nieuwe meesterwerk.
 • NaNoWriMo is dé ultieme kans om je droom werkelijkheid te laten worden: een manuscript afronden. Het is belangrijk dat je schrijft, want voor redigeren is helemaal geen tijd, naast het uitschrijven van 50.000 woorden en je (fulltime) baan.
 • Deze reden heeft alles te maken met het vorige punt. Als je mijn stappenplan hebt opgevolgd, hoef je je tijdens NaNoWriMo niet druk te maken over het plot, personages of andere bijzaken. Je mag gewoon lekker schrijven. En ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik kijk daar altijd wel naar uit.
 • NaNoWriMo is ook een geweldig moment om die innerlijke criticus van je de mond te snoeren. Zoals ik al zei heb je geen tijd om te redigeren of herschrijven, want die 50.000 woorden moeten er komen. Dus, het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Take that, zeurend stemmetje!
 • Tenslotte is NaNoWriMo een goede manier om aan jezelf en je omgeving te laten zien dat je het wél kan en dat je een schrijver bent. Waarom zou je anders in je vrije tijd 50.000 woorden eruit knallen?

*Deze redenen zijn allemaal al eerder gepubliceerd op mijn blog, maar het leek mij wel goed om ze nog een keertje te delen. Er zit wat overlap in, maar alles om je te overtuigen om mee te doen aan de leukste schrijfchallenge van het jaar! Mocht 50.000 woorden voor jou iets te veel zijn, stel dan voor jezelf een ander (haalbaar) doel, maar probeer jezelf wel uit te dagen!

Ga jij meedoen aan NaNoWriMo?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Ach, jij hebt mij overtuigd om toch mee te doen. Maar wel aan meerdere projekten en niet alleen aan schrijven, ook personage uitwerken etc. Maar gewoon een bepaalde tijd per dag, ipv een woordenaantal. Wie weet waar ik uitkom. Succes met jouw project.

 2. Ja ik ga ook weer een poging wagen. Wel weer aangepast maar ben goed voorbereid volgens mij. Alleen plan technische vind ik het nog een hele uitdaging. Succes alvast!

 3. Leuk en inspirerend om te lezen! Zo jammer dat je vorig jaar niet mee kon doen, maar gelukkig dit jaar weer wel. Ik heb heel lang getwijfeld of ik mee zou doen, vanwege ziek zijn deze maand en verder best druk komt het eigenlijk niet zo uit. Maar afgelopen zaterdagavond toch maar de knoop doorgehakt en besloten wel mee te doen. Totaal onvoorbereid dus, zonder enig plan haha, maar niet mee doen was minder leuk dan onvoorbereid toch mee gaan doen. 😉

  1. Wat fijn dat je toch ook meedoet! En ik zag op de website van NaNoWriMo dat je het helemaal niet slecht doet! Echt heel goed bezig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: