Schrijftip #25 Vijf tips voor een goede start van een hoofdstuk

Schrijftips geven vind ik maar een lastig iets. Zelf ben ik ook geen expert. Maar zoals je aan het getalletje kunt zien achter het woord schrijftip, heb ik er toch al 24 gegeven. En vandaag komt nummer 25 😉 Deze tip is onderdeel van een tweeluik, volgende maand deel ik 5 tips voor het afsluiten van een hoofdstuk.

Je wilt de lezer aan het begin van het hoofdstuk al meteen pakken. Hij of zij moet gemotiveerd worden om het boek te gaan lezen en (het liefst) niet meer aan de kant te leggen voor het uit is.

Tips voor een goede start:

  • Begin met een dialoog die de lezer het verhaal in trekt. Ikzelf speel de dialogen vaak even uit in mijn hoofd, zodat ik een beeld bij krijg en dat hopelijk goed vertaal naar het papier.
  • Start met een actie, waardoor je lezer meteen nieuwsgierig is waarom de personages dit gaan doen.
  • Laat meteen in de eerste zinnen de tweestrijd van een personage zien. Dit kan zowel het hoofdpersonage zijn, als een bijfiguur. Bij dat laatste kun je de hoofdpersoon bijvoorbeeld ongeduldig laten wachten.
  • Schrijf een flashback van het hoofdpersonage. Het kan de lezer kort in verwarring brengen en ervoor zorgen dat hij snel verder wil lezen.
  • Als je het vorige hoofdstuk met een cliffhanger bent geëindigd, kun je ervoor kiezen om óf hier verder over te schrijven, óf (dit kan vooral als je meerdere hoofdpersonages hebt) juist het beeld verschuiven, zodat de lezer nog iets langer blijft zitten met de vraag wat er precies gaat gebeuren.

Zelf was ik me er nooit zo van bewust, tot mijn redacteur een keer de opmerking maakte dat ik veel sterke hoofdstukeindes schreef en ook de hoofdstukken op een leuke manier begon. Er waren echter een paar uitzonderingen in het verhaal en ze wilde graag dat ik daar naar keek. Nu probeer ik er wat bewuster op te letten, maar ik wil het ook niet gaan forceren. Tijdens het herschrijven komen er vaak nog wat wijzigingen, maar tijdens het schrijven van de eerste versie doe ik altijd maar gewoon wat goed is in mijn ogen 😉

Zaterdag 14 december vertel ik je meer over een sterk einde.

Heb jij nog tips voor een pakkende start van een hoofdstuk?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf ook nog nooit bewust gekeken naar het begin en einde van mijn hoofdstukken, doe het eigenlijk altijd op gevoel. Wel let ik er soms op dat er een soort cliffhanger is aan het einde. Leuk, ook ga eens een analyse maken van mijn hoofdstuk begin en eindes. 🙂

    1. Ja, ik vond het ook heel leuk om te ontdekken hoe ik dat nu eigenlijk deed. Ik ben benieuwd hoe jouw analyse heeft uitgepakt 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: