Schrijftip #23 De voorbereiding van NaNoWriMo

Over iets minder dan een maand is het alweer zo ver: dan begint de National Novel Writing Month. Iets waar je naar uit kan kijken en tegelijk tegenop kan zien. Voor mij is dat in ieder geval wel het geval. Een goede voorbereiding kan een deel van het ‘tegenop zien’ wegnemen en daarom deel ik in deze blogpost wat tips ter voorbereiding op NaNoWriMo.

Voordat NaNoWriMo begint:

 • Kies een project. Misschien heb jij maar 1 schrijfproject, dan is dat makkelijk en kan je deze stap in principe overslaan. Maar wie weet, ben je net als ondergetekende en heb je wel twintig verschillende projecten rondslingeren waaruit je kan kiezen. Kies dan een project, bij voorkeur eentje waar je het voorwerk al grotendeels voor gedaan hebt.
 • Zorg dat de outline compleet is en je tijdens NaNoWriMo alleen maar hoeft te schrijven. Niets is vervelender dan je (beperkte) tijd zien opgaan aan het perfectioneren van het plot, terwijl je in plaats daarvan die 1667 woorden van die dag kon schrijven. Ik schrijf deze blogpost niet voor niets een maand vantevoren, nu heb je nog meer dan genoeg tijd om je verhaal beter te leren kennen.
 • Zorg dat je alles weet over je personages, om bovengenoemde reden.
 • Vertel, bijvoorbeeld via social media, dat je meedoet aan NaNoWriMo. Als andere mensen weten dat je meedoet aan dit schrijfevent, kan dat voor jezelf een extra stok achter de deur zijn om elke dag veel te schrijven.
 • Bepaal vantevoren je schrijfritme. Bij mij ziet dat er (nu) als volgt uit. Op werkdagen wil ik 45 minuten besteden aan NaNoWriMo, op vrijdag en zaterdag (a.k.a. schrijfdagen) zoveel tijd als mogelijk is. Als je vantevoren ongeveer weet hoe je agenda voor de maand eruit ziet, houd daar dan rekening mee als je jezelf schrijftijd gaat opleggen.
 • Om bovenstaande reden is het ook goed om je naaste omgeving op de hoogte te stellen van je schrijfplannen. Neem je schrijfwerk serieus!

Tijdens NaNoWriMo – dat hoort eigenlijk niet meer bij de voorbereiding, maar toch:

 • Probeer een goede start te maken. Schrijf bijvoorbeeld op 1 november 2000 of 3000 woorden, zodat je al meteen vanaf het begin voorloopt. Geloof me, dat is ALTIJD een goed idee. Ikzelf ben ontzettend blij dat 1 november op vrijdag valt, dat is namelijk mijn schrijfdag 🙂
 • Stop nooit, maar dan ook nooit op een punt waarna je niet meer verder kan. Is je schrijftijd voor de dag (bijna) om, schrijf dan in een paar zinnen hoe je morgen verder wilt gaan, zodat je ook de volgende dag je schrijftijd voldoende kunt benutten.
 • Houd vol, maar wees ook realistisch. Het is niet de bedoeling dat je jezelf opjaagt, omdat je per se die 50.000 woorden wilt halen.

Na afloop van NaNoWriMo – Technisch gezien hoort dit ook niet meer bij de voorbereiding van NaNoWriMo, maar ik denk dat het heel wat druk voor jezelf wegneemt.

 • Heb je de wordcount niet gehaald? NaNoWriMo ziet je dan misschien niet als winnaar, ik wel. Dat jij (bijna) elke dag hebt geschreven is wat telt.

Heel veel plezier en succes bij de voorbereiding van NaNoWriMo!

Ga jij dit jaar meedoen aan het grootste schrijfevent ter wereld?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Ja, ik denk dat ik dit jaar voor het eerst mee ga doen. 🙂 Al wil ik geen “novel” schrijven, maar elke dag van november een (paar) gedicht(en). Ook daarbij kan ik deze tips goed gebruiken, dus bedankt!

  1. Wat leuk dat je ook mee wil doen en helemaal tof dat je gedichten gaat schrijven! Fijn dat je ook wat aan deze tips hebt, heel veel succes!

 2. Goeie tips! Ik wil zeker weer meedoen dit jaar (vierde jaar op rij). Ik heb nog nooit de 50.000 woorden weten te behalen, dus ik ga zeker met jouw tips aan de slag om te proberen er dit jaar wel aan te komen.

  1. Hé, voor mij is het ook het vierde jaar op rij. Vorig jaar heb ik voor het eerst de 50.000 woorden gehaald, maar dat kwam omdat verhaal dat ik in 2017 schreef uiteindelijk een boek is geworden van 48.000 woorden (Vrije val). Hopelijk kunnen we elkaar aanmoedigen om te blijven schrijven 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *