Schrijfpraat #68 Waarom ben ik gestopt met Project Snel?

In m’n logboek van september vertelde ik dat ik gestopt was met Project Snel en ook beloofde ik dat ik een uitgebreidere blog hierover zou schrijven. Ik weet dat ik mijn keuzes niet hoef te verantwoorden, maar het leek me goed om je mee te nemen in dit proces. Je leest het in dit bericht.

Twijfel
Het besluit nam ik (uiteraard) niet van de ene op de andere dag. Nadat ik een stuk of zes hoofdstukken had geschreven aan dit verhaal sloeg de twijfel toe. Ik dacht dat het kwam omdat ik ongeveer op de helft van het eerste verhaal was en meestal komt de twijfel op de helft van het project. Dat zou het ook best kunnen zijn, maar ik had ook geen plezier meer in het schrijven van dit verhaal. Iedere week zette ik in m’n planning dat ik een paar hoofdstukken moest schrijven en iedere week deed ik van alles, behalve schrijven aan Project Snel. Het was zelfs zo erg dat ik in Bratislava een heleboel hoofdstukken aan het vervolgverhaal schreef om maar niet aan Project Snel te hoeven werken. In de periode daarna lukte het schrijven ook niet en uiteindelijk nam ik eind september het besluit om het voorlopig in de ijskast te zetten. Wellicht pak ik het over een tijd weer op, maar nu nog niet.

Wat gaf de doorslag?
Zoals ik al zei twijfelde ik al langer, maar ik denk dat het mailtje van Froukje over Samen! deel 4 de doorslag gaf. Ik realiseerde me dat er nog heel veel moest gebeuren aan dit verhaal en dat viel gewoon niet te combineren met de andere projecten die ik nog had liggen, namelijk deze:

 • In november wil ik gaan schrijven aan het vijfde deel van Samen! Dat verhaal moet nog helemaal voorbereid worden en ik wil het deze keer echt goed doen, want in 2020 en 2021 gebeurde dat niet en het herschrijfproces van zowel Samen! deel 3 als Samen! deel 4 werd er heel ingewikkeld door.
 • Het herschrijven van De stad. Ik wilde hier heel graag mee verder, maar ‘moest’ van mezelf eerst schrijven aan Project Snel. Omdat daar niets van kwam, voelde ik me schuldig als ik aan De stad ging werken, dus dat heb ik ook niet gedaan.
 • Het herschrijven van Rachel, m’n Young Adult verhaal dat ik graag begin 2023 naar De Banier wil sturen, zodat het misschien in het najaar uit kan komen als boek.
 • Als ik aan Project Snel zou werken én bovenstaande projecten zou het me echt niet lukken om wekelijks een hoofdstuk aan Friends 4-ever te schrijven.
 • Daarnaast is er een ander project wat al meer dan een jaar in mijn hoofd zit en waar ik, door een minivakantie in Duitsland, weer zin in kreeg. Op dit moment zie ik daar meer in dan in Project Snel, volgende week hoop ik je daar ook iets meer over te vertellen.

Friends 4-ever
Terwijl ik al mijn opties afwoog, ik wilde Project Snel immers als oefenproject gebruiken om in eigen beheer iets uit te geven, realiseerde ik me dat ik een project heb dat een ‘veiligere optie’ is hiervoor. Al sinds ik begon met het schrijven aan het wekelijkse vervolgverhaal, speelde ik met het idee om hier meer mee te doen. Een paar weken terug ging ik er eens voor zitten en ik heb voor mezelf al een plan gemaakt. Het wordt wel anders dan het verhaal op mijn blog, maar uiteraard met de bekende personages en veel van de verhaallijnen zal ik ook gebruiken. Voor mijn gevoel leent dit zich er beter voor omdat het mijn vertrouwde genre is (Young adult) en veel mensen al bekend zijn met de vier meiden uit Friends 4-ever. Wat ik nu doe is het vervolgverhaal op m’n blog zo snel mogelijk afschrijven. In plaats van één hoofdstuk per week te schrijven, ga ik proberen iedere schrijfdag een hoofdstuk te doen. Zodra het verhaal voor m’n blog is afgerond kan ik dan aan het eerste boek beginnen (want ja, dat zal een serie worden die uit meerdere boeken bestaat). Hopelijk is het eerste boek dan niet lang na het afronden van het verhaal op mijn blog beschikbaar. Dat zou toch gaaf zijn?

En wie weet … kom ik over een jaar (of nog iets later) Project Snel weer tegen en ga ermee verder. Het zou zeker niet de eerste keer zijn, bij No fear ging het precies zo.

Begrijp je nu iets beter dat ik Project Snel aan de kant heb gelegd?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 😉

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Dat snap ik zeker! Toen ik op je blog las over Project Snel was ik heel nieuwsgierig geworden naar hoe dit zou verlopen, ik vind het aan de ene kant jammer dat je het project aan de kant heb gelegd, maar daarintegen kijk ik ook heel erg uit naar je plannen met Friends 4-ever. Omdat ik dit al best lang volg ben ik benieuwd hoe het dan uiteindelijk word (;

  1. Ik kan je vast vertellen dat het wel een beetje anders wordt dan het verhaal op m’n blog (maar dat schreef ik ook al in dit bericht, volgens mij), maar waarschijnlijk alleen maar leuker en beter. En ik heb Project Snel ook niet in de prullenbak gegooid, alleen maar aan de kant geschoven, dus wie weet, komt het er nog van!

 2. Herkenbaar, als iets je tegen gaat staan, om welke rede dan ook, moet je er mee stoppen, zonde van je tijd en energie. Eigenlijk moet je ook regelmatig een moment inbouwen, dat je alle projecten weer eens critisch bekijkt en beoordeeld. Maar waar ik benieuwd naar ben; welke stappen of fases in de voorbereiding van Samen 3 en 4 heb je te weinig aandacht gegeven? (daar kan ik zeker van leren). Succes!

  1. Inderdaad. Al vind ik het altijd wel belangrijk om te onderzoeken waar dat gevoel dan vandaan komt. Zo’n moment inbouwen om alles eens onder de loep te nemen is zeker een goed idee, ik probeerde dit in ieder geval jaarlijks te doen, maar misschien is het een goed idee om het elk kwartaal eens te doen.
   Wat ik vooral vergat in de voorbereiding van Samen! deel 3 en deel 4 was de karakterontwikkeling van Fleur en Fenna neerzetten. Bij de eerdere boeken ging dat een beetje vanzelf, maar bij deel 3 en helemaal bij 4 werd het toch lastiger. Want ze zijn al een eind gekomen, maar je ontwikkeling staat nooit stil. Voor deel 5 heb ik dat vast neergezet en wat in het verhaal gebeurt kan ik nu verweven met hun ontwikkeling. Hopelijk is het zo een beetje duidelijk voor je wat ik bedoel.
   Ik hoop echt dat dit mij gaat helpen bij het schrijven van het vijfde deel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.