Schrijfpraat #85 Dit verdiende ik in 2023 met schrijven

Ja, ik heb besloten eens open kaart te spelen over die schrijversverdiensten van mij. Tot voor kort was ik hier heel terughoudend in en nog steeds vraag ik mezelf af zou ik dit nu wel doen?, maar ik wil toch graag wat meer openheid creëren rondom het taboe dat geld heet. Daarnaast wil ik dat mensen weten wat je te wachten staat als je een droom najaagt…

Schrijfwerk
In onderstaande berekening heb ik alleen de dingen uitgekozen die met schrijfwerk te maken hebben, dus royalties, vergoedingen van Stichting Lira en een event waar ik als schrijver mocht komen opdraven. Opdrachten voor mijn bedrijf (redactie) heb ik hierin niet meegeteld.

Flink bedrag
Nog een kleine kanttekening voor ik ga vertellen wat ik precies verdiend heb in 2023. Het eindbedrag lijkt nog een flink bedrag te zijn, zeker als je tiener bent, maar ik kan je verzekeren: in de grote mensenwereld kom je er niet heel ver mee. Ter verduidelijking: in 2023 was het modaal bruto jaarinkomen in Nederland (dus daar moet de belasting nog wel vanaf) €40.000. Met een modaal salaris wordt het salaris bedoeld wat de meeste mensen in Nederland (ongeveer) verdienen. Tegenwoordig moet je als je een huis wilt kopen ongeveer twee keer modaal verdienen (dus óf in je eentje €80.000 verdienen, óf met z’n tweetjes).

Daarnaast moet ik over sommige inkomsten nog belasting betalen, dus dit is in zekere zin ook een bruto bedrag. Bovendien komt er niet alleen geld binnen, er moet ook het een en ander betaald worden. Zo moet ik elk jaar hostingkosten voor mijn website betalen, evenals de beveiliging. Verder had ik dit jaar kosten aan de inrichting van mijn nieuwe kantoor en niet te vergeten onze bruiloft.

Verdeling
Nu kan ik niet meer terug. Ik vind het ergens nog steeds heel spannend om dit te delen, maar ik denk dat het wel goed is als hier meer openheid over komt, dus we doen het gewoon. Dit verdiende ik per categorie:

 • Verkoop Time-out: €26,28
  Time-out was al een tijdje uitverkocht, maar ik had thuis nog een aantal exemplaren staan. Ik heb er een paar aan Kees (eigenaar Wedloop) verkocht met 40% korting om in de winkel te verkopen en een individueel exemplaar aan een lezer.
 • Event: €150
  Dit was exclusief reiskostenvergoeding, dat kwam er nog bovenop, maar ik was dat bedrag ook kwijt aan benzine, dus dat heb ik niet meegerekend. Ik vond het heel lastig om een bedrag te vragen hiervoor, maar dit is wat ik uiteindelijk heb gefactureerd.
 • Stichting Lira: €1956,14
  Zo alles bij elkaar opgeteld is het echt een fiks bedrag van Lira. Dit is een stichting die ervoor zorgt dat auteurs ook betaald krijgen voor hun bibliotheekuitleningen, zowel fysieke boeken als e-books. Ook voor uitleningen via de bibliotheek op school en dergelijke. Dus als je geen geld hebt om een boek te kopen, leen er dan eentje in de bibliotheek, daar help je me ook mee 😉
 • Royalties Banier: €2777,63
  Dit waren de royalties over de boekverkopen in 2022, maar aangezien ik het in maart op mijn rekening kreeg, tellen we het mee als inkomsten voor 2023.

Totaal
Als je deze bedragen bij elkaar optelt kom je uit op €4910,05. Ik had eerst een rekenfoutje gemaakt en m’n inkomsten van Lira in het vierde kwartaal twee keer geteld en toen dacht ik: bijna 6000 euro, dat valt me niks tegen. Bij de herberekening kwam er echter een ander bedrag uit. Als je dit bedrag deelt door twaalf kom je uit op €409,17, dat zou dan mijn (bruto) maandsalaris zijn. Maar zoals ik al schreef heb ik ook kosten.

Kobo
Afgelopen jaar publiceerde ik ook een e-book op Kobo (Het braafste meisje van de klas). Hiermee verdiende ik ongeveer €25,00, maar omdat je een drempelbedrag van 50 Canadese dollars (ongeveer 35 euro) moet halen, kreeg ik dat nog niet uitbetaald. Daar zal dit jaar wel verandering in komen, nu ik De liefdesformule 1: Vereenvoudigde breuk heb gepubliceerd.

Ik hoop dat je door dit overzicht ook beter begrijpt waarom ik een e-book in eigen beheer ben gaan uitgeven. Natuurlijk is het tof om bijna 5000 euro te verdienen met schrijven, maar ik wil graag kunnen leven van mijn schrijfwerk en nu kan dat nog niet. Door het uitgeven van mijn e-book(s) hoop ik een stabieler inkomen te kunnen opbouwen, zodat ik nog meer toffe verhalen kan schrijven.

Toekomst
Er is zeker groei merkbaar. Het eerste jaar dat ik geld verdiende met schrijven, werd er €461,44 op mijn rekening gestort, dat was in 2016. In zeven jaar tijd is mijn inkomen vertienvoudigd. Als me dat de komende zeven jaar weer lukt, zou dat supermooi zijn! Zakelijk gezien spaar ik voor een fysieke uitgave in eigen beheer, het eerste boek in de Friends 4-ever reeks. Dat is een forse investering, maar wel eentje waarvan ik verwacht dat het de moeite waard is. Privé hopen Jaap en ik in de toekomst een huis te kunnen kopen, dus ik mag zeker nog flink aan de weg timmeren om dat te realiseren.

Schrijven is voor mij zoveel meer dan een hobby, daarom wil ik er graag ook meer dan hobbymatig voor betaald worden 😉

Had jij verwacht dat ik ‘zo veel’ zou verdienen?

Liefs,

Mirjam

PS: Ik weet niet of ik er een gewoonte van ga maken om jaarlijks te vertellen hoeveel ik met schrijven verdien. Voor nu heb ik besloten het te delen, maar wellicht houd ik het andere jaren liever privé.

6 Reacties

 1. Heel erg interessant om dit te lezen. Ik had eerlijk gezegd geen idee hoeveel schrijvers verdienden. En ik snap heel goed dat je die e-books uitgeeft. Mooie manier om toch wat extra te verdienen. Ik snap je aarzelingen wel over dit delen, maar ik vind het heel gaaf dat je het gedaan hebt.

  1. Dankjewel voor je reactie, dat moedigt zeker aan om vaker open kaart te spelen. Misschien dat ik het volgend jaar toch nog een keer doe, om de vergelijking met dit jaar goed te maken. Het inkomen per schrijver verschilt behoorlijk, denk ik, maar dat heeft met een heleboel verschillende factoren te maken. Hoe dan ook, leuk om te lezen dat je het interessant vond!

 2. Heel goed dat je dat deelt. Veel mensen denken dat je van schrijven en andere beroepen (zoals mijne massage) rijk wordt. Die zien alleen de prijs die zij betalen, maar niet dat wat jij uiteindelijk overhoudt. Maar eigenlijk is het erg dat beroepen, waar veel mensen blij om zijn (schrijvers, massage etc) zo slecht betaald worden, dat het eigenlijk niet lonend is. En dan zijn er beroepen die extreem goed betaald worden, en wat doen die voor de mensen? Daar zou wel eens een eerlijkere verdeling mogen zijn. Maar ik vind het super dat je gewoon doorgaat! Dat doe ik ook.

  1. Klopt helemaal wat je schrijft, het zou weleens wat eerlijker verdeeld mogen worden. Toch probeer ik gewoon door te zetten en uiteindelijk iedereen het ‘nakijken’ te geven die zei dat je nooit kunt leven van je schrijfwerk 😉 En we zetten door, omdat we er andere mensen blij mee maken, maar ook omdat we er zelf blij van worden, toch?!

 3. Dapper dat je het deelt Mirjam! Misschien kun je de Engelse markt als selfpubber onveilig gaan maken. Daar liggen wel kansen. De leus is 20booksto50k. Oftewel. Met 20 boeken op je naam en goede marketing zou je €50.000 moeten kunnen verdienen. Kan Jaap een dagje minder werken ????

  1. Bedankt voor je reactie, Kees! En er liggen zeker ideeën om de Engelse markt onveilig te maken als selfpubber. In eerste instantie ben ik begonnen op de Nederlandse markt, maar wie weet, kan ik ook een vertaling van die boeken maken 😉 Jaap ziet het helemaal zitten 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.