Fun facts #60 Wat er allemaal niet klopte in Friends 4-ever…

Bij gebrek aan inspiratie voor een betere titel ben ik hiervoor gegaan. Ze zeggen dat het niet slim is om de aandacht te vestigen op je fouten, maar in het geval van Friends 4-ever vind ik het juist wel leuk. Dit verhaal was vier jaar lang een vast onderdeel van mijn blog. Toen ik alle hoofdstukken zelf nog eens doorlas om inspiratie op te doen voor de boekenserie, kwam ik een aantal fouten tegen die ik graag even uitlicht.

Verklaring
De simpelste verklaring voor veel fouten is dat ik het vervolgverhaal nooit heb herschreven. In zekere zin kregen jullie een ruwe versie voorgeschoteld. In het begin las ik een hoofdstuk nog weleens door voordat ik het als blogbericht inplande, maar ik vond al snel dat me dat te veel tijd koste. Toch heb ik jullie (bijna) nooit horen klagen over dingen die niet klopten in het verhaal, dus zo heel erg was het nu ook weer niet.

Een andere verklaring is dat ik het vervolgverhaal in een tijdsbestek van 3,5 jaar schreef. In dit bericht licht ik voornamelijk tegenstrijdigheden (of beter gezegd: inconsistenties) van het verhaal uit (dat zijn de fouten die mij opvielen) en zulke fouten krijg je als je lang aan een project werkt. De grote lijn onthoud je vaak wel, maar de details vergeet je toch.

Wat klopte er dan allemaal niet?
De lijst kan vast wel aangevuld worden, maar dit zijn de wat grotere fouten die ikzelf tegenkwam:

  • Arons vader is twee keer in één jaar jarig. Misschien is het je niet opgevallen, maar in een hoofdstuk kan de date van Lily en Aron niet doorgaan omdat Arons vader zijn verjaardag viert. Een paar maanden later gaat Lily met Aron en zijn familie uit eten bij de Garderense Berg ter ere van de verjaardag van Arons vader.
  • Over verjaardagen gesproken, Marit is twee keer achter elkaar op zaterdag jarig. In zowel het vijfde als het zesde leerjaar is Marit op zaterdag jarig en viert ze dit met haar vriendinnen.
  • Tijd was echt een lastig dingetje want meneer Van Eck zou eerst in oktober gaan trouwen, maar het wordt uiteindelijk december. Dit foutje is ontstaan doordat ikzelf in juli 2020 het schrijven van jaar 1 (dus het vierde leerjaar van de meiden) afrondde en pas in januari 2021 verder ging met jaar 2. In een van de laatste hoofdstukken van jaar 1 vertelt meneer Van Eck dat hij in oktober gaat trouwen, maar tijdlijntechnisch kwam dat niet uit, dus toen heb ik er in jaar 2 maar december van gemaakt.
  • Norahs schoonzus Jaël heette eerst Rosalie. Ik had haar in eerste instantie de naam Jaël gegeven, maar omdat ze met Abel was getrouwd vond ik dat niet zo leuk. Maar toen kreeg Rosalie in de Samen! serie een grote rol en stapte ik toch weer over op Jaël. Deze fout heb ik al wel vast aangepast in de blogreeks.
  • Er zit geen lijn in wat Eva wil met het YouTubekanaal. Vooral omdat ik zelf geen flauw benul had wat Eva hier nu mee wilde. De ene keer wil ze er 100% voor gaan en het andere moment ziet ze het helemaal niet zitten.
  • Aron heeft twee verschillende verklaringen waarom hij en Hester uit elkaar zijn. Tegenover Norah zegt hij iets anders dan later tegen Lily. Natuurlijk kan dat best, dat Aron Norah niet voldoende vertrouwde om haar de waarheid te vertellen, maar de werkelijkheid is dat ik totaal vergeten was dat Aron hier met Norah over gepraat had.
  • Arons zusje Jasmijn lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Ik had haar nodig zodat Lily jaloers op haar zou zijn tijdens het schaatsen, maar tijdens het etentje met Arons familie is ze verdwenen.
  • Norah wil per se op pianoles, maar als ze er eenmaal op zit, komt het nooit meer ter sprake.

Nog meer?
Er zullen vast nog veel meer dingen te vinden zijn in het vervolgverhaal die niet kloppen. Maar ik schreef al eerder in de disclaimer dat deze schrijfsels verre van perfect zijn. Friends 4-ever was een hobbyproject en kreeg om die reden minder aandacht dan mijn boeken en andere schrijfprojecten. Alles bij elkaar heb ik er alsnog 9725 minuten inzitten, wat neerkomt op 163 onbetaalde uren. Het mooie is wel het me een leuke basis voor een boekenreeks heeft gegeven én ik heb veel over schrijven geleerd en kunnen oefenen met schrijven dankzij het vervolgverhaal, dus het was zeker niet voor niets.

Waren deze foutjes jou opgevallen in Friends 4-ever?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

  1. Ik heb het echt al een paar keer gelezen, maar het was me niet opgevallen, ik dacht wel een keer: hoe zou het met pianoles zijn, maar dat was het ook 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.