Ik lees #58 Leesdoelen 2024

Tot de laatste week van 2023 heb ik getwijfeld of ik voor 2024 een nieuwe leesdoelenbingo zou opstellen. Het afgelopen jaar heb ik het bijhouden van de bingo behoorlijk verwaarloosd en op een gegeven moment schreef ik niets meer in mijn leesjournal. Toch wilde ik 2024 niet zonder leesdoelen ingaan, maar ik heb het wel iets anders aangepakt dan andere jaren…

TBR-Bingo
Ik schreef vorige week al dat ik geen nieuwe boeken wil kopen tot ik het grootste gedeelte van mijn TBR heb gelezen. Om die reden besloot ik een TBR bingo te maken voor 2024 met de boeken die ik dit jaar sowieso wil lezen. 24 boeken lezen is niet zo moeilijk, maar aangezien ik ook nog genoeg andere e-books en luisterboeken ga lezen, zal het wel even duren voordat ik de bingokaart vol heb. Er staan ook een paar boeken op die nog niet zijn uitgekomen, dus ik mag wel een paar nieuwe boeken kopen. Voor m’n verjaardag vraag ik gewoon veel boekenbonnen 😉

Deze boeken staan op de TBR-Bingo:

 • Je kent me toch // Het tweede boek van Leanne Pots, verschijnt in april 2024.
 • Boven de robijnen // Deze van Marianne Witvliet hoop ik in januari al te lezen.
 • Zandpaleis // Het nieuwste boek in de Hope Harbor serie mag niet ontbreken.
 • Een tijd om te dansen // Uit m’n adventskalender
 • Trilogie Charles Martin // Dit is een beetje ‘cheaten’, want eigenlijk staan er nu 26 boeken op de bingo. Het betreft de Murphey Shepherd trilogie, waar ik het eerste deel al eerder van gelezen heb, maar nu toch nog een keer wil lezen.
 • Belijdenissen // Bij de Catholic Classics lezen ze dit boek in het tweede seizoen en aangezien ik altijd al een werk van Augustinus had willen lezen, besloot ik de podcast te luisteren en zo het boek te lezen. Bijna elke dag luister ik een aflevering tijdens m’n ochtendwandeling, dus ik verwacht er wel een tijdje over te doen.
 • 12 rules to life // Jaap had dit boek van Jordan Peterson in zijn kast staan en ik wil het graag lezen.
 • Teken van trouw // Ook uit m’n adventskalender, het slot in een trilogie van Marianne Grandia.
 • Practising the way // Uiteraard moet het nieuwste boek van John Mark Comer ook op de lijst, al ga ik binnenkort eerst The ruthless elimination of hurry herlezen.
 • Koning van het volk // Ook dit boek moet nog verschijnen, maar hij staat al wel op de lijst.
 • Reisgenoten // Weer een boek uit m’n adventskalender.
 • Onder de magnolia // Over dit boek heb ik veel goede verhalen gehoord en bij De Wedloop hebben we nog een leesexemplaar.
 • De duisternis aanwezig // Een heel oud boek van Frank Peretti, maar ik wil ‘m graag een keer lezen.
 • Zonder jou // Ik heb expres ‘Gerdien’ erbij gezet, want volgens mij zijn er meer boeken met deze titel.
 • De bibliotheek van Saint-Melo // Ook dit boek komt uit m’n adventskalender.
 • Abeltje // Net als deze.
 • Bij je volle verstand // In eerste instantie wilde ik In alle redelijkheid opschrijven, van Tim Keller. Maar toen besloot ik dat het interessanter was om het ’tweede deel’ te lezen.
 • Waar wilgen groeien // Volgens mij is dit een boek van m’n schoonmoeder waar Jaap pas mee aan kwam zetten. Heb ‘m op de lijst gezet.
 • Een contract vol liefde // Ik volg Lindi Melse al een hele tijd op Instagram en zag nu ook dat haar debuutroman op Kobo staat, dus wil ‘m zeker lezen.
 • Daar waar de rivierkreeften zingen // Volgens veel mensen een boek dat ik gelezen moet hebben, we gaan het zien.
 • Het napalmmeisje // Een boek uit m’n adventskalender waar ik erg nieuwsgierig naar ben.
 • De mandolinespeler // Ook uit m’n adventskalender, ben benieuwd.
 • Vuur uit de hemel // Al jaren staat dit boek van Ted Dekker op de lijst en nu kan ik ‘m eindelijk gaan lezen. Het is het slot van een trilogie (beide andere boeken heb ik al vaak gelezen, dus ga ik niet herlezen).
 • Seneca: dialogues & essays // In dit boek was ik vorig jaar al begonnen en ik heb me voorgenomen het nu wel uit te gaan lezen. Het is een boek van Jaap, we hebben nu een heleboel filosofen in de kast staan en ik vind het reuze-interessant allemaal (ooit, met nadruk op ooit, leek het me echt heel tof om filosofie te studeren).

Leesdoelen
Naast de TBR bingo heb ik ook andere leesdoelen en ik besloot het dit jaar net zo aan te pakken als de social media doelen. Drie verschillende stapjes per doel:

 • Aantal boeken dat ik wil lezen: 120/150/185 – Ik heb het aantal bewust wat lager ingezet dan afgelopen jaar. Ik weet niet of het haalbaar is om veel te lezen, aangezien ik ook heel veel wil schrijven. Met 120 boeken moet ik elke maand 10 boeken lezen om aan m’n doel te komen en dat is behapbaar. Mocht ik alsnog meer lezen, dan is dat mooi meegenomen en heb ik daar ook doelen voor.
 • Aantal boeken verschenen in 2024: 15/20/30 – Ik kwam er afgelopen jaar achter dat ik best veel nieuwe boeken lees, ook zodat ik recensies kan schrijven voor De Wedloop. Dus ik wil proberen om weer veel nieuwe boeken te lezen dit jaar.
 • Boeken met 1 woord als titel: 5/10/25 – Dit is toch lastiger dan ik altijd dacht en daarom zet ik laag in bij het eerste doel. Ik kan dit jaar immers niet de Hope Harbor serie herlezen (dat heb ik vorig jaar nog gedaan). Maar in ieder geval kan ik als ik de TBR bingo heb gehaald al twee boeken hiervoor tellen 😉
 • Aantal ‘nieuwe’ boeken dat ik wil lezen: 95/125/150 – Hiermee bedoel ik niet nieuw-verschenen boeken, maar boeken die voor mij nieuw zijn. In dit geval dus ook het boek van Seneca, hoewel de tekst al duizenden jaren oud is. Ik stel hier ook altijd een doel voor omdat ik anders alleen maar ga herlezen.
 • ‘Nieuwe’ auteurs ontdekken: 15/25/40 – Ook voor nieuwe auteurs geldt: auteurs waar ik nog niet eerder een boek van heb gelezen. Ik heb het dit jaar een beetje laag gehouden, omdat ik de afgelopen jaren veel nieuwe auteurs heb ontdekt en hun oeuvre in z’n geheel wil lezen.
 • Boeken van verschillende Nederlandse auteurs lezen: 10/20/30 – Er verschijnen tegenwoordig zoveel leuke boeken van eigen bodem dat dit niet heel moeilijk zal zijn. Op de bingo staan al vier boeken van Nederlandse auteurs, dus het gaat vast goedkomen!
 • Debuten lezen: 10/20/30 – Ik vind het leuk om nieuwe auteurs een kans te geven, dus dit jaar wil ik weer een aantal debuten lezen. Ik vraag me wel af of debuten juiste meervoudsvorm is, het klinkt niet zo mooi – maar debuutromans dekt de lading ook niet.
 • Engelstalige boeken: 25/50/80 – Mijn docent Engels hart kan ook de Engelse boekenmarkt niet vergeten en zoals je ziet was mijn eerste boek van het jaar (ik had de foto pas gemaakt toen ik al één boek uit had) een Engelstalig boek van een voor mij nieuwe auteur en het was ook nog eens een debuut en non-fictie.
 • Non-fictie lezen: 20/30/50 – In de afgelopen jaren ben ik van iemand die hooguit drie non-fictie boeken in een jaar las, veranderd in iemand die minstens één non-fictieboek (maar meestal twee of drie) per maand leest. Ook dit jaar wil ik weer fijne zelfhulpboeken, biografieën en boeken rondom geloofsopbouw gaan lezen.
 • Aantal bladzijdes dat ik wil lezen: 40.000/50.000/65.000 – Dit klinkt als heel veel, maar de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat deze aantallen wel haalbaar zijn met de hoeveelheid boeken die ik lees. In 2021 las ik zelfs meer dan 100.000 bladzijden (maar ja, toen had ik ook een belachelijk leesdoel).

Heb jij nog leesdoelen voor 2024?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Haha, gewoon zo veel mogelijk boeken lezen.
  Ik ben ook wel benieuwd naar het eerste boek van je bingo, Jr kent me toch.
  Ik had het eerste boek van leanne pots gelezen, die vond ik echt goed!

  1. Dat klinkt als een heel goed idee! Ik ben zelf ook superbenieuwd naar het nieuwe boek van Leanne, heb genoten van de eerste 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.