Schrijfpraat #86 Mijn nieuwe schrijfroutine

Inmiddels zijn Jaap en ik ruim twee maanden getrouwd en wonen we dus ook twee maanden in ons eigen, knusse huis. Ik schreef in december al dat ik een keer iets meer zou vertellen over mijn nieuwe schrijfroutine en hoewel ik mijn routine nog niet helemaal terug gevonden heb, gaat het aardig de goede kant op, dus besloot ik nu het bericht maar te schrijven (wellicht spoort het me aan om nog beter het ritme te vinden).

Wedloop
Inmiddels werk ik andere dagen in De Wedloop. Een van mijn collega’s ging op 31 december 2023 weg en wij losten elkaar altijd af op vrijdag. Omdat de winkel op maandagmiddag nooit zo drukbezocht werd, besloot ik in overleg met Kees voortaan op vrijdag overdag te werken (dus niet meer de ene week ’s morgens en de andere week ’s avonds), van 9.00 tot 16.30 (ongeveer). Nog steeds werk ik om de week op zaterdag. Ik vind dit echt veel prettiger voor de indeling van mijn week, niet meer twee korte stukjes werken, maar gewoon een lange(re) dag maken!

Weekschema
Zo ziet mijn week er ongeveer uit. Uiteraard zijn er genoeg uitzonderingen te bedenken, maar dit is hoe het eruit ziet in normale omstandigheden 😉

 • Zondag: Uiteraard ben ik deze dag vrij. We gaan naar de kerk en zo nu en dan op de koffie bij familie of vrienden.
 • Maandag: Nu ik niet meer ’s middags naar De Wedloop hoef, heb ik besloten om deze dag als vrije dag te zien. Jaap is ook vrij en op deze dag hebben we de gelegenheid om samen iets leuks te ondernemen. Er moeten ook nog wat huishoudelijke taken gedaan worden die we samen oppakken. Schrijfwerk mag, maar is dus absoluut niet verplicht. Ik wil deze dag juist gebruiken voor hobby’s, lange wandelingen en andere leuke dingen.
 • Dinsdag: Op dinsdagochtend vertrekt Jaap al vroeg naar z’n werk (6.15) en ik ga na m’n ochtendroutine (waar ik je later meer over vertel) de weekboodschappen doen. Ik probeer altijd voor de spits bij de supermarkt te zijn, zodat ik ook op tijd weer terug ben. Na het opruimen van de boodschappen ga ik schrijven en meestal is dat aan een verhaalproject.
 • Woensdag: Woensdag is een schrijfdag die vooral in het teken staat van verhalen. ’s Avonds probeer ik vaak de keuken vast helemaal goed schoon te maken, na het koken.
 • Donderdag: Op donderdagochtend doe ik namelijk mijn schoonmaakroutine en ik heb gemerkt dat als ik al wat taken ervan af heb kunnen vinken (zoals dweilen op maandag en de keuken op woensdag) ik sneller erdoorheen vlieg. Wat uiteraard heel logisch is. ’s Middags heb ik dan nog voldoende schrijftijd en meestal werk ik dan aan content creatie, dus blogs, vlogs en sociale media.
 • Vrijdag: Op deze dag werk ik nu standaard in De Wedloop.
 • Zaterdag: Om de week werk ik in De Wedloop en omdat Jaap ook altijd op zaterdag werkt, neem ik deze dag niet vrij als ik niet in de winkel sta, maar ga ik juist schrijven.

Ontspanning
Wat ik nog wel ‘moet’ leren, is op tijd stoppen. Jaap is drie keer per week pas acht uur of later ’s avonds thuis (en ja, hij vertrekt bijna elke dag om kwart over zes al) en omdat ik niet ‘op tijd’ hoef te eten, heb ik de neiging om extra lang door te gaan met schrijven. Vooral als ik ’s morgens wat later begin dan ik eigenlijk zou willen. Ik wil zelf wel graag leren om gewoon standaard rond half vijf of vijf uur te stoppen met schrijfwerk en de avonden gebruiken om lekker te ontspannen, of ik nu wel of niet samen met Jaap eet (op dinsdag is hij acht uur meestal thuis, dus dan wacht ik met eten, op donderdag en zaterdag is hij pas half negen of negen uur thuis, dat is mij net iets te gortig).

Ik heb namelijk gemerkt dat een ontspannen avond ervoor zorgt dat ik de volgende dag energieker ben en sneller aan het werk kan, wat er uiteindelijk dus voor zorgt dat ik die dag erna ook weer eerder kan stoppen met werken. Tot nu toe is het aantal avondjes dat ik lekker ontspannen op de bank – of aan tafel met knutselspullen – heb doorgebracht op één hand te tellen, maar er wordt aan gewerkt 😉

Routine
Waar ik een paar weken geleden als een kip zonder kop rondliep en er meer dan twee uur over deed om ervoor te zorgen dat de ontbijtboel was opgeruimd en het huis een beetje op orde was, heb ik dat nu meestal in 20 minuten gedaan. Op Instagram kwam ik de tip tegen om een ochtendroutine op te schrijven met elke kleine taak die je kunt bedenken en het op die volgorde uit te voeren. Dat heb ik gedaan en sindsdien gaat het een stuk sneller. Ik heb ook zo’n schoonmaakroutine gemaakt en sindsdien gaat ook het schoonmaken op donderdag een stuk sneller. Hopelijk verbetert dat nog meer in de komende tijd, als ik alles nog meer onder de knie krijg.

Project per maand
Wat dit jaar ook eindelijk lijkt te lukken is het focussen op één project per maand. Tot nu toe heb ik in januari vooral gewerkt aan De liefdesformule. Daarnaast heb ik natuurlijk wel wat kleine dingen gedaan, zoals het doornemen van de proefdruk van Samen! deel 5 en gebrainstormd over een eventueel zesde deel, maar het werkt voor mezelf heel effectief om eerst het ene project af te ronden en dan pas door te gaan naar het volgende. In december 2023 heb ik al een (voorzichtig) jaaroverzicht gemaakt, wat ik per maand wilde doen en daarbij had ik elke maand een focusproject gekozen (of soms voor een heel kwartaal hetzelfde project). Ik houd je de komende maanden op de hoogte van deze manier van werken.

Heb jij een routine in je leven of ziet iedere dag/week er weer anders uit?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Ik ben helaas wat chaotisch of nogal haha. Pas had ik een after school routine gemaakt in mn bullet journal, maar heb het maar 3 keer gebruikt… zou het graag wat meer willen

  1. Haha, heel herkenbaar. Tot een paar jaar geleden was ik ook erg chaotisch, maar langzamerhand is er wat meer orde en structuur in geslopen, dus er is nog hoop!

 2. Bij mij is elke dag weer anders, omdat ik ook natuurlijk heel veel verschillende schooltijden heb én omdat ik me niet aan een routine kan houden, omdat er steeds weer dingen tussendoor komen, haha

  1. Wel herkenbaar hoor. Het is niet zo dat bij mij nu alles perfect loopt, maar de routine is wel fijn om aan vast te houden op de dagen dat ik het even niet weet. De afgelopen weken is er bij mij ook genoeg tussendoor gekomen, dus het gaat hier ook niet altijd perfect.

 3. Ik zit nog op school, dus in dat opzicht word het allemaal al voor mij gepland 🙂 Maar voor het huiswerk maken, maak ik wel een planning!

  1. Ja, je kunt natuurlijk op school niet kiezen wanneer je wiskunde of Engels hebt, maar goed dat je voor je huiswerk een planning maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.