Schrijfproces #1 Chaos fase 1

Inmiddels is het al meer dan een jaar geleden dat ik begon met het schrijven van Chaos. Het boek hoopt in maart te verschijnen. En zoals je in de schrijfupdates al hebt kunnen zien ben ik al bezig met een vierde verhaal. Toch deel ik je in deze blogpost graag het een en ander over het schrijfproces van mijn derde boek.

Onder fase 1 versta ik de periode dat ik begon met het schrijven, dat was in december 2016, totdat ik van de uitgever te horen kreeg dat ze het wilden uitgeven, wat in oktober 2017 was.

Al tijdens het schrijven van Lijmen kreeg ik ideeën voor een soort vervolgverhaal. In Lijmen wordt beschreven dat Lynn een aantal keer uit gaat met Simon, maar dat hij niets meer van zich liet horen. Ik ging mezelf de vraag stellen waarom niet en voor ik het wist, was er alweer een heel verhaal in mijn hoofd ontstaan. In december begon ik met het verzinnen van gebeurtenissen, uitdiepen van personages en het voorzichtig plannen van het verhaal. Ik kon helaas niet aan een stuk door eraan werken, omdat ik tussendoor telkens stukjes van Lijmen moest herschrijven.

In maart 2017, op de dag dat ik de eerste exemplaren van Lijmen in ontvangst nam was het echter zo ver. Over elk hoofdstuk had ik vijf zinnen geschreven die aangaven wat er gebeurde in dat hoofdstuk. Het echte schrijven kon beginnen. Destijds was ik nog erg druk met mijn opleiding, moest ik veel leren voor tentamens en kon ik niet zoveel schrijven als ik wilde. Maar in de zomer, toen ik vakantie had en in Engeland verbleef, kon ik weer flink verder schrijven aan het verhaal.

De eerste versie van het verhaal was af op 29 augustus 2017. Ik legde het een paar dagen aan de kant, maar begon al snel met het herschrijven van bepaalde zinnen. Ik haalde taalfouten eruit en repareerde een paar plot holes. Op 8 september had ik genoeg moed gevonden om het op te sturen naar de redacteur. Ik had haar ook wel de opzet van het verhaal gemaild, maar zij was met zwangerschapsverlof, dus daar had ik niet zoveel meer over gehoord. Ik vond het erg spannend om het verhaal op te sturen, omdat ik niet goed kon inschatten of het wel een interessant verhaal was. Nog steeds vind ik het heel erg spannend en ben ik erg benieuwd wat mensen er van vinden.

Omdat het erg druk was bij de uitgeverij duurde het lang voordat ik een reactie kreeg, dus toen ben ik maar gaan werken aan verhaal nummer 4. Maar op 30 oktober 2017 kwam dan de eerste reactie: ‘Je maakt me heel erg blij met dit manuscript!’ Natuurlijk stond er nog veel meer in het mailtje en was het verhaal nog lang niet klaar, maar daarover vertel ik je graag een andere keer meer!

Liefs,
Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.