Herschrijftips #1 De eerste versie is af, en nu?

Naar aanleiding van mijn eerdere berichten over ‘niet iedereen kan een boek schrijven’ en mijn klaagzang over Boekscout leek het me goed om een blogreeks te schrijven met herschrijftips. Want, ik heb het vaker gezegd, als de eerste versie af is ben je er nog niet. Waarom niet? Dat leg ik in dit bericht uit.

Herschrijven
Wat ik vaak hoor of lees bij mensen die graag een keer een boek willen publiceren is dit: ‘Ik hoef het verhaal niet te herschrijven hoor, het is gewoon goed’. Naast dat ik het ontzettend arrogant is, is het ook niet waar. Als jij een goed verhaal wilt publiceren, zal je moeten herschrijven. Daar ontkom je niet aan. Zelfs het korte verhaal dat ik publiceerde als e-book, kreeg meerdere herschrijfrondes. Allereerst is een tikfoutje zo gemaakt en daarnaast bestaat het niet dat je alles in één keer goed schrijft. Dus tenzij je een verhaal wilt publiceren wat vol met fouten of kromme zinnen staat, zal je moeten herschrijven.

Waar begin je?
Herschrijven is ontzettend overweldigend. Ikzelf vind het zowel het vervelendste onderdeel van het schrijven, als het leukste. Ik vind het leuk omdat ik een verhaal beter zie worden en zie veranderen in iets waar ik trots op kan zijn. Tegelijkertijd vind ik het vervelend omdat het zo ontzettend veel werk is. Soms overzie ik echt niet meer wat ik moet doen, al heb ik nu gelukkig een vaste herschrijfroutine, waar ik je volgende week meer over vertel.

Kritisch
Om een verhaal zelf te redigeren of herschrijven moet je ontzettend kritisch zijn. De eerste stap in het herschrijfproces is dan ook om een tijdje afstand te doen van het manuscript dat je hebt geschreven. Leg het een maand in de kast en focus je op iets anders. Als je meteen na het schrijven (of zelfs tijdens het schrijven) gaat herschrijven, is het verhaal nog te veel van jou. Als je het een tijdje niet hebt aangeraakt, kan je er met een frisse blik naar kijken.

Tip om het herschrijven makkelijker te maken
Herschrijven wordt makkelijker als je minder taken te doen hebt. Wat ik je sowieso zou willen adviseren is om voordat je een boek gaat schrijven een tijdsvorm en het perspectief te kiezen. Deze vragen kan je daarbij gebruiken:

  • Vanuit welk personage ga je het verhaal vertellen?
    Als jij ervoor kiest om het verhaal vanuit het perspectief van Lisa te vertellen, ga dan geen dingen schrijven die Lisa niet kan weten (bijvoorbeeld: Tommy bedroog Lisa en ze had niets in de gaten). Het is wel mogelijk om een alwetend perspectief te kiezen, maar het is dan wel heel lastig om een mysterie verborgen te houden. Je kan ook meerdere perspectieven gebruiken, zoals ik bij de Samen! serie doe, daar wissel ik af met het perspectief van Fleur en Fenna.
  • Gebruik je hiervoor de ik-vorm of hij/zij/het-vorm?
    Het is vooral smaakgevoelig welke variant je kiest, maar wees hierin consistent!
  • Vanuit welke tijd is het verhaal geschreven?
    Ook dit is een kwestie van smaak, maar moet wel consistent gehanteerd worden. Ik kreeg ooit een mailtje waarin een meisje vroeg of het erg was als je wisselt van tijd. Als je een manuscript wilt opsturen is dat zeker erg.

Als je het antwoord op deze drie vragen helder hebt, kan je gaan schrijven en als je consistent bent, scheelt het je een hoop herschrijfwerk.

Ik hoop dat je met deze tips al een klein beetje vooruit kan in het herschrijfproces. Volgende week vertel ik je meer over mijn stappenplan en in de blogs daarna licht ik elke stap in het plan nog eens extra uit en geef tips.

Wat denk jij: is herschrijven altijd nodig of zal het wel meevallen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Ik denk dat het wel altijd is want onbewust maak je al heel veel schrijffouten! Het lijkt me alleen inderdaad niet zo’n leuk werkje 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.