Schrijfsel #18 Inspiratie

Regelmatig schrijf ik wat persoonlijke stukjes in columnachtige stijl. Vandaag deel ik je mijn visie op inspiratie 😉 Lees snel verder!


Een vraag die iedere schrijver vaak krijgt is deze: ‘Waar haal je inspiratie vandaan?’. Ikzelf – en menig ander schrijver naar ik gelezen heb – geef altijd hetzelfde antwoord: ‘overal vandaan.’ Er zijn niet echt specifieke locaties die ik moet opzoeken om inspiratie te krijgen. Ik sla gewoon alles wat er gebeurd op en wie weet, kan ik het gebruiken voor een verhaal. Dat je als schrijver een gewone, alledaagse situatie kunt gebruiken in een verhaal, is nou net de magie van het schrijven.

Een andere vraag die ik veelal krijg, als ik vertel over mijn vaste schrijfdagen: ‘Maar hoe doe je dat dan als je geen inspiratie hebt?’ De gewone burger denkt natuurlijk aan die dramatische schrijvers die een writersblock hebben en geen woord uit hun pen krijgen. Fact: een writersblock heeft bijna nooit met gebrek aan inspiratie te maken, maar komt voort uit angst. Dat is echter een heel ander verhaal en ik had het hier over de zin en onzin van inspiratie.

Mijn eerste reactie is dan ook op bovenstaande vraag is: ‘Maar hoe doe jij dat dan als je een dag geen zin in werken hebt?’ Dan ga je toch ook niet naar je baas om te zeggen dat je vandaag geen inspiratie hebt om te werken. Je gaat, zij het met tegenzin, aan de slag.

Zo is het ook bij mij. Het gebeurt zelden dat ik geen inspiratie heb. Wel dat ik moeilijk op gang kom en twijfel aan mijn ideeën. Let wel, dit is geen gebrek aan inspiratie, maar wederom angst die de hoek om komt kijken.

Wat mij betreft wordt de inspiratie altijd geboren uit het werk en ik heb een boek wat dit kan bewijzen. In oktober 2017 begon ik met mijn broer aan een meerjarenproject, wat ontstond uit een simpel idee. Omdat een simpel idee niet genoeg is, zijn we meerdere dingen gaan verzinnen. Aan het begin van het notitieboek wat ik gebruik voor dit project, staat heel informatie gekrabbeld, meer dan de helft hiervan hebben we niet gebruikt. Maar al die ideeën waren compost voor nieuwe ideeën. En zo gaat het zo vaak: als je eenmaal bezig bent, komt er vanzelf meer.

Aan inspiratie geen gebrek dus. Je moet alleen bereid zijn om jezelf af en toe een fikse schop te geven en daadwerkelijk aan de slag gaan. Dat is weer een heel andere kunst.

Hoe denk jij over inspiratie?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Interessant. Inspiratie is iets dat bij mij helemaal weg kan zijn, maar als ik ergens voor ga zitten, weer op kan komen. Maar ik kan inspiratie ook overal krijgen. Ik laat het altijd even over me heen komen en schrijf alles op 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: