Schrijfsel #21 Telefoonverslaafd

Hoi, mijn naam is Mirjam en ik houd te veel van mijn telefoon. Als je mij op Instagram volgt, weet je dat ik hier al minstens een jaar mee struggle. Ik wil heel graag minderen in mijn telefoongebruik, maar in de praktijk gaat het een paar dagen goed en dan kickt vermoeidheid of verveling in en geef ik het op. Tot ik begin oktober eens goed met mijn neus op de feiten werd gedrukt en daar vertel ik je vandaag graag over …

Er zijn meerdere redenen waarom ik mijn telefoon minder wil gebruiken. Allereerst heb ik door de tijd heen gemerkt dat ik langzamerhand een slaaf ben geworden van het ding. Bij het minste of geringste getril grijp ik naar de telefoon. Zo ook net, terwijl ik dit aan het typen was. Ik probeerde het te negeren, maar mijn nieuwsgierigheid won het toch. Het bleek een appje van mijn moeder te zijn, met enkel een duimpje omhoog. Geen levensbedreigende situatie dus (hoewel een gladiator vast wel blij was geweest met dit bericht). In de Bijbel staat dat Jezus Christus ons heeft vrijgekocht, maar ook dat we er op moeten letten dat we niet weer slaaf worden (Kolossenzen 2). 

Ten tweede past de hoeveelheid tijd die mijn telefoon opslokt niet bij de praktijk van de Bijbeltekst: ‘Koop de tijd uit,’ wat zoveel wil zeggen als: besteed de tijd die je hebt gekregen goed, je moet er rekenschap van afleggen. Om eerlijk te zijn kijk ik niet uit naar het moment dat ik tegenover God moet verantwoorden hoeveel tijd ik aan social media heb besteed… 

Nu kan ik me voorstellen dat je als niet-religieus persoon hier niets mee kunt en je afvraagt of ik nog andere redenen heb om mijn telefoon minder te gebruiken. Ja hoor, maar de genoemde twee wegen voor mij het zwaarst. Daarnaast kunnen die 3 tot 4 uur per dag waarop ik in de weer ben met mijn telefoon, veel beter besteed worden. Meestal kan ik in 2 uur tijd een hoofdstuk voor een boek schrijven, moet je nagaan hoeveel boeken ik de afgelopen tijd had kunnen schrijven… Ook merk ik dat mijn telefoon me stressvol maakt. Telkens, al is het maar 5 minuten, apps openen en scrollen geeft zoveel onrust. In combinatie met dat stemmetje in mijn achterhoofd dat het zoveel tijd kost, voel ik me sneller gespannen en prikkelbaarder. 

1 oktober ontdekte ik (voor de zoveelste keer) hoeveel tijd mijn telefoon me koste. De app Screentime vertelde me dat ik in de afgelopen 7 dagen maar liefst 22 uur apps had gebruikt op mijn telefoon. 22 uur, dat is bijna een hele dag (en zijn dus 11 hoofdstukken). Ik kon serieus wel janken, want ik voelde me de hele tijd al opgejaagd en vroeg wanhopig waarom er niet meer dan 24 uur in een dag zaten. Tijd voor drastische maatregelen dus. 

Genoeg redenen om te stoppen dus, maar hoe heb ik het aangepakt?
Ik heb in mijn bullet journal een spread gemaakt en een aantal regels opgesteld (zie foto). Met behulp van de apps Quality Time en Schermtijd reguleer ik nu de tijd die ik op mijn telefoon doorbreng. Quality Time zorgt er automatisch voor dat ik op doordeweekse dagen van 21:00 tot 7:30 mijn telefoon niet kan gebruiken. Voor noodgevallen maak ik natuurlijk een uitzondering (en dan kan de functie ook weer uitgeschakeld worden). Met Schermtijd reguleer ik mijn tijd voor Instagram en Facebook. Dat zijn (nu) de sociale media apps die ik het vaakst gebruik. Voor sommige dagen zal ik een uitzondering moeten maken, aangezien ik voor mijn werk ook wel eens Instagram of Facebook gebruik, maar meestal kan dat gewoon op de computer. 

Ook, maar dit had ik al wel een tijdje, heb ik de meldingen voor bijna alle apps uitgeschakeld. Alleen voor Whatsapp niet, maar zoveel berichtjes komen er niet binnen. Bovendien heb ik mijn telefoon altijd op trillen staan en nooit op geluid. En ‘s avonds gaat mijn internet uit 😉 Eerst wilde ik mezelf een beloning geven als ik dit strakke schema 3 maanden vol zou houden. Maar toen dacht ik: ‘Volgens mij is extra tijd en een minder stressvol leven al een heel leuke beloning.’ 

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en ik wil je graag vertellen hoe het nu gaat. Zoals je ziet in het schema, lukt het me niet altijd om me eraan te houden. Toch zijn er in totaal maar 4 rode blokjes en is het grootste gedeelte groen. Maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het in het begin beter ging. De eerste weken van oktober zat ik elke dag maximaal een uur op mijn telefoon, maar nu in november heb ik moeite om me elke dag aan de anderhalf uur te houden. Daar komt bij dat ik soms voor mijn werk echt even iets op Instagram moet delen (in de stories, dus niet iets wat je van te voren kunt inplannen).
Heb ik ook echt meer tijd? En ben ik niet meer overprikkeld? Ook daarin wil ik eerlijk zijn: het verschil is nog niet heel groot. Maar ik denk ook dat het een kwestie van tijd is. De afgelopen 5 jaar (of langer) heb ik iedere dag ‘onbeperkt’ gebruik gemaakt van mijn telefoon. Dat leer je niet in anderhalve maand af. En ik denk dat het ook wat langer duurt voordat je de voordelen ervan merkt.

Ik weet ook niet of maximaal een uur me gaat lukken. Enerzijds lijkt het me heerlijk om in de drukke maand december, niet zoveel bezig te zijn met mijn telefoon. Ik ga daar ook echt mijn best voor doen. Maar als ik het al terug zou kunnen dringen naar een gemiddelde van anderhalf uur (in plaats van 4), ben ik blij. Ik ben wel van plan om in mijn nieuwe bullet journal (yes, ik heb zo’n zin om dat ding te gaan gebruiken!) weer zo’n detoxschema te maken. Ik denk dat ik anders heel snel ga vergeten dat ik m’n telefoon maar een beperkte tijd mag gebruiken en dan kan ik weer opnieuw beginnen. Ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ondertussen post ik wel gewoon 3 tot 4 keer per week iets op Instagram in mijn feed. Dat doe ik door middel van Hootsuite. Met een gratis account kan je daar op 3 verschillende social media accounts 30 geplande posts klaarzetten. Ik houd wel van spontaniteit, maar vind het belangrijker om mijn eigen gezondheid in het oog te houden. Bovendien werkt het een stuk efficiënter, waardoor ik meer tijd heb om andere leuke dingen te schrijven. Bovendien kan ik mijn Instagram tijd dan benutten om te chatten met mijn volgers, waarvan sommige echte vriendinnen zijn geworden en gewoon even lekker scrollen.

Houd jij ook te veel van je telefoon? Wil je graag minderen? Zo ja, wat voor stappen ga jij nemen?

Liefs,

Mirjam

PS: Ik heb verschillende apps en websites genoemd in dit blog. Geen hiervan is gesponsord of een samenwerking. Ik deel gewoon de dingen die mij helpen en jou misschien ook.

2 Reacties

  1. Hallo Mirjam, een nobel streven. Dit weekend was mijn zus hier, en die gebruikt echt 24 uur haar telefoon, en reageert direkt op elk berichtje. Ongelooflijk. Voor mij was duidelijk dat ik dus niet verslaafd ben. Ik heb vaak de internetontvangst uit, en verder doe ik veel achter mijn pc. En dan heeft het een andere waarde. (niet even tussendoor). Instagram kijk ik op mijn tablet, maar daar moet ik nog ietjes in opruimen. Is mij te veel tijd, maar doe ik alleen bij de koffie, ’s ochtends. Daarom twijfel ik ook, of ik me bij Instagram & co zal aanmelden, dan heb je weer “verplichtingen”. Niet constant bereikbaar zijn, en niet direkt moeten reageren is een hele vrijheid. Die ruimte en lucht voor andere dingen geeft. Veel succes.

    1. Dank je wel voor je succeswens! Ik moet zeggen dat het voor mij soms best lastig is, omdat ik ook met mijn baan veel in de weer ben met mijn telefoon. Dat triggert denk ik om ook in mijn privé leven hem er snel bij te pakken. En je hebt helemaal gelijk, niet constant bereikbaar moeten zijn en niet direct hoeven reageren is een enorme vrijheid. Toch wil ik m’n Instagram er niet voor opgeven, omdat ik dit ook gebruik als promotie/marketing voor mijn boeken. En ik heb er veel leuke contacten door gekregen, maar merk de laatste tijd wel dat ik echt op mijn eigen tijd reageer op berichtjes, dus dat gaat de goede kant uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: