Fun facts personages #5 Girlpower

Het duurde even voordat ik het onderwerp van deze Fun facts over personages had bedacht. De laatste twee berichten gingen elk over jongens (de grote broer, de allerleukste), dus het was weer even tijd voor girlpower. Meteen toen ik dat bedacht had, wist ik het onderwerp voor de vijfde blog in deze reeks en het duurde niet lang voor ik er personages bij had gevonden.

In deze reeks vertel ik iets meer over 3 personages uit mijn boeken/verhalen. Ik doe mijn uiterste best om deze spoilervrij te houden.

Ik begin deze serie met Marita Jansen, zij speelt een bescheiden rolletje in mijn debuut, ze is namelijk een vriendin van hoofdpersoon Jill. Marita keert terug in mijn nieuwste boek: Time-out. Ze is namelijk ook bevriend met Pim, de broer van Lynn. Ook in Time-out is haar rol maar klein, maar Marita is echt een dame met girlpower. Zij is een van de personages van wie ik een uitgebreid achtergrondverhaal heb, omdat ik eerst van plan was een boek over haar te gaan schrijven. Ik ga dus niet alles over haar vertellen, want wie weet komt het er ooit nog van… Marita heeft donkerbruin haar en bruine ogen en hier en daar een sproetje op haar neus. Marita houdt van kinderen (ze past graag op), haar vriendje David en fotografie. Ze vindt zwarte kleding verschrikkelijk en houdt niet van platte schoenen. Hakken all the way. Marita studeert aan het grafisch lyceum en hoopt in de toekomst een eigen fotografie-bedrijf te starten, met de focus op gezins- en newbornfotografie. Maar haar allergrootste droom is wel een eigen gezinnetje. De belangrijkste les die Marita geleerd heeft (en graag aan haar jongere zelf zou willen doorgeven) is dat een gebroken hart niet het einde van de wereld is.

In De opdracht vond ik Marita maar een stom personage, dat was wel voordat ik dieper had nagedacht over haar verhaallijn. Ik had niet verwacht dat ze nog een comeback zou maken in een van mijn latere boeken.

Het tweede personage waar ik je aandacht voor wil vragen is Thamar Groenendijk. Zij is de hoofdpersoon in het korte verhaal dat ik schreef voor de kerstbundel van De Banier. Met haar zwarte haren en blauwe ogen verovert ze menig jongenshart, waaronder die van Laurens. Ze heeft een litteken boven haar wenkbrauw, maar dat staat wel stoer. Thamar vindt het heerlijk om na een lange schooldag een lekker kopje thee te drinken met haar pleegmoeder en ze is dol op badderen. Soms neemt ze een boek mee, maar regelmatig ligt ze gewoon wat te dromen. Ze houdt er niet van om in het midden van de belangstelling te staan en heeft een hekel aan harde geluiden. Thamar kijkt het liefst niet te ver vooruit, dus ze heeft geen idee wat ze in de toekomst wil gaan doen. Waarschijnlijk iets creatiefs. Ze heeft geleerd dat praten over je gevoelens echt helpt en wil je meegeven dat je nooit alleen bent. In de allerdonkerste, stilste nacht staat er Iemand naast je.

Over Thamars verhaal zou ik nog een heel boek kunnen schrijven, maar eigenlijk vond ik het ook wel een heel toffe uitdaging om het in maximaal 2500 woorden te doen.

Als laatste wil ik nog iets schrijven over Lizzie Smith, de Engelse vriendin van Lynn die we ontmoeten in Time-out. Dit personage is gebaseerd op een vriendin van mij in Engeland en als er iemand de hashtag Girlpower verdiend, is zij het wel. Daarom vond ik dat Lizzie ook in dit rijtje hoorde. Lizzie heeft donkerblond haar, blauwgroene ogen en draagt een bril. Sinds Lynn in Engeland is geweest, zijn stroopwafels haar lievelingskoeken. Lizzie houdt van mooie notitieboeken en muziek van Rend Collective. Daarnaast brengt ze graag tijd door met haar vriendje Mike. Lizzie houdt niet van ellenlange discussies over onbelangrijke zaken en voor pizza hoef je haar niet wakker te maken. In de toekomst wil Lizzie in het onderwijs gaan werken, al weet ze nog niet welk vak ze wil geven. Door de jaren heen heeft Lizzie geleerd dat het niet erg is als je niet alles kunt, hoe graag je het ook wilt.

Ik had niet verwacht dat ik zoveel van dit personage zou gaan houden. Toen ik schreef over het afscheid tussen Lynn en Lizzie moest ik dan ook zelf een traantje wegpinken… Maar wie weet, zien we haar nog weleens terug.

Met welk van deze drie meiden zou je een keer willen afspreken om te praten over jullie toekomstdromen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Wat leuk om te lezen over je personages! En wat leuk dat je over Marita, ondanks haar kleine rollen in boeken, zoveel achtergrond hebt geschreven dat ze een eigen boek zou kunnen krijgen. Die gaat er dan vast ook ooit wel komen denk ik.

    1. Ja, misschien wel. Het is mijn droom om ooit nog een boek voor volwassenen te schrijven, misschien laat ik haar daarin wel de hoofdrol vervullen, dat lijkt me helemaal geen slecht idee. Bedankt voor je reactie!

  2. Wat leuk om te lezen! Leuk hoe je je zo aan personages kunt hechten en ook al spelen ze maar een korte rol in één verhaal, het is dan toch altijd leuk om meer over ze te ontdekken en er een volgend verhaal over te schrijven! Dat doe ik nu ook met een kort verhaal met een personage 🙂

    1. Ik blijf het bijzonder vinden hoe gehecht je kunt raken aan personages die je zelf bedacht hebt. Ik weet nog dat iemand ooit iets vervelends zei over het hoofdpersonage uit mijn eerste boek, ik was echt zwaar beledigd. Maar nu, ook al ben ik het niet met diegene eens, begrijp ik wel waarom zij het niet zo’n leuk personage vond. Bedankt voor je leuke reactie!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.