Schrijfpraat #68 NaNoWriMo 2022

Yes! Het is bijna november en dat betekent dat het jaarlijkse schrijffestijn voor de deur staat. Al sinds 2017 doe ik trouw mee met NaNoWriMo. Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft vertel ik in dit bericht meer over deze uitdaging. Ook leg ik uit waarom ik mee doe en wat het verschil is met andere jaren. Tot slot onthul ik ook het project waar ik dit jaar aan ga werken, maar als je m’n blog trouw volgt zal dat geen verrassing voor je zijn.

Wat is het?
NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month (hoewel je bij No ook November kunt invullen). Iedere jaar in november wagen tienduizenden schrijvers een poging om 50.000 (verhaal)woorden op papier te zetten, omdat november 30 dagen heeft betekent dat je 1.667 woorden op een dag moet schrijven om aan dit immense getal te komen. Dat klinkt al haalbaarder, maar is nog steeds een flinke uitdaging.

Via de website van NaNoWriMo kan je je statistieken bijhouden, lid worden van schrijfgroepen en zelfs met schrijvers die bij jou in de buurt wonen afspreken. Die laatste dingen heb ik zelf nooit gedaan, maar lijkt me best leuk (en tegelijkertijd heel spannend).

Waarom doe ik mee?
Door de jaren heen heb ik op mijn blog al meerdere redenen gedeeld waarom je mee zou moeten doen aan NaNoWriMo en ik zal het in dit bericht herhalen:

 • Allereerst is NaNoWriMo een goede oefening in het schrijven. Iedere dag schrijf je 1667 woorden aan je verhaal en zo heb je iedere dag een goede oefening.
 • Een tweede die aansluit bij nummer 1 is dat je lekker in het verhaal zit. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar het duurt bij mij altijd wel een woord of 200 voordat ik weer gewend ben aan het verhaal. Als ik iedere dag schrijf, wordt dit minder en hoef ik soms helemaal niet te wennen. Je kunt je deze periode echt focussen op een bepaald project en dit eventueel zelfs afronden.
 • En dan nog eentje in de lijn van nummer 1 en 2: alles wat je schrijft kan herschreven worden. Die 50.000 woorden hoeven niet perfect te zijn, het is belangrijker dat je ze geschreven hebt. Want pas als je iets hebt geschreven, kan je gaan herschrijven. Eerder niet.
 • Je schrijft niet alleen. Het leven van een schrijver kan soms eenzaam zijn. Je zit toch in je eigen hoofd, met je eigen verhalen en personages. Maar deze maand zijn er ontzettend veel andere mensen die ook hun verhaal schrijven. We zijn deze tijd echt een community!
 • Met NaNoWriMo maak je de herfst leuk! Als je niet van regen, gekleurde blaadjes, warme truien etc. houdt, heb je in ieder geval een schrijfmarathon om naar uit te kijken.
 • Tijdens NaNoWriMo maak je elke dag tijd vrij om te schrijven. Je moet wel, want anders haal je die 50.000 woorden natuurlijk nooit. Op deze manier kun je in de maand november flink wat uren maken om te werken aan je nieuwe meesterwerk.
 • Als je mijn stappenplan hebt opgevolgd, hoef je je tijdens NaNoWriMo niet druk te maken over het plot, personages of andere bijzaken. Je mag gewoon lekker schrijven. En ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik kijk daar altijd wel naar uit.
 • NaNoWriMo is ook een geweldig moment om die innerlijke criticus van je de mond te snoeren. Zoals ik al zei heb je geen tijd om te redigeren of herschrijven, want die 50.000 woorden moeten geschreven worden. Dus, het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Take that, zeurend stemmetje!

Ikzelf schrijf niet op zondag, dus zal ik op de andere dagen iets meer woorden moeten schrijven om aan de 50.000 te komen, maar ik geloof dat dat helemaal goed gaat komen. Ik heb ongelooflijk veel zin om me weer helemaal onder te dompelen in een verhaal.

Verschil andere jaren
Er is wel een verschil met andere jaren dat ik meedeed aan NaNoWriMo. Vorige jaren, behalve in 2018, was schrijven niet mijn belangrijkste baan, maar werkte ik in het onderwijs (2017) of minstens 20 uur per week als communicatiemedewerker (2019-2021), wat vooral een heleboel creatieve energie kostte. In 2018 schreef ik ook wel fulltime, maar ik was toen nog druk bezig met herstellen van mijn bijna-burn-out. Dit jaar is dus echt anders. Ik heb dit jaar zelfs al eerder 50.000 woorden in een maand aan De stad geschreven (in mei), dus ik hoop dit jaar tijdens NaNoWriMo nog meer te schrijven dan dat.

Project 2022
Wie me al wat langer volgt zal niet verrast zijn dat het vijfde deel in de Samen! serie mijn project voor NaNoWriMo 2022 gaat worden. Al sinds 2018 schrijf ik ieder jaar een deel van de Samen! serie, hoewel … ik krijg de verhalen meestal niet af, omdat ze rond de 80.000 woorden tellen. Ik wil dit jaar proberen om juist wél de eerste versie af te ronden binnen een maand. Dat gaat spannend worden en ik heb er zelfs mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel voor verplaatst (om nog meer redenen hoor), maar ik ga er wel voor. Mocht het toch niet lukken, dan heb ik december nog om het af te ronden, maar ik hoop dat dat niet nodig is.

Ga jij dit jaar meedoen aan NaNoWriMo?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Ja. proberen, maar ik tel al mijn schrijfactiviteiten (verhalen en roman) samen. Dan ben ik flexibeler en ik moet voor de roman nog de nodige voorbereiding doen. Mijn doel is het om een bepaalde schrijfroutine te creëren, als dat me lukt met Nanowriwo, dan ben ik tevreden. En focus met niet op die 50.000. Maar de helft moet zeker lukken.

  1. Dat mag zeker! Dat is het mooie aan NaNoWriMo, niemand schrijft je de regels voor wat wel en niet mee zou tellen en uiteindelijk is het inderdaad de bedoeling dat je een routine creëert, dat je er (weer) in komt. Heel veel succes, het gaat je vast lukken! En 25.000 is zeker een haalbaarder doel, dat zijn nog niet eens 1.000 woorden per dag 😉 Nogmaals, heel veel succes!

 2. Leuk dat je ook weer mee doet! (Ik had ook niet anders verwacht. ;-)) En wauw gaaf zeg dat je zelfs gaat proberen om 80.000 woorden te schrijven. Ik doe ook weer mee (voor de zevende keer op rij) en ga voor de 50.000 woorden. Heel veel succes en schrijfplezier!!

  1. Haha, er is inderdaad heel wat voor nodig om mij niet mee te laten doen met NaNoWriMo (een corona-infectie bijvoorbeeld, maar zelfs toen heb ik het op een later tijdstip ingehaald). 80.000 is wel echt als alles goed gaat, ik ben heel benieuwd. Heel veel succes deze keer en ook veel schrijfplezier voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.