Schrijftip #1 The artist’s way

Zelf ben ik ook maar een amateur schrijver, maar dat neemt niet weg dat ik op zaterdag graag schrijftips met je deel. Vandaag beginnen we met de allereerste: the artist’s way. Iets wat ik sinds 24 oktober 2017 doe, toen het mij aangeraden werd tijdens de cursus Creatief schrijven.

Op de foto mijn allereerste schriftje. Inmiddels is die al vol en ben ik ook al een heel eind in het tweede schriftje. Ik ben gek op stationery, dus schriftjes en notitieboeken zijn hier altijd welkom. Dat had Anna Laura ook in de gaten toen ze vorig jaar dit schrift voor mijn verjaardag gaf (nog bedankt)!

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat houdt die Artist’s way nu in? Het idee komt uit een boekje met dezelfde titel, geschreven door Julia Cameron. Het boek is geschreven om creatieve blokkades op te heffen, want ieder mens is creatief, maar vaak werkt de omgeving het tegen. Een van de technieken is om iedere dag ‘s morgens vroeg drie bladzijden vol te schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft.

Hoe werkt het bij mij? Nou, de ene keer wat beter dan de andere. Soms heb ik heel veel ideeën om over te schrijven, schrijf ik een stuk van mijn verhaal of doe ik een zogeheten writing prompt (de volgende zaterdag vertel ik je hier meer over). Andere dagen is het gewoon een klachtenlijst of beschrijf ik mijn planning en hoeveel zin ik in elk onderdeel op mijn to do list heb.

Maar omdat ik mijzelf verplicht tot schrijven, komen de ideeën vaak vanzelf. Een auteur die meer dan 70 boeken had geschreven kreeg de vraag: ‘Hoe kan het dat u zoveel schrijft en elke keer weer inspiratie hebt en gemotiveerd bent om te schrijven?’ En het antwoord was: ‘Door elke dag 200 slechte woorden te schrijven.’ Als je begint met schrijven, kan het zijn dat je niet tevreden bent. Dat geeft dus niks. Ik schrijf echt niet elke dag allerlei goede, mooie zinnen die in een boek belanden, maar dat maakt niet uit. Als ik maar schrijf.

Voor mij is the artist’s way een mooie manier om elke dag tijd vrij te maken voor het schrijven. Als ik moet werken doe ik het in de trein, als ik vrij ben aan mijn eigen bureau. En vaak, nog voor ik klaar ben, ben ik weer gemotiveerd om verder te schrijven, terwijl ik er toen ik wakker werd helemaal geen zin in had.

Natuurlijk hoef je dit niet per se met de hand te doen, toevallig heb ik een heel fijne vulpen en sta ik elke dag weer te popelen om deze te gebruiken. Toch ben ik ervan overtuigd dat je ook best een A4-tje vol kunt typen om jouw artist’s way te doen. Hierin moet je echt vinden wat voor jou werkt. Ik hoop dat ik je met dit berichtje een handige tool hebt gegeven om mee aan de slag te gaan, als je schrijft. Voor ieder ander hoop ik dat je het leuk vond om te lezen hoe ik dagelijks tijd en aandacht aan mijn schrijven besteed.

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.