Schrijftip #15 Woordaantal

Op mijn Instagramaccount deel ik nog weleens word counts van de boeken die ik schrijf. Misschien wil jij ook wel een boek schrijven (of ben je daar al mee bezig) en vraag je je af wat nu de richtlijnen zijn voor woordaantallen in boeken. Daar gaat mijn blog van vandaag over…

De aantallen die ik in het blog noem zijn maar voorbeelden en je zult zien, ook wanneer ik volgende week de word count deel van de boeken die ik geschreven heb, dat het best wel kan verschillen. Het hangt van het genre, de uitgever en jouw verhaal af. 

Genre
Het verschilt heel erg per genre wat ‘normale’ woordaantallen zijn. Zo bestaat een roman gemiddeld uit 55.000 tot 75.000 woorden. Fantasy en Sci-fi gaan daar vaak ver overheen, terwijl de word count bij Young Adult vaak lager ligt. Kinderboeken en korte verhalen bevatten natuurlijk nog minder woorden. 

De uitgever
Verschillende uitgevers, voornamelijk van pocketboekjes, hebben standaardeisen aan de lengte van een boek. Dit is natuurlijk niet bij elke uitgever het geval, maar wanneer je al een contract getekend hebt kunnen hier wel afspraken over gemaakt zijn. Mijn advies is om een eerste boek niet te lang te laten zijn. Lezers pakken niet zo snel een dik boek van een onbekende auteur op. 

Jouw verhaal
Natuurlijk hangt het aantal woorden af van de hoevelheid die je nodig hebt om jouw verhaal te vertellen. Heb je 50.000 woorden geschreven en is het verhaal af? Ga dan niet nog 5.000 woorden erbij verzinnen omdat je zo graag aan de 55.000 woorden wilt komen. De kans is groot dat je bij het editen er dan achter komt dat deze woorden overbodig zijn en dan moet je ze toch weer weghalen. Als het een goed verhaal is, wordt het toch wel verkocht, veel woorden of niet. 

Bron: https://writerswrite.co.za/word-counts-how-long-should-your-novel-be/

Wat vind jij een mooi aantal woorden voor een boek?

Liefs,

Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: