Ik lees #8 Leesdoelen 2019

Al sinds een jaar of drie maak ik aan het begin van het jaar een aantal bingo’s met doelen die ik dat jaar wil halen. Vraag me niet waarom ik voor een bingo heb gekozen, dat weet ik namelijk zelf ook niet. Ik denk omdat ik het grappig vond klinken. Afgelopen jaar had ik een ‘normale’ bingo waar ook een paar leesdoelen op 
stonden, maar dit jaar heb ik ervoor gekozen om een complete bingo te maken met 
leesdoelen. Vandaag deel ik die met je.

Sommige doelen zullen voor zich spreken, maar misschien niet allemaal, daarom licht ik ze hieronder allemaal toe 😉

Rij 1:
*15 aanraders: Hieronder versta ik boeken die mij op Instagram, Facebook, of onder dit bericht aangeraden worden. Uit al deze boeken kies ik er 15 die ik dit jaar ga lezen. Dus is er nog een boek wat ik volgens jou gelezen MOET hebben, laat het me weten in een reactie.
*10 Nederlandse auteurs: Ik merkte het al op in mijn top 10, ik lees veel te veel Engelse boeken en vertaalde boeken. Daarom wil ik dit jaar eens een aantal boeken van Nederlandse bodem lezen. 10 is natuurlijk nog steeds niet erg veel, maar het is een begin.
*30 Engelse boeken: Haha, ik zei net dat ik teveel Engelse boeken las hè? Nou… daar ga ik ook gewoon mee verder! Het helpt mij vooral enorm als ik een Engels verhaal aan het schrijven ben (een van mijn huidige projecten), mijn Engelse woordenschat wordt weer wat opgerekt dan.
*5 keer nieuwe non-fictie: Ik ben echt van het herlezen en zeker non-fictie als het een beetje interessant is. Maar ik wil ook meer leren, dus ga ik dit jaar 5 nieuwe non-fictie boeken lezen.
*60 nieuwe boeken: Ja… herlezen is echt mijn ding. Hoewel ik afgelopen jaar ontzettend veel nieuwe boeken heb gelezen (toen was mijn doel 40 en daar ben ik ruim overheen gegaan), ga ik mijn best doen om in 2019 ook weer veel nieuwe boeken te lezen (komen al die ongelezen boeken in mijn kast ook eens aan de beurt).

Rij 2:
*Alleen boeken van VVV- of boekenbonnen & leesgeld kopen. Zoals jullie hebben gelezen schafte ik in 2018 belachelijk veel nieuwe boeken aan. Halverwege het jaar vond ik al een manier om het anders te doen… ik mocht alleen nog maar boeken kopen van VVV-bonnen, boekenbonnen óf mijn speciale boekengeldpotje. Dat laatste vraagt vast enige uitleg… Nou, op het moment dat ik een boek uitheb stop ik voor elke 100 bladzijden die het boek telde 5 cent in het potje. Het behalen van een leesdoel of schrijfdoel levert 50 cent op. Op die manier spaar ik toch voor boeken, maar duurt het ook een tijd voor ik een nieuw boek kan aanschaffen, wat weer goed is voor mijn TBR-stapel. Beetje omslachtig, maar daar houd ik wel van 😉
*Word vernieuwd lezen: Er staan ook een paar specifieke boeken/series op mijn bingo en dit is er een van. Het is tegelijk non-fictie (theologie) en het boek staat al een jaar of 5 stof te vangen in mijn kast, terwijl ik het onderwerp juist zo interessant vind!
*Biografie lezen: Voor het derde jaar op rij ga ik mij wagen aan een biografie. Ik denk niet dat ik deze zelf ga aanschaffen, maar gewoon van de bibliotheek leen. Ik heb nog niet nagedacht welke biografie ik wil lezen. Tips?
*In alle redelijkheid lezen: Dit boek staat nog langer in de kast dan Word vernieuwd, ik weet nog precies de datum dat ik hem kreeg (28 mei 2012). Hoog tijd om te lezen dus!
*3 boeken met korte verhalen lezen: Het afgelopen jaar las ik ook 3 boeken met korte verhalen (allemaal van Toon Tellegen) en het lijkt me leuk om meerdere korte verhalen te ontdekken. Ook hiervoor zijn tips welkom.

Rij 3:
*Debuut van een van mijn favoriete auteurs: Van verschillende favoriete auteurs heb ik het debuut allang gelezen, maar er is er vast wel een te vinden waarvan dat niet zo is. Die ga ik lezen.
*3 boeken uit 2019: Elk jaar verschijnen er natuurlijk nieuwe boeken en daar wil ik er ook een aantal van lezen. Ik heb expres niet zo’n hoog getal opgeschreven, omdat ik bang ben dat dat ten koste gaat van het boekengeld 😉
*5 boeken uit 2018: Ook voor dit doel geldt dat ik niet teveel boeken uit dat jaar wil lezen in verband met het boekengeld. Nu ja… meer mag natuurlijk altijd wel, maar het moeten er minstens 5 zijn.
*Boek met een landnaam in de titel: Deze kwam regelrecht uit een bingo die ik voor inspiratie heb gebruikt (wel meer doelen trouwens). Ik ben erg benieuwd welk boek dit uiteindelijk gaat worden.

Rij 4:
*Grijze jager serie herlezen: Dit was een aanrader die ik op Instagram kreeg. Omdat ik de serie al wel gelezen heb, vallen die boeken niet onder de ‘aanraders’. Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze boeken las. Inmiddels is deel 13 ook uit en de verwachting is dat deel 14 dit jaar in Nederland uitkomt. Ik wil het herlezen van deze serie het liefst bewaren tot december, daar vind ik de boeken wel bij passen. Als ik dan zorg dat ik deel 13 & 14 ook heb, komt het vast goed.
*175 boeken lezen: Afgelopen jaar heb ik mijn doel van 160 boeken gehaald, dus dat gaan we zeker opschroeven. Ik ben erg benieuwd of dit me gaat lukken 🙂
*55.000 bladzijden lezen: Met meer boeken kan ik ook wel wat meer bladzijden lezen dit jaar, dacht ik.
*Historisch nieuwsblad 2018 + 6 uit 2019 lezen: Technisch gezien geen boekendoel, maar het heeft wel met lezen te maken. Al sinds halverwege 2017 heb ik een abonnement op het Historisch Nieuwsblad en ik heb het net voor elkaar gekregen om de nummers uit 2017 uit te lezen. Ik gun mezelf de tijd er niet voor. Daarom heb ik dit als doel gesteld voor het komende jaar. En ja… als ik een exemplaar uit heb, mag er 5 cent in het boekengeldpotje 🙂

Rij 5
*5 boeken voorlezen: Mijn nichtje is bijna 6 en komt wekelijks een nachtje bij ons slapen. Sinds een paar weken lees ik dan een paar bladzijden aan haar voor. Mijn streven is om dit jaar 5 boeken voor haar te lezen.
*4 keer nieuwe fantasyboeken: Zoals ik al zei: ik ben een echte herlezer. Ik wil nu echter ook wat nieuwe fantasyboeken gaan lezen. Fantasy/adventure is echt mijn favoriete genre, maar dat zou je niet zeggen gezien de hoeveelheid boeken die ik eruit gelezen heb… Dat moet anders dus!
*Boek met een getal in de titel: Dit was ook zo’n doel gebaseerd op een andere leesbingo en het leek mij wel een leuk idee.
*5 boeken met 1 woord als titel: Ha, voor dit doel kan ik 2 van mijn eigen boeken lezen 😛 Nee, grapje, er zijn nog meer dan genoeg andere boeken om te lezen!
*Lord of the rings herlezen: Het is alweer een paar jaar geleden dat ik deze boeken heb gelezen. Hoewel ik het verhaal wel ken, ben ik toch een aantal details vergeten. Dat ga ik dus (hopelijk) weer herontdekken. Ik verwacht deze serie in september (op Hobbitday, de verjaardag van Bilbo en Frodo) te gaan lezen.

Zo… dit zijn al mijn leesdoelen voor 2019. De een zal ik wat sneller halen dan de andere. In juni hoop ik een update te geven van mijn leesdoelen.

En jij… heb jij nog leesdoelen voor 2019? Laat ze, samen met je boekentips, weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Wat een leuke leesdoelen! Die geven mij inspiratie om toch ook maar een lijstje te maken met specifieke doelen. Die heb ik namelijk helemaal niet. Ik heb voor mezelf alleen maar het doel dat ik 100 boeken wil lezen. In februari (alles in februari) ga ik eens kijken wat voor leuke leesdoelen ik voor mezelf kan zetten!
  Liefs, Anna Laura

  1. Superleuk dat het je inspireert 🙂 Ik ben benieuwd naar je specifieke leesdoelen? Blog je er in februari ook over? Enne… heel veel succes met je scriptie! ?

 2. Leuke leesdoelen! En wat heb je afgelopen jaar veel boeken gelezen, haha. Ik heb voor mijzelf het doel gesteld om dit jaar 22 boeken te lezen (omdat ik eind januari 22 word). Verder heb ik geen leesdoelen. Ik hou wel een lijstje bij met boeken die mij leuk lijken om te lezen, zodat ik makkelijk kan kiezen als ik aan een nieuw boek ga beginnen. Onder andere ‘Taal voor de leuk’ staat op dat lijstje.

  Liefs,
  Marloes

  1. Bedankt voor je reactie, Marloes!
   En tja, ik ben een echt leesmonster 😉 Maar ik snap ook heel goed dat mijn doelen niet voor iedereen haalbaar zijn. Ieder z’n ding, toch! En 22 boeken lezen omdat je bijna 22 wordt is ook een leuk leesdoel! En ‘Taal voor de leuk’ staat ook wel op mijn leeslijstje, ik heb laatst ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ gelezen en die was ook echt fantastisch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.