Schrijftip #2 Vragenlijsten invullen

Zelf ben ik ook maar een amateur schrijver, maar dat neemt niet weg dat ik op zaterdag graag schrijftips met je deel. Deze week ga ik het met jullie hebben over het invullen van vragenlijsten om je hoofdpersonen en verhaallijn beter te leren kennen. Kijk maar mee!

Wat als je een schets voor een verhaal in je hoofd hebt zitten, maar de volledige invulling is nog een beetje vaag? Wat als je het lastig vind om je personages te omschrijven of voor te stellen? Dan kan ik je aanraden om op internet eens te zoeken naar vragenlijsten. Wat dat betreft leven we nu echt in een ideaal tijdperk. Via bijvoorbeeld Pinterest zijn er ontzettend veel tips en tricks te vinden voor, onder andere, het schrijven van een boek. Op mijn Pinterest heb ik er een speciaal bord voor aangemaakt.

Ik maak zelf veel gebruik van Engelse lijsten, maar ze zullen vast ook wel in het Nederlands bestaan. Degene die ik het meest gebruik is deze: 100 Questions To Ask Yourself Before You Write Your Novel. Vaak heb ik een aantal hoofdlijnen in mijn hoofd zitten en door de vragen te gaan beantwoorden ontstaan er vanzelf nieuwe scènes en ideeën. Het is nog geen een keer voor gekomen dat ik alle 100 vragen heb beantwoord, want vaak als ik op de helft ben vind ik dat ik nu wel genoeg ideeën heb en denk ik dat ik het verhaal wel redelijk goed kan schrijven met de informatie.

Voor het beter leren kennen van mijn personages gebruik ik verschillende schema’s. Het maakt natuurlijk nog best wel een verschil of het om een hoofdpersoon gaat of slechts een bijfiguur. Voor bijfiguren maak ik gebruik van korte lijstjes, terwijl ik voor de hoofdpersonen echt wel een uitgebreide vragenlijst nodig heb. Bij het schrijven van mijn vierde verhaal heb ik gebruik gemaakt van deze lijst.

In deze post staan twee voorbeelden van vragenlijsten, maar er zijn er ontzettend veel meer te vinden. Ik hoop dat het jou helpt bij het verbeteren van je schrijfkunsten en dat het je verhalen mooier maakt! Laat maar weten in een reactie als je wat aan deze tip hebt gehad!


Liefs,

Mirjam

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: