Schrijftip #14 Persoonlijkheidstest

Door het afgelopen jaar heen is het je misschien al duidelijk geworden dat ik ervan houd om personages te verzinnen voor mijn verhalen. Eigenlijk begint een verhaal bij mij altijd met een aantal karakters die ik een plekje geef binnen een bepaald scenario. Hun persoonlijkheid is uitermate geschikt voor dat verhaal. Maar hoe geef je je karakters nu een unieke persoonlijkheid? Daarover vertel ik je vandaag meer!

Al eerder dit jaar schreef ik over het invullen van vragenlijsten om je verhaal een personages beter te leren kennen. Voor het fantasy verhaal wat ik met mijn broer schreef kwam ik een nieuwe lijst tegen en deze had ook de vraag: Personality type. Toen ben ik gaan uitzoeken welke verschillende persoonlijkheidstypes er zijn en zo kwam ik uit bij de test van Myers-Briggs.

Nu gebruik ik eigenlijk altijd deze test, ik geef antwoord op de vier vragen die er staan voor mijn karakters en kom er zo achter wat hun persoonlijkheid is. Op deze manier is het makkelijker om unieke karakters te creeëren voor het verhaal. Ik schrijf altijd de eigenschappen op van het persoonlijkheidstype en vaak leidt dat ertoe dat ik weer een extra scène voor het verhaal heb waar het specifieke persoonlijkheidskenmerk van dit personage naar voren komt. Overigens doe ik deze persoonlijkheidstest alleen voor de belangrijke personages van het verhaal.

Gebruik jij ook een persoonlijkheidstest om je karakters beter te leren kennen?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.