Schrijftip #7 Eerste hulp bij een writer’s block

Super vervelend. Je hebt tijd en zin om te gaan schrijven, maar je hebt geen idee wat je moet schrijven. Ook ik heb weleens last van een writer’s block en in deze post help ik je graag weer op weg om de blokkade op te heffen. Lees maar snel verder!

Regelmatig geef ik al schrijftips en er zal dus best wel wat overlap zijn met andere posts, maar in dit bericht deel ik 8 tips om een writer’s block te bestrijden.

  1. Maak gebruik van writing prompts om verder te komen met je verhaal. Gebruik bijvoorbeeld een zin die binnen nu en een aantal regels moet voorkomen. Of gebruik Rory’s story cubes.
  2. Zoek een schrijfoefening op. Er zijn verschillende websites in de omloop die iedere dag schrijfoefeningen/opdrachten verzinnen.
  3. Probeer altijd te stoppen op een moment dat je helder voor ogen hebt hoe het verder moet. Soms kan dat halverwege een zin zijn, halverwege een alinea of halverwege een hoofdstuk. Het kan ook zijn dat je juist een hoofdstuk afrond en dat je de volgende keer dus verder kunt met een nieuw hoofdstuk, dat je een frisse start kunt maken.
  4. Ga het schrijven niet forceren. In plaats daarvan maak je een wandeling of een fietstocht. Je staat versteld wat twintig minuten in de buitenlucht voor je kan doen.
  5. Focus je tijdelijk op een ander verhaal of idee wat je hebt. Zo ben je toch met schrijven bezig en raak je niet ontmoedigd omdat je ‘schrijftijd’ zit te verspillen.
  6. Geef jezelf een schop en ga aan het werk. De eerste regels hoeven niet mooi te zijn, je kunt ze altijd nog weghalen. André Maurois, een filosoof, zei: ‘De inspiratie wordt geboren uit het werk’. Vaak krijg je, als je eenmaal bezig bent, ontzettend veel ideeën.
  7. Begin je schrijfdag met the artist’s way. Schrijf 3 kantjes in een schriftje vol met alle gedachten die er in je hoofd opborrelen. Deze tip sluit aan bij nummer vijf, dat je, als je eenmaal aan de slag bent, vaak inspiratie krijgt voor meer.
  8. Lees een stuk van je verhaal door. Probeer dit te doen zonder het te wijzigen, maar doe het puur om weer in de sfeer van je verhaal te komen. Vaak is een hoofdstuk al voldoende om de draad weer op te pakken.

Er zijn vast nog meer tips om een writer’s block aan te pakken. Ik denk dat dit ook iets is waar je je eigen weg in moet vinden, op een gegeven moment weet je goed wat voor jou werkt en wat niet. Heb jij zelf nog een ultieme tip? Of is er eentje uit de bovenstaande rij die je veel gebruikt? Laat het me weten in een reactie!

Happy writing!

Liefs,

Mirjam

 

 

2 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: