Schrijftip #9 Een schrijfdip: 3 lessen die ik leerde

Een paar weken geleden schreef ik al over wat je kunt doen bij een writer’s block, vandaag wil ik het graag met je hebben over een schrijfdip. Dat is, mijns inziens, wel iets anders dan een writer’s block, maar de aanpak heeft wel overlap met elkaar. 

In de schrijfupdate van mei schreef ik er al iets over, ik zat in een schrijfdip. Nu heb ik wel vaker dat dingen in fases gaan. Dan haak ik een tijdje veel, of dan lees ik een tijdje erg veel of maak ik juist veel kaarten. Maar schrijven is iets wat er eigenlijk altijd wel in heeft gezeten, dus was het echt lastig om, toen ik eenmaal in de dip zat, er weer uit te komen. Dat is gelukt en vandaag deel ik graag met jullie hoe ik dat gedaan heb, voor als je zelf in zo’n dip zit.

De schrijfdip was niet het enige probleem waar ik op dat moment mee zat, op mijn werk ging het ook niet zo lekker en vaak kwam ik (over)vermoeid thuis en had ik nergens meer zin in. Op mijn vrije dagen, die ik normaal aan schrijven besteed, deed ik liever wat anders om tot rust te komen en op een gegeven moment bereikte ik het punt dat schrijven moeten werd. Als ik dan niet schreef werd ik nog ongelukkiger, want ik faalde. En daar heb ik mijn eerste les voor als je in een schrijfdip zit:

  • Ga het niet forceren. Als schrijven je even niet gelukkig maakt, kun je je daar beter bij neerleggen. Als je het gaat forceren word je alleen maar ongelukkig en dat komt je schrijfdip niet ten goede.

Het tweede waar ik tegenaan liep was dat ik teveel hooi op mijn vork had genomen. Naast mijn baan in het onderwijs wilde ik nog eens fulltime gaan schrijven. Ik accepteerde teveel uitdagingen in een keer (een kerstverhaal schrijven, een kort verhaal voor een tijdschrift). Gelukkig stond niets hiervan vast en was het dus niet verplicht om eraan te werken, maar ik vond dat ik het aan mezelf wél verplicht was. Les nummer 2:

  • Stel geen deadlines. Natuurlijk, als je verplichtingen hebt moet je ze nakomen. Maar de andere zaken, die niet verplicht zijn, moet je voor jezelf ook niet verplicht gaan maken. Het heeft alles met les nummer 1 te maken, dat je het schrijven niet moet forceren.

In het verlengde van ‘teveel hooi op je vork nemen’ lag dat ik oververmoeid raakte. Nu moet ik al vrij zuinig omgaan met mijn energie, omdat mijn darmen helaas nog niet volledig hersteld zijn. Maar teveel willen brak me echt op. Om deze reden wil ik je ook nog les nummer 3 meegeven:

  • Neem rust. Niemand heeft er iets aan als je opgebrand raakt. De belangrijke verhalen, die je moet vertellen, krijg je heus morgen ook nog op papier. Of volgende week. Aankomende dinsdag hoop ik wat meer over rust te vertellen, hoewel dat meer gaat over mijn persoonlijke plannen voor de komende tijd en die hebben juist wel alles met schrijven te maken 😉

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn lessen, je kunt ze ook toepassen op andere gebieden van je leven. Wat doe jij als je in een schrijfdip zit?

Liefs,

Mirjam

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: