Schrijftip #6 Lees veel

Ik heb het al veel vaker gezegd en ook vandaag deel ik het weer mee: ik ben absoluut geen professioneel schrijver. Toch deel ik graag mijn schrijftips op mijn blog, voor degenen die ook schrijfambities hebben. Voor de andere mensen is het misschien wel een leuk ‘kijkje in de keuken’. Vandaag vertel ik je over een van de belangrijkste schrijftips: lezen. 

Met deze schrijftip ben ik verre van origineel, daar ben ik mij van bewust. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van lezen met betrekking tot het schrijven? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

  1.  Om goed te schrijven is het belangrijk dat je over een grote woordenschat beschikt. Lezen vergroot je taalvaardigheid en woordenschat, super handig dus.
  2. Door lezen maak je kennis met verschillende genres en stijlen. Misschien vraag je je af hoe je ooit je eigen stijl kunt vinden als je veel boeken van anderen leest, maar dat valt best wel mee. Jij hebt je eigen persoonlijkheid en geeft je eigen draai aan een verhaal.
  3. Als een boek een open einde heeft, kun je zelf gaan verzinnen hoe het verder gaat. Door hier alleen al over na te denken train je je schrijfvaardigheid, maar dat wordt natuurlijk nog beter als je het daadwerkelijk opschrijft.
  4. Door te lezen kom je er ook achter ‘wat werkt’. Je merkt hoe een andere schrijver een personage neerzet en hoe hij of zij een verhaal geloofwaardig maakt. Tref je eens een minder leuk boek, probeer dan te ontdekken waar dat aan ligt. Wat had de schrijver, volgens jou, anders moeten doen om het verhaal wel lekker te laten lopen? Als je daar achter bent, weet je dat jijzelf die fout niet zo snel zult maken.
  5. Naast al deze tips is lezen ook gewoon ontzettend leuk 😉 Hoe serieus je dit laatste punt moet nemen mag je zelf weten. Het komt namelijk wel uit de mond van een leesverslaafde die altijd in angst leeft dat ze geen boeken meer heeft om te lezen.

Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat lezen essentieel is voor een goede schrijver. Mocht je nog op zoek zijn naar boekentips, op woensdag deel ik regelmatig een enthousiaste boekreview over bekende en minder bekende boeken.

Liefs,

Mirjam

 

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: