Special #15 Negen jaar auteur: 9 hoogtepunten

1 april 2015 verscheen mijn debuut De opdracht. Het is ongelooflijk dat ik nu alweer 9 jaar gepubliceerd auteur ben, ik kan er zelf nauwelijks bij. In dit bericht blik ik terug op de afgelopen 9 jaar, door middel van 9 hoogtepunten (hoewel mijn auteursleven er natuurlijk véél meer kent). Vanwege dit jubileum heb ik ook nog een leuke winactie, dus lees zeker het hele bericht!

Terug in tijd
Voordat ik de hoogtepunten benoem, gaan we heel even terug in de tijd, naar die eerste verschijning. Mijn leven zag er totaal anders uit dan nu. Ik was bezig met de lerarenopleiding Engels en had niet gedacht dat schrijven zo’n grote rol in mijn leven zou gaan vervullen. Op dat moment dacht ik echt dat schrijven vooral iets voor ernaast was, omdat iedereen in mijn omgeving daar zo op hamerde. Het gevolg was dat ik weinig sprak over mijn prestatie. Collega’s kwamen pas bij de verschijning van mijn derde boek, Chaos, erachter dat ik de auteur was. Ik durfde er niet open over te zijn. Enerzijds was dat een stukje verlegenheid, maar misschien zat er ook wel schaamte bij. Dat klinkt heel vreemd, maar ik wist dat heel veel mensen graag een boek publiceren en ik had dat gedaan. Ik had niet afwijzing na afwijzing gekregen, het gebeurde gewoon. Ik schaamde me dat het bij mij zo makkelijk ging en was bang dat mensen me misschien wel arrogant zouden vinden.

Inmiddels is er veel veranderd. Ik ben erg open over mijn schrijfwerk, deel de positieve kanten, maar laat ook een realistisch beeld zien: schrijven is geen vetpot en inderdaad meestal iets voor ‘erbij’. Tegelijkertijd denk ik ook wel dat die gedachte mij lang tegen heeft gehouden om volledig voor het schrijfwerk te gaan en dat ik daardoor ook kansen heb gemist. Hier wil ik in de toekomst nog wel wat meer over vertellen, maar vandaag ga ik het hebben over de bijzondere dingen die er in de afgelopen 9 jaar zijn gebeurd:

1. Allereerst publiceerde ik 11 (bijna 12) fysieke boeken. Dat betekent dat er meer dan één boek per jaar uitkwam. In 2018, 2021 en 2023 verschenen er twee boeken, in plaats van één. In 2016 kwam er echter geen nieuw boek van mij uit (dat had ook een beetje te maken met mijn verlegenheid/schaamte, ik wilde eerst weten of mensen wel echt in mijn schrijfsels geïnteresseerd waren).

2. Ik heb een serie geschreven, sterker nog: daar ben ik nog mee bezig. De Samen! serie is nog niet afgelopen. Het vijfde deel verschijnt deze maand en ik heb het inmiddels officieel aangekondigd: er komt een zesde deel! Een serie schrijven was altijd een grote droom van mij, maar ik wist niet zeker of ik het wel zou kunnen. Met de Samen! serie is het officieel gelukt, maar onofficieel zijn in ieder geval Lijmen, Chaos en Time-out ook een serie. Verder zit er wel meer overlap wat betreft karakters in mijn standalones.

3. Er zijn in de afgelopen negen jaar zo’n 15.000 boeken verkocht. In december 2023 stond de teller op 14.879, maar ik verwacht dat er in de afgelopen maanden ook nog wel boeken zijn verkocht, dus inmiddels zal ik de 15.000 wel aangetikt hebben. Als je bedenkt dat ik voor een kleine doelgroep schrijf, is dat echt heel goed en ik ben hier dan ook superblij mee!

4. Bij de boekpresentatie van mijn tiende boek werd ik ten huwelijk gevraagd. Ja duh, deze kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met hoogtepunten. Allereerst is een boekpresentatie al iets heel tofs en dan komt dit er ook nog bij! Dit was wel een van de meest bijzondere plottwists in mijn leven hoor.

5. Ik heb een boek kunnen opdragen aan ‘mijn Friends 4-ever’. Nog altijd heb ik contact met mijn vriendinnen van de middelbare school en we hebben een app-groep die Friends 4-ever heet, net als het vervolgverhaal op mijn blog, al bestond onze groep uit vijf vriendinnen in plaats van vier. En het is heel verdrietig om ‘bestond’ te moeten schrijven, een van de vriendinnen is in november 2022 overleden. Eind 2016 of begin 2017 kreeg ze te horen dat de kanker was teruggekeerd en ik besloot mijn tweede boek, Lijmen, op te dragen aan ons vriendinnengroepje.

6. Ik heb inmiddels aardig wat signeersessies en auteursbezoeken gedaan. Zo was ik vorig jaar op de Poederoijse dagen om flink wat boeken te signeren en fans te spreken. Ook in De Wedloop signeer ik met regelmaat een boek en twee jaar geleden ben ik bij Boekhandel De Haan in Genemuiden en Staphorst geweest. Ook voor dit jaar staan weer leuke evenementen op de planning (waaronder iets met de Oud Veluwse Markt).

7. Ik heb zelf inmiddels ook 4 e-books gepubliceerd, al vind ik Het braafste meisje van de klas niet zo heel spannend, ik maak er eigenlijk ook nooit (meer) reclame voor. Dat was meer een uitprobeersel en daar is De liefdesformule uit voortgevloeid, dus die eerste publicatie is wel ergens goed voor geweest.

8. Ik heb een aantal boeken kunnen schrijven over heel persoonlijke thema’s. Toen ik net gepubliceerd was, had ik niet kunnen vermoeden dat ik ooit een boek over coeliakie zou schrijven. Allereerst omdat ik in 2015 geen flauw idee had wat dat was, laat staan dat ik wist dat ik het zelf had. Uiteindelijk kwam No fear in 2021 uit, 4,5 jaar na mijn diagnose. Ook schreef ik een boek over werken als au pair, dat had ik in 2012 ook niet gedacht, toen ik voor het eerst een zomer in Woking doorbracht. Het leuke is dat ik Time-out ook grotendeels in Woking schreef, alle hoofdstukken die zich in Woking afspelen in ieder geval.
Ook had ik nooit gedacht dat ik me zou wagen aan een verhaal over mantelzorg, want wie zou daar nu geïnteresseerd in zijn? Minstens 1149 mensen, want zoveel exemplaren zijn er al verkocht van No worries!

9. Ik heb in de afgelopen jaren 6x meegedaan aan NaNoWriMo en 5x aan Camp NaNoWriMo en daar heb ik in totaal al 8 boeken aan over gehouden. De hele Samen! serie (tot nu toe) is geschreven tijdens NaNoWriMo, vanaf 2018 tot 2022. In 2023 had ik echter geen tijd hiervoor, dus hoop ik nu, in april tijdens Camp, dit manuscript te voltooien. In 2017 schreef ik Vrije val, tijdens mijn eerste deelname aan NaNoWriMo. In 2015 heb ik wel meegedaan met Camp en toen heb ik iets van 37.000 woorden geschreven aan een manuscript dat nog steeds niet voltooid is. Daar hoop ik dit jaar verandering in te brengen. Verder schreef ik No fear en No worries ook tijdens Camp NaNoWriMo en ik werkte aan project De stad, dus de boeken die ontstaan zijn uit deze schrijffestijnen kunnen alleen maar meer worden 😉

Winactie
En dan nu het belangrijkste nieuws van vandaag: ik ga weer een boek weggeven. Beter gezegd: ik ga drie boeken weggeven. Eentje aan mijn nieuwsbrieflezers, eentje aan mijn Instagramvolgers en eentje hier op m’n blog. Als je op alle drie de platformen meedoet, heb je dus drie kansen om een exemplaar van Help! Hoe hou ik het vol?! te bemachtigen. Wat moet je daarvoor doen?

 • Instagram: Ga naar mijn Instagramaccount en zoek deze post op. In de beschrijving kan je lezen wat je ervoor moet doen.
 • Nieuwsbrief: Meld je aan voor de nieuwsbrief, dat is het enige. Ben je al aangemeld? Dan ding je automatisch mee naar de prijs. LET OP: Na je aanmelding moet je deze nog wel bevestigen. De mail met de bevestigingslink kan in je spam zijn beland. Aanmelden kan in het blokje onder dit blogbericht, of via deze link.
 • Blog: Laat even in een reactie weten dat je mee wilt doen met deze winactie. En het is natuurlijk leuk als je de vraag hieronder in diezelfde reactie beantwoord 😉

De winactie loopt tot 15 april 2024, 23.59 en winnaars krijgen van mij persoonlijk bericht. Zodra het boek verschenen is hoop ik het naar je op te sturen!

Sinds wanneer volg jij mij? En hoeveel van mijn boeken heb je (tot nu toe) gelezen?

Liefs,

Mirjam


Kom me volgen op social media

43 Comments

 1. Gefeliciteerd! Wat leuk die winactie! Ik doe mee, haha! Ik volg je sinds ik een e – reader heb, jou boeken heb ik als eerste gedownload en ik heb ze allemaal meerdere keren gelezen! 🙂

 2. Hey, allereerst van harte gefeliciteerd! Ik denk alleen niet dat ik mee ga doen aan je winactie, ik ben elke keer zo nieuwsgierigheid naar je boeken dat ik ze drie maanden van te voren al bestel????????
  Ik weet eigenlijk niet hoe lang ik jou al volg, op je site zoiezo sinds een jaar, toen kreeg ik een eigen telefoon en met je boeken denk ik sinds drie jaar ofzo

 3. Leuke winactie! Ik volg je denk ik sinds een jaar. (Ik las ej boeken al wle langer;)) En natuurlijk doe ik mee met de winactie!

 4. Gefeliciteerd met het jubileum!! Ik doe heel graag mee met de winactie!????
  Ik volg je nu volgensmij iets langer dan een jaar????? Behalve de e-books (die ik zeker nog ga lezen!) heb ik alle boeken een aantal keer gelezen, maar de samen serie blijft stiekem toch mijn favoriet. ????

 5. Gefeliciteerd, ik heb 10 boeken gelezen en vind ze allemaal echt heel leuk ook lezen ze lekker weg. Ik weet niet Hoelang ik je al volg maar blijf je zeker volgen.

  1. Gefeliciteerd!! Ik doe heel graag mee, ik heb alle delen al gelezen, dus nu ben ik ook heel benieuwd wat er in dit deel gaat gebeuren! Ik volg je nog maar een half jaar ongeveer, maar je boeken heb ik al veel gelezen. Ik denk dat ik ze bijna allemaal heb gelezen.????❤????

 6. ik doe heeel graag mee! ik volg je nu al zo’n 3 jaar denk ik? ik heb je veel boeken zien publiceren, dus al best wel lang 😉 en ik heb al je boeken behalve no worries gelezen!

 7. (Ik zie nu ineens dat er veel vraagtekens bij mijn reactie staan, maar dat waren emojis die blijkbaar veranderen in vraagtekens 🙂 )

  1. Haha, ja dat gebeurt soms. Ik moet nog eens uitzoeken hoe dat zit, maar ik weet in ieder geval wat je bedoelt 😉

  2. Je schrijft echt suuperleuke boeken! Ik lees je boeken al 4 jaar ongeveer, ze zijn ook zo leuk! Het zou leuk zijn om een boek van jou te winnen!

  3. Hoii,
   Ik doe graag mee met je winactiee!!
   Ik volg je nog niet zo lang via je blog, maar heb wel heel veel boeken van je gelezen( ik weet eigenlijk niet hoeveel????) vooral de serie samen is mijn lievelings. Nu zit ik al lang te wachten voor je 5e deel van de serie samen en nu is die er eindelijk!! Ik zie er zo naar uit om het te lezen. Ga vooral door met nog meer leuke boeken schrijven!!

 8. Heyy, gefeliciteerd met je 5e boek van de samen serie. Ik volg je al heel lang en ik heb alle boeken van je gelezen (en wel vaker dan 1x) ????. Ik heb ze niet allemaal maar de samen-serie wel tot deel 4. Ik doe natuurlijk mee met de winactie????????

 9. O, superleuk! Ik doe mee! Ik heb eigenlijk geen idee hoelang ik je al volg. Ik denk iets meer dan een jaar, ofzo. En ik heb al je boeken, inclusief de ebooks, gelezen, dus ik ben superbenieuwd naar je nieuwe boek!

 10. Super leuk dat je in 9 jaar al zoveel boeken heb geschreven. Ik heb al je boeken met heel veel plezier gelezen (sommige al meerdere keren). Ik volg je denk ik nu al bijna een jaar op insta.

 11. Jaaa ook hier doe ik mee met je toffe winactie!
  Ik heb werkelijk geen idee hoelang ik je al volg,iig heel wat jaren al…
  Ik heb al je boeken meer dan 1 keer gelezen,ze blijven leuk!
  Heel benieuwd naar je nieuwe boek,en met een operatie in het vooruitzicht is een nieuw boek altijd goed!

 12. Wauw, negen jaar! Van harte gefeliciteerd! Bizar eigenlijk dat je collega’s in het begin niet eens wisten dat je (ook) schreef. Daar kan ik me nu bij jou niets meer bij voorstellen. Sinds wanneer ik je al volg, weet ik niet. Ik denk eigenlijk sinds ik blog, dus dat zal zo’n vijf jaar zijn. En ik heb bíjna al je boeken gelezen, maar op sommige boeken wacht ik nog bij de bieb. Hoewel… ik heb nu Kobo Plus, dus ik hoef helemaal niet te wachten:).
  O, en ik doe natuurlijk graag mee met de winactie.

 13. Heyy leuke winactie! Gefeliciteerd met je jubileum.! ik volg je site nu ongeveer een jaar en ik heb al je fysieke boeken al een paar keer gelezen, echt superleuk!

 14. Gefeliciteerd met je jubileum! Ik doe zeker mee met de winactie. Ik weet niet hoelang ik je al volg, maar ik heb zeker al je boeken gelezen. De meeste wel meer dan 1 keer. Ik ben heel benieuwd naar je nieuwe boek!

 15. Ik zou het superleuk vinden om deze winactie te winnen, daarom doe ik ook heel graag mee.
  Ik volg je denk ik al 2 jaar. Verder heb ik al je boeken al meerdere keren gelezen. Maar ik vind ze nog steeds fantastisch. Ik ben super benieuwd naar wat er in deel 5 & 6 gaat gebeuren!!

  1. Ik vind je boeken heel leuk en heb dan tot nu heel de serie samen gelezen en dan ook wel een paar keer en heb je ook een keer ontmoet. Sinds dat ik je boeken heb gelezen volg ik je

 16. Gefeliciteerd!!!, super leuk!! ik volg je nu ongeveer een jaar, en ik heb nu alle boeken gelezen. Ik ben heel benieuwd naar deel 5 van Samen!

  1. Ik vind het super leuk om hier aan mee te doen, en natuurlijk te winnen 🙂 De boeken van die serie zijn super leuk en zou deze ook heel graag willen lezen, dan is mijn serie compleet!

 17. Wat een ontzettend leuke winactie!! Zou zoo graag dit boek willen winnen!!❤️???? Ik heb tot nu toe alle delen van deze serie, en ze zijn echt super!!????????

 18. Heyy, heel leuk die winactie! Ik doe sws mee! Ik volg je denk nog maar iets meer dan een jaar maar ik heb alle boeken al gelezen. Alleen de ebooks nog niet maar dat wil ik wel snel gaan doen. De serie samen! vind ik toch wel het leukst. Ik heb daarom ook heel veel zin om het 5e deel ook te lezen!

 19. Wat leuk ik doe mee ik volg je al meer als een jaar ik heb al je boeken 1 keer gelezen sommige wel 2 keer of meerdere keren
  ❤️❤️

 20. Gefeliciteerd met je jubileum!:) Ik volg je sinds februari 2021 (toen zat ik in groep 8 haha) en je boeken las ik wel wat langer, ik denk bijna vier jaar geleden dat ik je eerste boek las, volgens mij was het Lijmen (eigenlijk was ik best jong toen haha..) Ik zou heeel leuk vinden om te winnen en het zou een leuke aanvulling op mn boekenplank, bij de rest van de samen! serie.

 21. Ha Mirjam,

  Zeker wil ik meedoen met deze toffe winactie! Ik vind jouw boeken zo mooi, dat ik ze eigenlijk in ‘één adem’ uitlees! Zelfs mijn moeder leest ze 😉 Vanaf mijn 11e ben ik begonnen in 1 van jouw boeken. Ik ben nu bijna 14 (19 april) Het zou een supermooi cadeau zijn voor mijn verjaardag als ik het 5e deel mag winnen!

  Groetjes Maylène

 22. Ha Mirjam,

  Ik doe mee met de winactie voor mijn dochter (en stiekem ook voor mijzelf om je nieuwe boek te kunnen lezen ;-)) De serie ‘samen’ wordt heel realistisch geschreven, prachtig!

  Een hartelijke groet,

  Heideline

 23. Gefeliciteerd! Ik doe graag mee! En ik volg je sinds 2020 volgens mij, tijdens corona had ik je boeken ontdekt haha. Heb alles behalve no worries gelezen tot nu toe.

 24. Van harte gefeliciteerd met je jubileum!! Ik volg je al sinds 2021, en heb sindsdien al je gedrukte boeken gelezen. Zelfs het braafste meisje van de klas toen die nog op de website stond. Nu ik de samen serie heb is het altijd leuk om het 5e deel ook te hebben.

 25. Ha Mirjam,

  Ik heb al je boeken tot nu toe gelezen;)
  Ehhm ik denk dat ik je nu op insta een half jaar volg en je blogs al langer! Uw boeken zijn allemaal geweldig, ik hoop dat het 5e deel van de serie snel uitkomt. Ik wacht er denk ik al een half jaar op:) veel zin om het boek te lezen, ik kan niet wachtennnnnn!!!
  Veel plezier met schrijven, ik hoop dat u het nog lang mag doen.

  Liefs Mathilde

 26. Gefeliciteerd!! Ik doe heel graag mee met de winactie… het zou geweldig zijn als ik hem zou winnen! Ik heb al je boeken gelezen en bijna allemaal meerdere keren… ze zijn top! Je hebt echt talent gekregen… ik volg de blog nu ongeveer sinds nummer 10 of iets later van friends 4ever! Daarover gesproken… wanneer komt het eerste deel uit…?

 27. Ja zo leuk. Ik heb alle boeken thuis en lees ze sowieso 3 of 4 keer per jaar de hele serie uit. Ik hoop dat Fleur verdergaat met Juda en dat Fenna een vriendje krijgt en dat ze naar haar zin heeft bij het naai atelier.

 28. Zo’n leuke winactie. Ik doe zeker mee. Ik heb alle 4 delen en ik ben fan. Het lijkt me zo leuk om deel 5 te winnen. Want dan heb ik namelijk heel de serie compleet. Ik lees de serie sowieso 2 keer per jaar helemaal uit. (en al je andere boek natuurlijk ook)

 29. Wat een leuke winactie. Ik doe zeker mee! Ik heb alle boeken gelezen behalve de e-books (die ga ik zeker nog een keer lezen). Ik kan niet wachten op deel 5 van de serie Samen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.