Auteur uitgelicht #12 Elizabeth Musser

Eens in de zoveel tijd licht ik een auteur uit. Dit kan een auteur zijn waar ik groot fan van ben, maar het kan ook een auteur zijn waar ik dingen van geleerd heb voor mijn eigen schrijfwerk. Vaak is het een combinatie van beiden. Vandaag wil ik het met je hebben over Elizabeth Musser, een Amerikaans auteur wiens boeken vaak eerst in het Nederlands verschijnen en dan pas in Amerika …

Hoe is het leven van deze auteur tot nu toe verlopen?
Yep, ik heb het eerste gedeelte van de vraag weggehaald. Ik vond het niet heel nuttig om nogmaals te vertellen dat de auteur die ik vandaag uitlicht Elizabeth Musser heet (doe ik het alsnog). Op zesjarige leeftijd ontdekte Elizabeth dat ze zich het beste kon uiten door middel van woorden op papier. En ze wist dat ze later schrijfster wilde worden. Ze studeerde Engelse en Franse literatuur. Naast taal was ze ook geïnteresseerd in geschiedenis en kunstgeschiedenis. Na haar studie heeft ze een tijdlang, samen met haar man Paul, gewerkt als zendeling in Frankrijk. Voor de mensen die hen ondersteunden schreef ze nieuwsbrieven/gebedsbrieven en probeerde deze zo interessant mogelijk te maken voor de lezers. Ze kreeg veel positieve reacties en dat hield haar droom om artikelen, of zelfs een boek te schrijven levend. Uiteindelijk kwam haar eerste boek uit in 1996 en ze is blijven schrijven. Sommige boeken van haar komen eerst uit in het Nederlands, ondanks dat ze ze in het Engels schrijft en Elizabeth Musser heeft als een van de weinige (misschien wel de enige?) buitenlandse auteurs het geschenk geschreven voor de christelijke boekenweek.

Hoeveel boeken heeft deze auteur geschreven en welke heb ik gelezen?
Elizabeth Musser heeft niet zoveel geschreven als bijvoorbeeld Karen Kingsbury. Als ik het goed tel zijn het er veertien en daarvan heb ik er slechts drie niet gelezen. Vorig jaar heb ik echt veel van haar boeken gelezen, tijdens mijn challenge.

Wat zijn mijn favoriete werken van deze auteur?
Evenals Karen Kingsbury (waar ik vorige maand over schreef) is Elizabeth Musser niet mijn meest favoriete auteurs, waarom vertel ik je straks meer over. Maar haar boeken blijven vaak wel lang in mijn gedachten hangen. En Aan de andere kant van de bergen (waar het indirect ook over TWR gaat) en Dichterbij dan je denkt behoren zeker wel tot mijn favorieten van Elizabeth Musser. En Als ik mijn ogen sluit maakte ook veel indruk op me en wil ik graag nog eens herlezen.

Hoe inspireert deze auteur mijn leven als schrijver?
Dit gaat nog ingewikkeld worden. Ik schreef net dat Elizabeth Musser niet een van mijn favoriete auteurs is, maar ze staat wel hoger op de lijst dan Karen Kingsbury. Maar er is dus iets aan haar boeken wat mij irriteert en dat is dat ze het verhaal uit heel veel karakters vertelt en daarbij wisselt in perspectief. Bij sommige personages gebruikt ze eerste persoon enkelvoud (ik-perspectief) en bij anderen de derde persoon enkelvoud (hij/zij-perspectief). Dat vind ikzelf totaal niet prettig lezen, dus bij mezelf ben ik er keihard in. Wat me wel inspireert aan de boeken van Elizabeth Musser is hoe ze vaak veel (ingewikkelde) verhaallijnen op het einde allemaal aan elkaar weet te verbinden.

Heb jij weleens een boek van Elizabeth Musser gelezen? Zo nee: dan zou ik beginnen met Als ik mijn ogen sluit en als het je bevalt opzoeken in welke volgorde je de andere boeken het best kan lezen 😉

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.