Auteur uitgelicht #14 John Mark Comer

Zoals iedere maand zet ik ook deze maand weer een auteur in de spotlights. Het berichtje ziet er deze keer weer een beetje anders uit dan gebruikelijk. Ik hanteer altijd een standaard format, maar dat gaat niet helemaal op voor John Mark Comer. In plaats daarvan vertel ik je kort zijn levensbeschrijving (tot zover niets vreemds) en dan per boek dat hij geschreven heeft hoe het mijn (schrijvers)leven beïnvloedt. Lees je mee?

Dankzij Anna Laura maakte ik in maart 2021 kennis met deze Amerikaanse auteur. Voor mijn verjaardag kreeg ik de Engelse versie van Paradijs stad. In juni ging ik dit boek lezen en ik had spijt dat ik het niet eerder had gedaan. Het is echt een geweldig boek, maar daar kom ik later in dit bericht nog op terug.

Over John Mark
John Mark groeide op in de San Francisco Bay Area, maar woont nu al vele jaren in Portland (Oregon), samen met zijn vrouw Tammy en hun drie kinderen. Hij heeft daar een kerk gesticht, Bridgetown Church, daar is hij ook de predikant. Samen leven ze volgens de weg van Jezus, John Mark is ervan overtuigd dat het volgen van Jezus de weg naar het leven is en eigenlijk gaan al zijn boeken over het leven volgens die weg. John Mark is auteur van zes boeken, die ik hieronder een voor een bespreek.

Zijn boeken
Ik dacht lange tijd dat het er vijf waren en dat ik ze alle vijf had. Maar goed, het zijn er dus zes. My name is hope heb ik alleen digitaal, de hardcover is bijna nergens meer te krijgen, alleen nog voor belachelijk hoge prijzen. Dit boek is ook (nog niet) in het Nederlands verschenen, de andere boeken wel, dus daar noem ik de Nederlandse titels van, hoewel ik de boeken in het Engels bezit. Ik bespreek ze op de volgorde waarin ik ze gelezen heb.

Paradijs stad
Dit boek leert hoe werk past in de schepping van God en dat het onderdeel was van Zijn goede wereld. Ook voor de zondeval werd er gewerkt. Werken is geen straf van God op de zonde, maar juist een manier waarop we ons kunnen uiten, cultuur maken en leven voor God en onze naaste. In dit boek gaat het ook over je roeping en hoe je steeds meer kunt leren over je roeping. Het boek begint in een tuin (het paradijs) en eindigt in een stad. Eigenlijk net als de Bijbel, dat is ook de lijn die John Mark volgt. Dit boek was (en is het nog steeds, als ik twijfel herlees ik hem) dat schrijven mijn roeping is. God heeft me talent gegeven om dit beroep uit te oefenen en ik mag het actief najagen. Daarnaast heb ik bepaalde elementen uit dit boek gebruikt bij het schrijven van De stad.

Liefdeologie
Over dit boek heb ik op m’n blog weinig geschreven, maar dit vond ik ook een heel belangrijke als het gaat om relaties en vriendschappen. Ik kocht het boek kort nadat ik een relatie met J. kreeg en ik zou het eigenlijk nog eens moeten herlezen. Het biedt een mooie kijk op liefde en seksualiteit, maar ook op vriendschap.

De radicale uitbanning van haast
Eerlijk is eerlijk, ik vind de (letterlijke) Nederlandse vertaling van de titel niet zo mooi, maar het boek is prachtig en voor iedereen de moeite waard. In dit boek legt John Mark Comer uit waarom haast funest is voor onze ziel. Hij vertelt open en eerlijk over zijn (bijna) burn-out en deelt zijn leefregels, volgens het leven van Jezus, om geen haast te hebben en intentioneel te leven. Van dit boek heb ik geleerd dat je rust moet inbouwen, je kunt niet altijd bezig blijven. Dat is niet goed voor je ziel. Omdat ik de laatste tijd weer veel met m’n telefoon bezig ben zou ik graag daar meer afstand van nemen, maar ik weet niet zo goed hoe. Ik denk dat het tijd wordt om dit boek te herlezen. Met Anna Laura heb ik trouwens ook een podcastaflevering gemaakt over dit boek, dus als je nieuwsgierig bent, luister die vooral even terug. Via dit tabblad vind je een compleet overzicht van alle afleveringen die tot nu toe online zijn gekomen en als je scrolt naar seizoen 2 zie je ‘m vanzelf 😉

God heeft een naam
Dit boek heeft veel gedaan voor mijn geloofsleven. Ik noemde het ook al bij de boekentips rondom geloofsopbouw. Er waren echt stukjes die simpelweg mindblown waren en ik raad het boek regelmatig aan bij De Wedloop. En voor de tweede versie van De stad ga ik ook een paar elementen uit dit boek gebruiken/toepassen in het verhaal.

Leef geen leugens
Ik dacht eerst dat dit boek over iets heel anders ging dan het daadwerkelijke onderwerp. Het boek gaat over strijden tegen de ‘drie vijanden’ zoals we ze in de christelijke wereld noemen: De duivel, de wereld en je eigen ‘vlees’. Ook biedt het uitleg over de huidige cultuur en hoe makkelijk we ten prooi vallen aan leugens. Door dit boek te lezen merkte ik hoezeer ook ik word beïnvloed door de tijdgeest en gingen mijn ogen open voor de leugens die door veel mensen als waar worden gezien.

My name is hope
Toegegeven, op moment van schrijven heb ik het boek nog niet uit, maar ik zal mijn ervaring delen nu ik zo’n 80% van het boek gelezen heb. Waar John Mark soms hard is als hij over dit onderwerp schrijft, heeft hij zeker recht van spreken. Ook zelf heeft hij depressie gekend en valt hij soms nog steeds in oude patronen. Hij beschrijft ‘sins & struggles’ die tot depressie, angst en melancholie kunnen leiden, maar ook biedt hij praktische handvatten om uit een diep dal te komen. Hij erkent dat het heel moeilijk is, maar niet onmogelijk.

Ikzelf heb (gelukkig) weinig ervaring met depressiviteit (afgezien van de momenten dat ik een glutenfout maakte – maar dit is verklaarbaar vanuit de wetenschap. Je darmgezondheid zegt veel over je mentale gezondheid en andersom), maar in mijn omgeving is het zeker geen onbekend fenomeen. Ik zou een aantal mensen graag dit boek geven in de hoop dat het hen helpt.

C.S. Lewis van de 21e eeuw
Door veel mensen wordt John Mark Comer de C.S. Lewis van de 21e eeuw genoemd en ik begrijp volledig waarom. Het verschil is dat JMC nóg toegankelijker schrijft en ingewikkelde dingen op een heel eenvoudige manier kan verwoorden. Daarnaast gebruikt hij – ondanks dat hij over heel serieuze onderwerpen schrijft – humor, dat de boodschap van zijn boeken nog meer versterkt. Echt … als je nog nooit een boek van John Mark hebt gelezen, zou ik je willen aanraden er aan te beginnen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar deze auteur?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 


Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.