FAQ #7 Over welke thema’s wil je nog schrijven?

Het is alweer een tijdje geleden dat er een FAQ bericht online kwam, dus ik vond het vandaag de hoogste tijd om weer antwoord te geven op een vraag die veel gesteld wordt bij vragenrondjes op Instagram. Ik vind het altijd een leuke vraag om te krijgen, omdat het een vraag met diepgang is. Deze vraag wordt meestal gesteld door iemand die echt meer over mijn schrijversbestaan wil weten.

Over welke thema’s wil je nog schrijven?
Hoe leuk de vraag ook is, het antwoord is verre van simpel en wel om de reden dat ik niet thematisch schrijf. Ik denk dat die uitspraak enige uitleg vereist, want mijn boeken gaan wel degelijk over herkenbare thema’s voor jongeren.

Wat ik bedoel is dat ik niet eerst een thema bedenk waarover ik ga schrijven. Allereerst komen de personages. Ik maak kennis met ze, vorm me langzaam een beeld van hen en langzamerhand ontstaat er een verhaal. Als ik dan een (sub)thema tegenkom heb ik vaak al een personage waar dit geschikt voor is. Zo wilde ik na mijn coeliakie diagnose graag een boek hierover schrijven en ik had er een perfect personage voor: Roos. In de voorgaande boeken waar ze terloops genoemd werd, had ik haar de juiste eigenschappen gegeven die haar tot een perfect ‘slachtoffer’ maakte.

Voordeel
Deze manier van schrijven kent een paar grote voordelen, dat vind ik tenminste. Je voorkomt namelijk dat je als auteur te veel thema’s in één verhaal gaat stoppen, omdat je over al die thema’s wilt schrijven. Af en toe lees ik een boek of manuscript waarin dit gebeurt en dan denk ik altijd dat de auteur eerst over thema’s heeft nagedacht en vervolgens al deze thema’s aan één persoon heeft toebedeeld.

Daarnaast komt de problematiek natuurlijker over als die aan een persoon is gekoppeld, in plaats van andersom. Als je eerst het thema, of de problematiek, bedenkt, kan het zijn dat je personage hier helemaal niet bij past. Dit is trouwens best lastig uitleggen aan niet-schrijvers. Het fenomeen van eigenwijze personages leer je namelijk pas goed kennen als je zelf schrijft.

Over welke personages wil je dan nog schrijven?
Dit is eigenlijk in mijn geval een betere vraag. Er zijn nog een paar personages uit mijn standalones waar ik graag meer over wil vertellen, maar hun verhalen zijn nog niet voldoende gerijpt.

 • Willemieke: Zij is het zusje van Thomas, die je kunt kennen uit Lijmen, Chaos en Time-out. In het boek over Rachel (dat dit najaar zal verschijnen) leer je haar beter kennen. Voor Willemieke geldt dat ik een stukje van een verhaal in mijn hoofd heb zitten (ik schreef zelfs een keer een kort verhaal over haar), maar het heeft nog niet genoeg body om daadwerkelijk uit te groeien tot een manuscript van 50.000-60.000 woorden.
 • Dat geldt ook voor mijn idee voor het verhaal van Madelon, de beste vriendin van Roos uit No fear. Over haar heb ik ook wat informatie in mijn hoofd zitten, maar nog niet genoeg om het daadwerkelijk een verhaal te noemen.
 • Daarnaast heb ik het idee om een vervolg op De stad te schrijven (dit verhaal is nog helemaal niet gepubliceerd trouwens) over personages die in het eerste deel een bijrol vervullen. Maar goed, eerst het eerste boek maar gepubliceerd krijgen.
 • Uiteraard ga ik meer schrijven over Marit, Eva, Lily en Norah uit het vervolgverhaal. Hiervoor geldt dat ik ook personages heb en zelfs al flink wat informatie voor een verhaal, maar ik wil dat de boeken meer diepgang krijgen dan de blogserie, dus moet ik hier nog verder mee aan de slag.

Uitzondering
Een kleine uitzondering op de eerst personages, dan het verhaal structuur is denk ik De appelhof (staat ook nog in de kinderschoenen). Het idee hiervoor ontstond naar aanleiding van een slechte feelgood die ik las, een van mijn favoriete films en een sprookje. Zodra ik die puzzelstukjes had gelegd, begon ik het met het bedenken van de personages, dus officieel had ik nog geen thema. Dat begin ik nu een beetje te ontdekken. Veel ga ik er niet over zeggen, want ik wil natuurlijk niet alles verklappen.

Thema’s die ik interessant vind
Er zijn uiteraard wel thema’s waar ik meer over zou willen schrijven, ze moeten alleen nog gekoppeld worden aan de juiste personages. Hier een greep uit de ideeënflarden die door mijn hoofd razen:

 • Hormonale problematiek – Haha, dit klinkt heftig, maar ik zal het proberen uit te leggen. Jarenlang was er een taboe op praten over menstruaties en alle ellende die daarbij komt kijken. We leven nu in een tijd dat er wat opener over gesproken wordt, maar nog steeds is het niet het favoriete gespreksonderwerp op een verjaardag (wat ik ook wel snap). In boeken wordt er ook weinig over gesproken, ik heb nog niet veel boeken gelezen waarin het hoofdpersonage snotterend op de bank ligt, terwijl ze een warme kruik heeft tegen de buikpijn en ondertussen moppert op haar familieleden omdat ze last heeft van PMS. Daarnaast hebben veel vrouwen problemen met hun cyclus, aandoeningen als PCOS, endometriose en dergelijke komen veel voor. Ik zou graag wat opener hierover schrijven, uiteraard als dat kan in feelgood setting.
 • Struggles met (over)gewicht. Nog zo’n taboe. Tegenwoordig is het een en al body positivity, maar ook dat kan toxisch worden. Het lijkt me fijn om een boek te schrijven met een evenwichtig verhaal hierover, dat voor veel mensen herkenbaar is. Er zijn talloze boeken over meiden met anorexia of boulimia gepubliceerd, dus daar wil ik me verre van houden. Ik bedoel hier gezonde struggles om het zo maar te noemen. Personages die overgewicht hebben en hier om gezondheidsredenen aan willen werken bijvoorbeeld.
 • Mantelzorg. Toen ik erachter kwam dat ongeveer een half miljoen jongeren mantelzorger is, besefte ik weer het belang van dit thema. Ik ontdekte het toen ik al een manuscript over mantelzorg had geschreven – dit speelt een rol in het verhaal van Rachel.
 • Leven vanuit het geloof. Dit is natuurlijk een heel breed thema dat ik eigenlijk in al mijn boeken wel probeer te verwerken. Ik wil graag de positieve kant van christen zijn benadrukken en niet de nadruk leggen op preken van tien bladzijden, maar juist laten zien dat geloof tot uiting komt in je levensstijl.

Conclusie
Uiteindelijk loopt het allemaal een beetje door elkaar heen, die personages, een verhaallijn en een overkoepelend thema. Soms ontdek ik pas halverwege het schrijven wat nu eigenlijk het thema van het verhaal is. Bij een tweede versie kan ik hier dan gerichter op herschrijven. Maar al met al is het niet makkelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag over welke thema’s ik nog zou willen schrijven. Dat is afhankelijk van de personages die in mijn hoofd opduiken en de dingen die in de wereld om ons heen gebeuren.

Over welk thema wil jij dat ik een boek schrijf?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

 1. Welk thema maakt me niet zoveel uit, maar ik ben heel benieuwd naar het verhaal van Willemieke en Rachel, omdat ik hun niet zo goed ‘ken.’ En ik ben trouwens nog heel benieuwd naar het geheim van Pim, omdat er wel over gesproken word, maar niet wát het nou eigelijk is. Komt dat nog een x terug?

  1. Wat leuk om te lezen waar je allemaal benieuwd naar bent. Het verhaal van Rachel komt dit najaar uit, dus daar hoef je niet zo lang meer op te wachten. Of het geheim van Pim nog een keer terugkomt kan ik niks over zeggen. Ik denk er wel over om het een keer terug te laten komen en daar heb ik wel het begin van een verhaallijn voor, maar het moet nog een beetje op z’n plek vallen. Dus wie weet 😉

 2. Niet per se een nieuw thema maar misschien nog een keer over Nikki? Ik vind Nikki een heel leuk personage om over te lezen 😉 en over Lynn zijn tenslotte ook meerdere delen :))

  1. Ah, daar zou ik zelf niet eens over nagedacht hebben. Nikki speelt wel een bijrol in het verhaal van Rachel, maar wie weet, kan ik hier voor de toekomst nog iets mee.

 3. Mij maakt he tniet echt uit eigenlijk. Ik ben vooral benieuwd wat je zelf kiest en waar je ook echt een goed verhaal uit kan vormen:)

  1. Ah, dit vind ik leuk om te lezen, juist dat het je niet zoveel uitmaakt, maar dat je eigenlijk vooral een goed verhaal wilt 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.