Auteur uitgelicht #17 Marijke Vos

Een tijdje terug besloot ik een lijstje op te stellen van auteurs om uit te lichten op mijn blog en daar zat ook de Nederlandse auteur Marijke Vos bij. Zij is een van de productiefste auteurs die ik ‘ken’ en het leek me daarom heel leuk om haar eens uit te lichten op mijn blog.

Hoe is het leven van deze auteur tot nu toe verlopen?
Voor deze categorie is het fijn om over een Nederlandse auteur te schrijven, want ik kan je nu gewoon verwijzen naar de website van Marijke. Uiteindelijk kan ze zelf natuurlijk het beste over zichzelf vertellen. Maar ja, dat is wel heel erg lui van mij, dus hier ook een korte weergave: Marijke heeft de opleiding Social Work aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen gedaan heeft ruim tien jaar in de hulpverlening gewerkt. Op dit moment woont ze samen met haar vriend (beter gezegd verloofde – van wat ik op Instagram zag) en dochtertje Pippa in Brabant. Van Insta weet ik toevallig ook dat Marijke haar tweede kindje verwacht. Dankzij haar opleiding en baan kwam ze in aanraking met een heleboel verhalen. Doordat ze een wedstrijd won mocht ze bloggen op de site van Life & Cooking. Het inspireerde haar om door te gaan en eerst gaf ze twee boeken in eigen beheer uit. In 2017 kreeg ze een contract bij een uitgever, waarna veel verschillende publicaties volgden.

Hoeveel boeken heeft ze geschreven en welke heb ik daarvan gelezen?
Het eerste boek dat ik van Marijke las was Ik kom je halen en ik was toen meteen verslingerd aan haar heerlijke, ongecompliceerde schrijfstijl. Toen ik in 2021 besloot om 365 boeken te lezen was ik maar wat blij met de Weddingplanner serie. Deze bestond uit 9 novelles en dat tikte lekker aan in de challenge. Op dit moment heb ik volgens mij bijna alle boeken van Marijke gelezen, op James’ geheim na, maar zodra deze via Kobo beschikbaar is ga ik me er ook aan wagen.

Welke boeken zijn mijn favoriet?
Dat was best een moeilijke keuze, maar ik denk dat de novelle De matchmaker mijn favoriet is. Het is een hervertelling van A Christmas Carol, maar wel echt een unieke variant hiervan. Het verhaal van hoofdpersonage Carol was tragisch en ik begreep wel waarom ze zo’n hekel aan liefde en Kerst had. Wat ik persoonlijk fijn vind aan de boeken van Marijke is dat er geen expliciete scènes in voorkomen (in de boeken die ik tot nu toe heb gelezen), ik houd daar om meerdere redenen niet van en vind het fijn om gewoon heerlijke feelgood te lezen zonder daarmee geconfronteerd te worden.

Hoe inspireert deze auteur mijn schrijfleven?
Marijke is ontzettend productief. Haar eerste roman (bij een uitgeverij) kwam uit in 2017 en inmiddels heeft ze 9 romans, 12 novelles en een aantal korte verhalen gepubliceerd en schreef ze ook nog een tip hoe je je eigen feelgood kunt schrijven. Dat laatste boek inspireert mij ook zeker. Zoals je misschien weet heb ik meerdere ideeën voor feelgoodseries en Marijkes verhalen inspireren mij zeker om hier werk van te maken, dus ik zal zeker nog eens het boek Schrijf je eigen feelgood lezen voor tips.

Heb jij weleens iets van Marijke Vos gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

5 Comments

  1. Ik ken haar niet, maar op haar website gekeken. Leuk dat een nederlandse auteur succes heeft met feelgood of romantische verhalen. En dat bij een grote uitgever. Geeft toch weer hoop voor andere beginners. Ik ga eens kijken waar ik iets van haar vind om met haar schrijfstijl kennis te maken.

    1. Ja, ik vind het zelf supertof dat ze zo succesvol is en vooral met verhalen zonder expliciete scènes. Nu weet ik niet of dat voor jou uitmaakt, maar mij bekruipt soms het gevoel dat auteurs dat soort scènes in hun verhalen verwerken omdat ze dan een grotere kans op succes hebben. Daarom vind ik het een verademing dat het bij haar niet zo is. Ik ben benieuwd of jij haar schrijfstijl ook wat vind 😉

      1. Helemaal met je eens. Een explicite scene of romantische scene vind ik ok, zolang het een functie in het verhaal heeft, anders als de verkoopcijfers. Voor mensen die dat graag lezen zijn er andere series. Overigens voel ik me bij zulke scenes altijd een voieur. Dat zelfde geldt ook voor trendthema’s zoals LHBTQ (?), of Metoo, die plotseling in elk boek opduiken. Voor mij zijn dat niet de beste boeken. Schrijven is kunst, en dat moet van het plot, de personages en de schrijfstijl leven. De discussie is nog lang, maar zou ik graag eens met jou voeren.

  2. Helemaal met je eens. Een explicite scene of romantische scene vind ik ok, zolang het een functie in het verhaal heeft, anders als de verkoopcijfers. Voor mensen die dat graag lezen zijn er andere series. Overigens voel ik me bij zulke scenes altijd een voieur. Dat zelfde geldt ook voor trendthema’s zoals LHBTQ (?), of Metoo, die plotseling in elk boek opduiken. Voor mij zijn dat niet de beste boeken. Schrijven is kunst, en dat moet van het plot, de personages en de schrijfstijl leven. De discussie is nog lang, maar zou ik graag eens met jou voeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.