Schrijfpraat #8 Heeft een schrijver vakantie?

Een klein jaar geleden schreef ik een column voor Fleurrijk over schrijven en vakantie. Dat bracht mij op de volgende vraag om te bespreken in de rubriek Schrijfpraat: Heeft een schrijver weleens vakantie? Je leest het hier!

Schrijvers en vakantie
Ik ben me ervan bewust dat het antwoord op deze vraag een stuk ingewikkelder is dan dat ik kan weergeven in een paar woorden. Ik denk dat het best een persoonlijke kwestie is. Net als dat de ene persoon zijn of haar werk makkelijker kan loslaten in de vakantie of tijdens vrije weekenden, zal dit ook voor schrijvers gelden.

Als je op vakantie gaat, kan je besluiten om je schrijfgereedschap (laptop, notitieblok en pennen) thuis te laten. Maar wat als tijdens de wandeling door de bergen ineens het idee voor die ene bestseller je te binnen schiet. Wat dan? Dit scenario geeft eigenlijk meteen een antwoord op de vraag: een schrijver heeft nooit vakantie. Je kunt namelijk je hersens niet uitschakelen. Je kunt niet zeggen: ‘En nu, de komende twee weken wil ik geen ideeën voor nieuwe verhalen krijgen.’

Maar dan is de vraag, hoe ga je hiermee om? Als je op vakantie gaat kan je er makkelijk voor kiezen om je laptop thuis te laten, maar wel een notitieboek mee te nemen voor die ideeën. Of, als je iets minder ouderwets bent ingesteld als ik, notities in je telefoon maken. Maar goed … wat als je een vakantie naar Balkonië of Tuinesië hebt geboekt? Wat doe je dan als je handen jeuken om aan de slag te gaan, maar dat niet mag omdat je nu eenmaal vakantie hebt? Ik denk zelf dat je, net zoals dat voor schrijven geldt, niet-schrijven niet moet forceren. Als jij een idee hebt, schrijf het op, ook al is het vakantie.

Persoonlijk
Zoals je hierboven al hebt kunnen merken, neem ik bijna nooit vakantie van mijn schrijfwerk. Ik ben altijd bang dat ik dat ene geniale idee misloop. Een paar weken geleden, toen ik schreef over een aantal toffe schrijfplekken, kon je ook al lezen dat ik vaak tijdens mijn reizen schrijf. Maar … in februari dit jaar maakte ik een reis waarop ik niet geschreven heb. Ik had wel een notitieboekje meegenomen, voor het geval dat. Uiteindelijk heb ik hier niets in geschreven. En dat was best lekker! Nu moet ik er ook eerlijk bij zeggen dat het een heel sportieve vakantie was, waarbij ik ’s avonds te uitgeput was om überhaupt een pen vast te houden. Het is me wel bevallen, maar … ik denk niet dat ik het heel snel weer zal doen. Toen ik terugkwam van vakantie duurde het namelijk echt een tijdje voordat ik weer terug in mijn schrijfflow was. Op mijn vaste schrijfdagen was ik rusteloos en kon me niet goed concentreren. Natuurlijk waren daar meerdere verklaringen voor, maar ik denk ook dat zo’n tijd niet schrijven voor mij niet goed was. Dus heb ik maar besloten om geen vakantie meer te nemen van het schrijven, maar gewoon af en toe een vrije dag 😉

Tot slot
Ik denk dat het ook uitmaakt of je fulltime of parttime schrijft. Vakantie van mijn werk bij het LCJ, betekent voor mijzelf automatisch meer schrijftijd. Omdat ik hier ontzettend van geniet. Maar als boeken schrijven echt mijn enige baan zou zijn … dan was het misschien ook wel een ander verhaal. Wie weet, als die dag ooit komt, schrijf ik er weer een blog over!

Schrijf jij in je vakantie?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Nu als je van je passie je beroep maakt, heb je geen vakantie. Want passie kun je niet afschakelen. Maar wel kun je van andere klusje, die je beroep meebrengen , zoals redigeren, herlezen of herschrijven, vakantie nemen. Wees blij dat je iets doet, dat je zo goed bevalt, dat je het ook tijdens je vakantie wilt doen. Vele mensen gaan met tegenzin naar hun werk. En dat is totaal fout. Prettige en inspirerende Pasen.

 2. Leuke blog en leuke insteek! Ik denk ook dat het zo werkt: al besluit je je schrijfgerei niet mee te nemen op vakantie, je hoofd kun je niet stil zetten, ideeën komen als ze komen. Ik had afgelopen vakantie naar Portugal geen laptop meegenomen, alleen een notitieboekje en pennen. Ik hoefde niet te schrijven, maar kon het wel als het nodig was. En ik kreeg juist ideeën voor maar liefst twee vervolgdelen van mijn kinderboekenserie. Die ik overigens in mijn telefoon opgeschreven heb. 😉
  Een schrijver heeft nooit vakantie nee, maar als je het met veel plezier en passie doet is dat ook geen probleem. Net als dat ik in de vakantie ook net zo lief kook als anders.

  1. Bedankt voor je leuke reactie! En jouw aanpak is denk ik wel de goede, het hoeft niet, maar mag wel. Zo zie ik het ook altijd 😉 Heerlijk dat je gewoon ideeën kreeg voor twee vervolgdelen. Ben echt benieuwd naar de boeken!

 3. Tja je hoofd uitzetten is best lastig en ideeen kunnen echt op de meest interessante momenten opkomen. Of je die ideeen uitwerkt op vakantie is natuurlijk wel een ander verhaal. Maar als je zo’n grote passie voor schrijven hebt dan kan ik mij voorstellen dat je ook op vakantie soms gewoon lekker wilt schrijven!
  Ik schrijf niet echt verhalen, maar soms heb ik juist in vakantie heel veel zin in te schrijven omdat ik dan juist ruimte in mijn hoofd heb om over verhalen na te denken!

  1. Haha, ik ben altijd bang dat ik die geweldige ideeën vergeet, dus daarom schrijf ik ze maar wel op. Volledige uitwerking komt meestal wel pas later. En wat je als laatst zegt, klinkt heel logisch. Ik ben benieuwd of je uiteindelijk wel een keertje verhalen gaat schrijven, lijkt me echt supertof!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: