Boekentip #17 Mijn vijf favoriete jeugdboeken

Het leek me tof om in de boekentip reeks ook eens de boeken te noemen die ik vroeger eindeloos van de bibliotheek heb geleend, of waarvan ik mijn eigen exemplaren heb stukgelezen. In het bericht van vandaag vind je dus mijn vijf favoriete jeugdboeken. Veel leesplezier!

De brief voor de koning // Tonke Dragt
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Wie mij al langer volgt dan vandaag zal hier zeker niet verbaasd over zijn. Ik weet niet eens hoe vaak ik dit boek heb gelezen, maar eerst heb ik het exemplaar van mijn broer vier keer gelezen. Vervolgens kreeg ik mijn eigen exemplaar en inmiddels staan er drie in de kast. Hiervan zou ik graag ook de Engelse versie nog eens in bezit willen hebben, puur voor het idee. Ik vind trouwens alle boeken van Tonke Dragt leuk, maar dit is mijn favoriet. En waarom? Ik vind het lastig om het precies te omschrijven, maar in de toekomst hoop ik hier nog een keer een blog over te schrijven – ik zet het nu meteen in mijn ideeënlijstje.

Gegijzeld // Evert Hartman
Twee gewapende mannen dringen een school binnen en gijzelen de overgebleven leerlingen en leraar in het bijleslokaal. Waar komen ze vandaan? Wat willen ze? Na een nacht, een dag en weer een nacht beginnen de terroristen meer te praten, en vertellen over hun land, over hun jeugd. De kinderen leren Leon en David kennen als mensen, die vechten tegen het onrecht in hun land. Maar rechtvaardigt dat terrorisme? De gijzeling duurt voort en het lijkt of Leon en David met hun actie tot het bittere einde willen gaan.

In de brugklas maakte ik kennis met dit boek. Mijn docente Nederlands las eruit voor en ik werd gegrepen door het verhaal. Ontelbare keren leende ik het van de bibliotheek en sinds februari 2021 heb ik mijn eigen editie in de kast staan, via marktplaats vond ik een tweedehands exemplaar. Ik vind dit boek zo geweldig omdat het me liet inzien dat er vaak meerdere kanten aan een verhaal zijn. Dit boek maakt ook gebruik van de verhaal-in-een-verhaal techniek, wat mij inspireerde om ook bij Vrije val te doen.

Koning van Katoren // Jan Terlouw
In Koning van Katoren van Jan Terlouw is de vrolijke oude koning van Katoren overleden, en er is geen troonopvolger. Zes zure ministers regeren nu al zeventien jaar het land en beweren dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Op een dag meldt de zeventienjarige Stach zich bij de ministerraad. Hij is in dezelfde nacht geboren als de oude vorst stierf en wil weten wat hij moet doen om koning van Katoren te worden. De ministers geven hem een aantal bijna onuitvoerbare opdrachten, die alleen tot een goed einde gebracht kunnen worden als je beschikt over koninklijke eigenschappen als wijsheid, moed en zelfopoffering. 

Mijn meester in groep zeven was zelf dit boek aan het lezen en vervolgens vertelde hij het verhaal aan ons. Deze meester was een ster in vertellen en ik moet eerlijk zeggen dat toen ik het boek zelf las, ik in eerste instantie moest wennen aan de summiere schrijfstijl. Tegelijkertijd vind ik het een geniaal boek, met mooie boodschappen erin en (her)lees ik het graag.

De vijf serie // Enid Blyton
Julian, Dick en Annie gaan in de vakantie logeren in Kirrin Cottage, het huis van hun oom en tante. Samen met hun nichtje George en hond Timmy vinden ze een geheimzinnig oud kistje. De aanwijzingen in het kistje leiden naar een verborgen goudschat op Kirrin Eiland. Daar belanden ze in een levensgevaarlijke situatie, als blijkt dat zij niet de enigen zijn die de schat op het spoor zijn. Lukt het ze te ontsnappen aan hun vijanden?

Deze flaptekst is van het eerste deel in deze reeks. Ook deze boeken haalde ik eindeloos uit de bibliotheek. Bij ieder bezoek keek ik of er delen van waren en dan las ik ze. De boeken zijn gelukkig goed zelfstandig te lezen, maar ik had wel een paar favorieten, zoals De vijf gaan ervandoor en De vijf en de schat in de bergen. Een jaar of acht geleden kocht ik de hele serie via marktplaats en kon ik ook de boeken lezen die nooit in de bieb waren. Binnenkort wil ik ze gaan herlezen en dan een per maand ofzo.

Het helse paradijs // Thea Beckman
Vanuit het Badense Rijk wordt opnieuw een expeditie uitgezonden om Thule te veroveren. Ditmaal sturen ze vijf oorlogsschepen met duizend militairen aan boord. In Thule heeft men zich na de vorige aanval van de Badeners goed voorbereid op een mogelijke invasie. De Badeners zetten hun zwaar bewapende militairen aan land en bezetten een stad. Als hun schepen door een storm ernstig beschadigd worden, besluiten ze te voet dwars door het land naar de hoofdstad te trekken. Het wordt een tocht vol ontberingen. Zou het hun deze keer lukken om Thule te veroveren?

Dit is het tweede deel in de serie over Thule, van Thea Beckman en is mijn favoriet uit de reeks. Ik ben fan van het hoofdpersonage, zijn naam is Kilian en als eerbetoon heb ik het hoofdpersonage in Lichtstad ook Kilian genoemd.

Wat is jouw favoriete jeugdboek?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht is het eerste dat ik in het huis van Jaap en mij schrijf. De eettafel staat inmiddels op z’n plek, dus daar kon ik vandaag aan werken. Ik woon er nog niet hoor, daarvoor is het nog niet af genoeg. Maar vond ik leuk om even te vermelden.

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Veel verschillende. De dolle tweeling, Pitty, De koning van Katoren, de boeken van Cissy van Marxveld, Afke’s tiental. Verder weet ik het niet meer zo precies. Ik las langzaam en op een gegeven moment moest ik voor school lezen en was er weinig tijd voor andere boeken.

    1. Hè, wat jammer dat toen je voor school moest lezen er weinig tijd was voor andere boeken. De dolle tweeling heb ik ook boeken van gelezen en Koning van Katoren behoort nog steeds tot een van mijn favorieten 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.