FAQ #10 Hoeveel delen komen er nog in de Samen! serie?

Vrijwel elke volger op Instagram is nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag. En kan je het ze kwalijk nemen? De Samen! serie is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en zelfs de lievelingsserie van een heleboel meiden (als ik de mailtjes in mijn inbox moet geloven ;-)). Hoog tijd om een veelgestelde vraag te beantwoorden: Hoeveel delen komen er nog in deze serie?

Niet verwacht
Eerlijk is eerlijk, toen ik in september of oktober 2018 het idee voor deze serie kreeg, had ik niet verwacht dat hij het zo goed zou doen. Ik weet nog dat ik tijdens NaNoWriMo* in 2018 begon aan de eerste versie van het eerste boek. Ik had geen titel en noemde het in mijn logboek ‘Samen’ (later is er een uitroepteken bij gekomen als naam van de serie). Ruim anderhalf jaar vertelde ik weinig over de serie, omdat het niet duidelijk was dat het uitgegeven zou worden. Uiteindelijk zag Help! Mam is verliefd op 28 augustus 2020 het levenslicht en kon een halfjaar later Yes! Papa gaat trouwen verschijnen. Daarna zat er steeds een jaar tussen de verschijning van de boeken en dat was wel nodig ook. Het schrijven van Help! Herrie in huis en Wow! Ons huis is vol kostte meer moeite dan de eerste twee delen, ik denk omdat ik onbewust voelde dat er meer druk op me lag. De serie had fans en ik wilde hen niet teleurstellen.

*Nanowrimo: Challenge in november waar je in een maand tijd 50.000 woorden schrijft.

Het vijfde deel
Zeker na de verschijning van het derde deel stroomde mijn inbox vol met vragen als ‘Komt er nog een vierde deel?’ en ‘Wanneer komt er weer een nieuw deel?’ en ook waren er lezers die vroegen hoeveel delen ik nog ging schrijven in de serie. Om die reden heb ik in het vierde deel in het dankwoord geschreven dat er nog een vijfde deel zou komen. Nu krijg ik nog steeds mailtjes in mijn inbox, maar dan met de vraag wanneer dat vijfde deel dan komt. Blijkbaar is de verzekering dát het komt niet genoeg. Zoals elk boek in de Samen! serie (op het eerste deel na) zal dit boek in het voorjaar van 2024 verschijnen, ik verwacht in april.

Komt er nog een zesde deel?
Ik blijf nog steeds voorzichtig, want ik weet nog niet 100% zeker of er ook een zesde deel komt. In de afgelopen weken heb ik de optie verkend en ik denk dat ik wel aardig wat gebeurtenissen heb kunnen vinden, maar ik wil liever ook één doorlopende verhaallijn waar Fenna en Fleur allebei mee te maken hebben en ik wil geen herhaling van een van de vorige boeken. Ik houd je ervan op de hoogte.

Hoeveel delen komen er nog?
In ieder geval dus één: het vijfde deel, maar het kunnen er ook twee of drie zijn. Daarna is het echt wel op. Anna Laura (zij is een van mijn proeflezers) verwoordde het zo in haar reactie op het manuscript van het vijfde deel: ” Ik denk wel dat het goed is om na te denken hoe lang je nog verder wilt met de serie. Ik denk namelijk dat het op den duur wel een beetje hetzelfde gaat worden en je moet uitkijken dat de verhalen niet voorspelbaar gaan worden.” Ze vond gelukkig deel vijf wel een mooie aanvulling op de serie 😉 Maar ik ben het helemaal met haar eens, ik wil geen boeken schrijven om maar aan de wensen van de lezers te voldoen. Elk boek met verfrissend zijn en iets nieuws brengen en op een gegeven moment houd je dat niet langer vol.

Daarnaast worden Fenna en Fleur ook ouder. In deel vijf ga je dit al een beetje merken, aan de hand van de gesprekken die Fleur met haar moeder en Juda heeft. Wat ik voor deel zes heb bedacht is ook meer Young Adult (15+) thematiek, dan Middle Grade (11+), wat de Samen! serie officieel is, maar op zich geeft dat natuurlijk niet, zo kunnen lezers van het eerste uur meegroeien met de personages. Maar ik kan het niet eindeloos blijven doen, op een gegeven moment zal ik deze personages toch echt los moeten laten, hoe vervelend ik dat zelf ook vind.

Hoeveel delen er dus nog komen? Ik weet het niet. Meestal als ik dit antwoord geef, is de reacties van mijn lezers: ‘Ik hoop nog een heleboel’, maar ik hoop dat ik je met de reactie van Anna Laura en mijn eigen uitleg duidelijk heb kunnen maken dat dat er niet inzit. Wat nog wel tot de mogelijkheden behoort, al moet ik dan uiteraard nog steeds uitkijken dat de verhalen niet steeds hetzelfde zijn, is een spin-off, met Tess of Sanne als hoofdpersonage. Maar voorlopig ga ik me richten op het herschrijven van deel vijf en brainstormen over deel zes, dat lijkt me verstandiger.

Deel 28
Toen ik het zoveelste berichtje van een lezer kreeg met de vraag hoeveel delen er nog kwamen in de Samen! serie, ‘klaagde’ ik erover tegen Jaap. Sindsdien vraagt hij vaak, als we het over mijn schrijfplannen hebben: ‘Wanneer komt er weer een deel van Samen!?’ En een tijdje terug, toen ik geïnterviewd was door Daniëlle van Leeslievelings over No worries, reageerde hij onder het bericht met de vraag: ‘Wanneer komt Samen! deel 28? Dat vond ik wel grappig 😉

Begrijp jij waarom ik de Samen! serie niet eindeloos kan laten doorgaan?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Hey,
  Natuurlijk snap ik dat, al blijft het natuurlijk jammer????
  Een spin-off is wel een heel leuk idee, weet je wel hoe het verder met gaat met Fleur en Fenna! Heel veel succes met brainstormen!

  1. Dankjewel 🙂 En ik denk dat ik het zelf ook wel jammer zal vinden als ik stop met de serie, maar het kan niet eindeloos doorgaan. We gaan het zien!

 2. Ik snap het! Het lijkt mij echt superleuk om ander boeken over Tess of Sanne te lezen! Dan weet je nog een beetje hoe het verder gaat met Fleur en Fenna, maar ook weer meer over Tess en Sanne.

  1. Wow dat zou een superidee zijn! Maar zal ook lastig zijn:) Ik snap het wel als de samen!serie stopt hoor, maar het is een fantastische serie, ga zo door <3

  2. Ja, mij lijkt het ook wel leuk om over hen wat meer te schrijven en lezers ook een beetje op de hoogte te houden van het leven van Fenna en Fleur 😉

 3. Ja, ik snap het, maar wel jammer
  Ik heb bij deze serie echt dat als ik weer een keer in deel 1 begin, ik hele dagen door zit te lezen en dan denk ik na deel 4: was er maar een deel 5:) gelukkig lees ik zojuist dat die er zoiezo komt;)

  1. Ooh, wat superleuk om te lezen. Gelukkig dat deel vijf in ieder geval komt (en stiekem hoop ik zelf ook dat er nog een zesde en misschien zevende deel komt)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.