Boekentip #21 Vijf spannende boeken

Traditiegetrouw deel ik in juni vijf spannende boeken, het is immers de maand van het spannende boek. Het was een uitdaging om boeken te vinden die ik nog niet eerder had genoemd in deze categorie, omdat ik niet zo heel vaak spannende boeken lees, maar het is gelukt.

Geheimen van het Wilde Woud // Tonke Dragt
Een van de trouwste ridders van de koning is vermist. Het Wilde Woud, daar zou hij heen gaan, maar uit dat Woud komen velen niet terug. Toch gaat Tiuri, op zijn zwarte paard Ardanwen, daar naartoe. Hij vindt een duistere burcht, een geheimzinnige jonkvrouw, hij speelt een schaakspel op leven en dood… Tiuri komt oog in oog te staan met een nietsontziende vijand die een laffe aanval op de koning voorbereidt. Kan een zeventienjarige jongen het koninkrijk redden?

Dit boek is een stuk ‘duisterder’ en spannender dan het eerste deel, De brief voor de koning en vind ik zeker goed te lezen tijdens de maand van het spannende boek. Ik weet nog dat ik het boek toen ik het de eerste keer las, helemaal niks vond, maar bij de tweede keer vond ik het prachtig en net zo mooi als het eerste deel.

Sidney Chambers en de schaduw van de dood
Het zijn de jaren vijftig in het lieflijke dorpje Grantchester. De sympathieke predikant Sydney Chambers staat bij nacht en ontij klaar voor iedereen die zijn hulp nodig heeft, ook al gaat hij daarbij soms aan zichzelf voorbij. In zijn vrije tijd helpt hij zijn vriend, inspecteur Geordie Keating, bij het oplossen van moordzaken.
Als predikant heeft Sidney namelijk een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn kameraad bij de recherche: toegang tot de huizen en harten van de inwoners van Grantchester. Mensen hebben de neiging om dingen aan hem op te biechten. En al zit de doorgewinterde inspecteur Keating niet altijd te wachten op de heldere inzichten van dominee Chambers, langzaam maar zeker wordt zijn gezelschap toch onmisbaar.

Dit is meer een detective/cosy crime dan dat het echt heel, heel spannend is, maar past zeker in het rijtje met boekentips voor deze maand. Het boek bestaat uit een paar losse verhalen die wel enige samenhang hebben. De boekenreeks (want dit is deel 1) is gebaseerd op een Britse tv-serie.

De bemiddelaar // Dee Henderson
Kate O’Malley heeft een verantwoordelijke baan. Als zij faalt, kost dat mensenlevens. Ze werkt als onderhandelaar bij de politie. Bij gijzelingen onderhoudt zij contacten met de gijzelnemers om bloedvergieten te voorkomen. Kate vertrouwt alleen op zichzelf. Ze wil niet geloven dat er een God is die alles in de hand heeft. Onverschrokken treedt ze de moeilijkste situaties tegemoet. Maar iemand heeft het op Kate voorzien. Iemand stuurt haar zwarte rozen. Iemand wil dat ze faalt. Het leven van Kate komt in een stroomversnelling terecht als ze betrokken raakt bij de explosie van een passagiersvliegtuig. Als ze ontdekt wie de dader is, wordt ze geconfronteerd met haar traumatische verleden, dat ze liever voorgoed was vergeten.

Ooit ga ik nog de hele O’Malley serie lezen van Dee Henderson, door dit boek op te schrijven, werd ik aan dat voornemen herinnerd. Volgens mij staat de serie in het Engels op Kobo, dus ik kan gerust m’n gang gaan. Ik herinner me nog dat dit een ontroerend, mooi verhaal was.

Interventie // Terri Blackstock
Je kind verslaafd aan drugs… misschien wel de grootste angst van iedere ouder. Wat kun je doen? Barbara Covington ziet nog maar één mogelijkheid: haar dochter op laten nemen in een afkickkliniek.
Op weg naar de kliniek verdwijnt de achttienjarige Emily spoorloos. Haar begeleider wordt dood aangetroffen op het vliegveld. Heeft de verslaving Emily veranderd in een moordenaar? Barbara kan het niet geloven en hoopt haar dochter te vinden voor detective Kent Harlan haar kan arresteren.
Haar laatste hoop is het begin van een nieuwe nachtmerrie.

Om eerlijk te zijn is het al wel lang geleden dat ik dit boek heb gelezen en kan ik me er niet superveel meer van herinneren, maar een spannend en makkelijk lezend verhaal was het zeker. Dus wie weet, ga ik ‘m nog eens herlezen!

Grote, kleine leugens // Liane Moriarty
Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…

Waarschuwing vooraf: dit is geen christelijk boek (ja ik weet het, een boek kan niet christelijk zijn, maar het boek heeft geen christelijke boodschap, noch is de auteur christen, voor zover ik weet), maar wel een aangrijpend verhaal. En spannend ook, het verhaal begint met de dood van een van de ouders. Door de verhaallijn heen zijn getuigenverklaringen opgenomen en je weet eigenlijk niet wie van de ouders het slachtoffer is geworden. Gaandeweg ontrafelt het mysterie zich en sla je verbijsterd het boek dicht.

Kom me volgen op social media

2 Comments

    1. Nee, maar ik zal ‘m eens op het lijstje zetten. En misschien ook een excuus om het boek nog eens te herlezen 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.