Fun facts #66 7 leuke weetjes over ‘De liefdesformule’

Vorige week deelde ik een aantal lessen die ik leerde bij het uitgeven van een e-book in eigen beheer, in het bericht van vandaag wil ik je een aantal fun facts van De liefdesformule vertellen. Tot nu toe heb ik over elk boek dat ik geschreven heb wel een berichtje met fun facts gedeeld, dus deze e-book reeks kan niet in de rij ontbreken. Mocht je de boeken nog niet gelezen hebben, dan bestaat er een kans op spoilers, dus wees gewaarschuwd.

  1. Allereerst iets over Bart, het grappige was dat hij na de publicatie van het eerste boek al enorm populair was bij de lezers, maar wist je dat hij eigenlijk eerst Bram heette? Voor de bundel ‘Zomerdromen’, die in 2020 verscheen, schreef ik een kort verhaal over Eline en haar collega Bart (delen van dit verhaal zijn terug te vinden in deel 3, Geluk in het kwadraat). Het probleem was dat in een ander kort verhaal een hoofdpersonage ook al Bram heette, dus een van de twee moest een andere naam krijgen en ik bood mijn personage aan voor een naamsverandering. Dat was eerst even wennen, maar bij het schrijven van De liefdesformule was ik er helemaal aan gewend.
  2. Jo, de beste vriendin van Eline, is een soort succesvollere variant van mij. Net als Jo hield ik het niet vol in het onderwijs, orde houden vond ik erg ingewikkeld. Na mijn carrière in het onderwijs heb ik me een tijdje alleen op schrijven gefocust, voor ik aan de slag ging als communicatiemedewerker bij het LCJ (al werk ik daar inmiddels ook al ruim 2 jaar niet meer).
  3. Eline is geïnspireerd op een oud-collega van mij, zij was ook wiskundedocent. De inspiratie komt vooral in de werkvormen en manier van onderwijs tot uiting. Zo herinner ik me dat mijn collega haar leerlingen altijd taarten liet bakken om breuken uit te leggen. Ook had ze een heel toffe variant van Twister bedacht, de breukentwister. Dit laatste noemde ik in de eerste versie van Vereenvoudigde breuk, maar is bij het herschrijven gesneuveld.
  4. In het derde boek trakteren leerlingen om de beurt op kruidnoten. Een soortgelijke actie heb ik ooit met mijn eigen klas op de middelbare school gedaan, niet met kruidnoten, maar met zakken chips. Iedereen kocht voor zichzelf een grote zak chips en twee leerlingen deden alsof ze jarig waren (geweest) en op zakken chips trakteerden. Volgens mij hebben we dit twee keer gedaan.
  5. De verhaallijn met Michel kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In 2021 schreef ik een kort verhaal als vervolg op het verhaal voor de bundel Zomerdromen, waarin Eline terugkomt van kamp en haar ex Michel in haar woonkamer aantreft. De strekking was hetzelfde, maar ik heb hem in Een kans op romantiek een reden gegeven voor zijn gedrag (niet dat dat het automatisch goedpraat) en uiteindelijk heeft hij zelfs een redeeming moment in Geluk in het kwadraat.
  6. Mijn favoriete leerling uit Elines klas is wandelende wiskunderamp Hille, dat zou je misschien op het eerste gezicht niet zeggen, omdat er meer aandacht voor Jayden, Sophie en Jesse is, maar deze leerling heeft mijn hart gestolen. Komt misschien ook omdat ‘mijn’ Jaap eigenlijk Jaap-Hille heet 😉
  7. Over die leerlingen gesproken, voordat ik begon met het schrijven aan dit boek heb ik eerst een volledig uitgewerkte klassenlijst gemaakt. Alle voor- en achternamen van de leerlingen, maar ook een aantal bijzonderheden. Terwijl ik daarmee bezig was, kreeg ik zin om over elk van die leerlingen een apart verhaal te schrijven…

En dan nog een bonusweetje: Er komt nóg een boek in De liefdesformule-serie. Het is het geheime project waar ik het in mijn schrijflogboek van mei over had. Het hoopt een kerstspecial te worden, dus het boek zal niet voor oktober 2024 verschijnen (want ik moet ‘m nog schrijven, haha).

Wat vind jij het leukste fun fact?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.