Boekentip #9 Mijn vijf favoriete fantasy boeken

Jaren terug antwoordde ik altijd als mij gevraagd werd wat mijn favoriete genre om in te lezen was: “Fantasy”. Maar voor een fantasy-liefhebber lees ik erg weinig fantasy. Toch leek het me leuk om een lijstje te delen wat mijn favoriete fantasy-boeken zijn en laat ik nou besloten hebben om dat lijstje vandaag te plaatsen.

De kronieken van Narnia // C.S. Lewis
In ‘De complete Kronieken van Narnia’ staat de strijd tussen goed en kwaad centraal. Het is een verhaal over een magisch land, waar de bomen en dieren kunnen spreken. Regelmatig vinden er veldslagen plaats tussen reuzen, centauren, dwergen en faunen. De goede kant wordt in de strijd meerdere malen bijgestaan door vier kinderen: Peter, Susan, Edmund en Lucy Pevensie. En natuurlijk de machtige leeuw Aslan, wiens kracht bijna oneindig lijkt…

Vanaf het moment dat ik de verfilming van De leeuw, de heks en de kleerkast zag was ik fan. En ergens vind ik het jammer dat ik niet eerst de boeken heb gelezen en daarna pas de film(s) heb gezien, maar gelukkig is de eerste film erg betrouwbaar. Dat kan ik van Prins Caspian en De reis van het drakenschip niet zeggen, maar gelukkig las ik daarvan wél eerst de boeken. Mijn favoriete boek in de serie is trouwens Het laatste gevecht, hoewel dat dan maar een fractie favorieter is dan de rest. Vooral de laatste alinea vind ik prachtig en hoopvol. Ik heb een editie waar de zeven boeken van Narnia gebundeld zijn, een behoorlijk dikke pil. En dan lees je dit: “Voor ons is dit het einde van de Kronieken van Narnia. Maar voor hen was het nog maar het begin van het echte verhaal. Hun hele leven in deze wereld en al hun avonturen in Narnia waren niet meer dan een omslag en een titelpagina geweest. Nu begonnen ze eindelijk aan Hoofdstuk Een van het Grote Verhaal dat niemand op aarde nog gelezen heeft, dat voor eeuwig door blijft gaan en waarin ieder hoofdstuk nog mooier is dan het vorige.” Prachtig.

De brief voor de koning // Tonke Dragt
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Uiteraard kon deze niet in het fantasy lijstje ontbreken. Mensen denken bij fantasy al gauw aan bijzondere wezens, draken en dergelijke. Maar ook deze Nederlandse klassieker is een fantasyboek. Het speelt zich af in een andere wereld dan de onze. Mijn project De stad is denk ik op hetzelfde fantasyniveau van De brief voor de koning. Dit is en blijft mijn favoriete boek allertijden.

Caraval // Stephanie Garber
 De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen…

Toen ik dit boek voor het eerst las vond ik het een combinatie van The night circus en het tv-programma Wie is de mol? Het spel- en raadselelement aan dit boek vond ik zo geweldig gaaf en in de wereld van Caraval lijkt alles mogelijk. Ik vond ook de vervolgdelen bizar en prachtig.

De Grijze Jager // John Flanagan
Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn. De ruïnes van Gorlan is het eerste deel in de Grijze Jager-serie over Will en zijn vrienden van kasteel Redmont.

Ik was al 20 toen ik de Grijze Jager-serie ontdekte. Mijn broer trouwde in juni 2013 en ik mocht ceremoniemeester (of juf, wat je wilt) zijn en kreeg een VVV-bon cadeau. Daar heb ik De ruïnes van Gorlan van gekocht en ik was meteen verslaafd. Ergens baalde ik wel dat ik de boeken niet eerder had ontdekt, maar aan de andere kant … nu hoefde ik niet steeds te wachten tot een nieuw deel uitkwam, maar kon ik meteen een flinke stapel boeken lezen.

De cirkel-serie // Ted Dekker
Drie boeken, twee werelden, één verhaal…
Welkom in De Cirkel… Thomas Hunter wordt in Denver op de vlucht voor zijn achtervolgers neergeschoten en ontwaakt in een andere werkelijkheid, waar alles nog ongerept en zuiver is en waar hij zijn grote liefde ontmoet. Zodra hij daar in slaap valt, wordt hij weer wakker in de huidige werkelijkheid. Dat is het begin van een reis tussen twee werelden, waarbij Thomas ontdekt dat er een terreuraanslag met een mondiaal virus dreigt in de ene wereld en de macht van het kwaad losbreekt in de andere.

Heel eerlijk gezegd weet ik niet zeker of dit fantasy is. Volgens mij werd het in eerste instantie verkocht als fantasy, maar krijgen deze boeken nu het stempel ‘dystopie’. Voor mij is het fantasy en ik heb de cirkel-serie (zwart, rood en wit) stukgelezen. Groen hoort er niet bij, vind ik. In 2020 heb ik de boeken voor het laatst herlezen en ik denk eerlijk gezegd wel dat ik er nu een flinke tijd tussen laat zitten, al hoop ik binnenkort wel de Young Adult boeken in deze reeks te lezen (deze is niet volledig verschenen in het Nederlands), die heb ik nog maar één keer gelezen, dus dat kan nog wel een keer.

Lees jij weleens fantasy? Zo ja, wat is jouw favoriete fantasyboek?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Sowieso de grijzer jager, maakt eigenlijk niet uit welk deel! Al vind ik deel 10, de keizer van Nihon-Ja, wel echt heel leuk! En de brief voor de koning is ook echt een superleuk boek! Dat soort fantasy vind ik eigenlijk leuker dan over draken ofzo(:

    1. Haha, dat kan ik begrijpen. Jij bent dus een low fantasy fan, als ik het goed begrijp 😉 De Grijze Jager blijft ook echt een van mijn favoriete series, echt … hoeveel mensen ik wel niet aan het lezen heb gekregen daardoor!

  2. Jaaaa! Heel graag! De Grijze Jager is echt mijn favoriete serie. Ik heb ze tot nu toe allemaal gelezen en nu ben ik ze ook aan het sparen (:

    1. Superleuk! Ik herinner me nog dat ik alle boeken van De Grijze Jager aan het sparen was, zo leuk 🙂 Ik moet nu het nieuwste deel in de Broederband serie nog, dan is m’n John Flanagan collectie weer compleet 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.