Schrijfpraat #89 Waarom is ‘De liefdesformule’ geen christelijk boek?

“Ik vind het heel vreemd, want de boeken van Mirjam zijn altijd wel christelijk. En nu is het meer een onchristelijk boek dan christelijk.” Deze review werd een tijdje geleden achtergelaten bij Vereenvoudigde breuk, het eerste deel in een e-bookserie die ik zelf heb uitgegeven. Ik heb er al eerder iets over gezegd, maar in dit blogbericht ga ik er wat uitgebreider op in.

Kan een boek christelijk zijn?
Eerst wil ik een misverstand uit de weg ruimen. Officieel bestaan christelijke boeken niet. Ja, er zijn boeken met een christelijke boodschap, geschreven door een christelijke auteur, maar een boek zelf kan geen christen zijn. Een christen is namelijk een volgeling van Christus en een christelijke auteur zal een bepaalde boodschap in zijn of haar boeken willen laten doorklinken, maar het boek zelf zal nooit christelijk worden. De uitdrukking ‘christelijke boeken’ is echter bekend en ik gebruik het zelf ook wel, maar technisch gezien kan het dus niet. C.S. Lewis heeft hier een en ander over geschreven, maar ik kan me nu niet meer herinneren in welk boek, ga ik nog voor je uitzoeken 😉

Waarom geen christelijke boodschap in ‘De liefdesformule?’
Nu we dat eerste misverstand hebben behandeld, de vraag waarom ik dan geen duidelijke, christelijke boodschap in ‘De liefdesformule’ heb gestopt. Daar had ik een paar redenen voor:

  • Breder publiek. Het is mijn droom om van mijn schrijfwerk rond te komen, maar als je een klein publiek hebt, is dat best lastig. Met het publiceren van De liefdesformule hoop ik een breder publiek aan te spreken (en als ik de cijfers op Kobo bekijk, lijkt dat zeker te lukken). Wellicht dat die lezers ook aan mijn andere boeken beginnen, die met christelijke boodschap.
  • Net als een pianist niet alleen maar psalmen en gezangen hoeft te spelen, hoeft een christelijke auteur niet per se christelijke verhalen (of zoals Tim Keller zegt: bekeringsverhalen) te schrijven.
  • De opzet van De liefdesformule maakte het voor mij ook niet makkelijk om hier een christelijke draai aan te geven. In 2019 vroeg Lianne Reijntjes mij om een kort verhaal te schrijven voor een bundel met vakantieverhalen. Geen van de andere auteurs was (voor zo ver ik weet) christen, dus schreef ik een ‘algemeen’ verhaal. Dit verhaal vormde uiteindelijk de basis voor De liefdesformule en ik voelde niet de behoefte om het aan te passen.
  • Een van de lezers reageerde op het laatste deel met deze woorden (niet letterlijk geciteerd): ‘Ik herkende hier wel het christelijke gedachtegoed in.’ En dat vond ik zelf mooi om te horen. De personages doen geen ‘christelijke dingen’ (zoals naar de kerk gaan, dagopeningen op school etc.), maar de christelijke normen en waarden blijven wel zichtbaar in het verhaal. Zelf vind ik dat soms in een boek nog mooier, dan dat de boodschap er dik bovenop ligt.
  • Clean fiction: Met De liefdesformule schreef ik clean fiction (waar ik donderdag al een en ander over deelde) die in principe door iedereen gelezen kan worden, of je nu gelovig bent of niet. En ik ben van plan om (op termijn) meerdere e-book series te maken, het is me goed bevallen en levert ook echt een leuk zakcentje op. Of die boeken wel of geen christelijke boodschap krijgen, weet ik nu nog niet, dat is echt van het verhaal afhankelijk.

Heb jij ‘De liefdesformule’ al gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.