Boekreview #10 Het voornemen van de muis // Toon Tellegen

Het boek wat ik vandaag hoop te reviewen is een van de boeken die ik in 2018 aanschafte. Ik had een afspraak in Zwolle, maar omdat het nog even duurde voordat de trein kwam liep ik de AKO op het station binnen. Daar zag ik Het voornemen van de muis liggen. Mijn hart maakte een sprongetje van vreugde, want ik wist niet dat Toon Tellegen nog steeds boeken schreef. Ik liet het boek liggen, maar kocht het uiteindelijk later die dag in Zwolle alsnog. Vandaag een review van dit dunne boekje met super schattige cover. 

De muis vindt zichzelf maar saai en grijs. Hij zou graag de moed hebben om een toespraak te houden. Zo eentje die de wereld verandert. In het voornemen van de muis lezen we waarover de muis allemaal zou willen spreken. In zijn hoofd houdt hij hele toespraken en wordt de wereld er een stuk beter van. Maar écht een toespraak houden, dat durft de muis niet…

Net als de muis heb ik bewondering voor iedereen die moed heeft en zou ik graag iets doen om de wereld een betere plek te maken. Ik denk dat ieder mens dat verlangen wel in zich heeft, om het verschil te maken. Tellegen speelt hier goed op in. De dierenverhalen die hij schrijft zijn herkenbaar, ontroerend en hartverwarmend. Soms zo onzinnig dat je alleen je hoofd kan schudden en glimlachend verder leest. Toon Tellegen heeft de vaardigheid om de gedachten en gevoelens van creatieve geesten te vangen in woorden.

Door de verhaaltjes heen lees je dat de muis eigenlijk helemaal geen toespraak hoeft te houden om iedereen te bemoedigen. De persoonlijke gesprekjes die hij met elk dier apart heeft getuigen van compassie en maken het bos al tot een betere plek. Maar zo gaat het vaak ook met ons mensen, we zien niet dat de kleine dingen het zijn die het doen.

Het einde vond ik eerst een beetje tegenvallen, maar later realiseerde ik mij dat het juist krachtiger was als niet alles verliep zoals de muis (en ik stiekem ook) het zich had voorgesteld.

Houd je van leuke, korte verhalen met een diepere, psychologische laag erin? Dan raad ik het voornemen van de muis zeker aan. Ik heb besloten om de boeken die ik review voortaan sterren te geven van 1 tot 5. Het voornemen van de muis krijgt van mij 4 sterren.

Heb jij al weleens een boek of verhalen van Toon Tellegen gelezen? Wat vind je van zijn schrijfstijl? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: