Boekreview #22 Lampje // Annet Schaap

Het boek dat ik vandaag hoop te reviewen, wilde ik al lange tijd lezen. De titel klonk erg leuk en ook de voorkant sprak me aan. Je kunt je wel voorstellen hoe gelukkig ik was toen ik afgelopen februari het boek zag liggen bij een tweedehandsboekwinkel in Amersfoort, nog in prachtige staat. Vandaag schrijf ik waarom iedereen dit kinderboek zou moeten lezen.

Lampje, die eigenlijk Emilia heet, is de dochter van de vuurtorenwachter. Iedere avond beklimt ze 61 treden om het licht in de vuurtoren aan te steken. Tot het op een avond stormt en de lucifers op zijn. Juist in die nacht vergaat een schip en Lampje en haar vader moeten de schade vergoeden. Lampje moet gaan werken in het huis van de admiraal, wat ook wel een monsterhuis wordt genoemd. Al snel blijkt dat er ook een monster in het huis van de admiraal woont. Kan Lampje vriendschap met de vissenjongen sluiten? En hoe is hij eigenlijk hier gekomen?

Lampje geeft iets weer over de loyaliteit en liefde die kinderen voor hun ouders voelen. Dit is zowel zichtbaar bij Lampje én Edward, de vissenjongen. Lampje is de enige die niet bang is voor Edward en veel tijd met hem doorbrengt. Hij leert haar lezen en zij houdt hem gezelschap. Wat wij mensen als monsters beschouwen, zijn vaak geen monsters, maar enkel angst voor het onbekende. Het boek leert hoe wreed mensen kunnen zijn richting schepsels die zij niet begrijpen, dit vond ik zeker zichtbaar in de tent vol wereldschokkende gedrochten, waar Lampje komt als ze op haar vrije middag de kermis bezoekt. Daar tegenover staat Lampje, die in haar kinderlijke onschuld medelijden krijgt en vriendschap sluit met de ‘gedrochten.’

Richting het einde vond ik het boek wat verwarrender worden en ook had ik graag iets meer closure gezien bij de admiraal, maar het geheel is zeker de moeite waard om gelezen te worden.

Ik geef Lampje 4 sterren.

Had jij al weleens van Lampje gehoord?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

  1. Ik vond het echt een fantastische verhaal! Zo fantasierijk en met zoveel liefde geschreven. Leuk ook dat je het boek tweedehands hebt gevonden! Ik hoop hem op de konings markt te scoren!

    1. Wat leuk dat jij er ook van genoten hebt! Ik hoop dat je hem gaat vinden op de koningsmarkt! Succes in ieder geval 😉

  2. Ja, ik hoor er zoveel goede verhalen over!
    Laatst luisterde ik weer een podcast (de grote vriendelijke podcast) over kinderboeken zo leuk. En vertelden ze over Lampje, meteen zin om te lezen. Dus ik hoop dat hij snel in de bieb te vinden is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: