Schrijftip #19 Omgaan met negatieve reacties/recensies

Als schrijver heb je er nog al eens mee te maken: negatieve kritiek en negatieve recensies. Dat is soms behoorlijk slikken. Jij hebt een enorme tijd van je leven geïnvesteerd in je nieuwe boek en dan komt er zo’n negatieve recensie. Ikzelf trok mij de negatieve reacties altijd enorm aan, maar tegenwoordig kan ik er beter mee omgaan. Hoog tijd om jou wat tips te geven, zodat jij ook een wat dikkere huid krijgt.


 • Allereerst is het belangrijk dat je snapt hoe je brein werkt. Ons brein registreert negatieve feedback als iets angstaanjagends en het maakt ons bang. Ze zeggen weleens dat tegenover iedere negatieve reactie 10 positieve reacties moeten staan. Als je wat relaxter omgaat met negatieve kritiek, zal het je minder bang maken. Hopelijk helpen de volgende tips hier ook bij.
 • Als je boek is gerecenseerd moet je goed in je achterhoofd houden dat dit, hoe belangrijk de recensent ook is, een mening blijft. Als er bijvoorbeeld staat: ‘Schippers had meer gebruik moeten maken van dialoog,’ is het handig om deze zin te herformuleren: ‘Ik vind dat Schippers meer gebruik had moeten maken van dialoog.’ Op deze manier help je je hersens om het minder te zien als een persoonlijke aanval, maar meer als slechts de mening van degene die je boek recenseert.
 • Het kan zijn dat de recensent helemaal niet tot jouw beoogde doelgroep behoort. Ikzelf heb hier nogal eens mee te maken, doordat ik Young Adults schrijf. Degenen die recensies schrijven voor kranten, zijn volwassenen. Zij lezen het boek met een andere blik. Houdt hier ook rekening mee als je iets negatiefs ziet staan over jouw boek.
 • Gebruik negatieve punten als feedback op je nieuwe verhaal. Dat boek is nog niet uit en je kunt er alles aan veranderen. Als een recensent vindt dat je personages niet goed uitgewerkt zijn, ga hiermee aan de slag. Gebruik je te veel ‘tell’ en te weinig ‘show?’ Kijk wat je hieraan kunt doen om zo je verhaal te verbeteren.
 • Relax. Ik noemde het in het eerste punt al, probeer je brein wat te laten relaxen. Niet iedereen heeft nu eenmaal dezelfde smaak en mening. Ik heb regelmatig dat een boek vier of vijf sterren kreeg op Goodreads en dat ik het absoluut stom vond en andersom is het precies hetzelfde geval. Niet alles hangt van die ene recensie af.

Dit waren vijf tips om om te gaan met negatieve kritiek. Ik heb het toegespitst op het schrijven van boeken, maar je kunt het natuurlijk een stuk breder trekken. Doe er je voordeel mee.

Wat is jouw ultieme manier om om te gaan met negatieve feedback?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Het is ook echt niet altijd makkelijk, maar ik merk wel dat ik in de loop van de jaren een wat dikkere huid heb gekregen 🙂
   Bedankt voor je reactie!

 1. Mooie tips! Lijkt me inderdaad super goed om het om een recensie te herformuleren naar een mening van één persoon! Alleen al het besef van hoe je brein werkt kan denk ik al heel nuttig zijn en helpen meer te relaxen 🙂

  1. Ja, echt heel bizar hoe het menselijk brein werkt, want bij mij is dat in ieder geval wel altijd het geval 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: