Boekreview #31 De bijenhouder van Aleppo // Christy Lefteri

Vanaf het moment dat ik hoorde dat dit boek zou verschijnen, stond-tie op m’n lijstje. Het duurde wel even voordat ik hem kocht en toen duurde het ook even voordat ik hem ging lezen, maar toen ik er eenmaal in begonnen was, was-tie in een 2 dagen uit. Vandaag review ik ‘m voor je.

Specificaties: Roman // Mozaïek // 335 blz’s // Nederlands, vert. // 2019

In De bijenhouder van Aleppo ontmoeten we Nuri en Afra. Een deel van het verhaal speelt zich af in Engeland, waar ze een asielaanvraag hebben lopen. Het andere gedeelte gaat over hun tijd in Syrië, de gebeurtenissen die geleid hebben tot hun vlucht uit het oorlogsgebied en de beschrijving van hun vlucht. Samen met zijn neef Mustafa had Nuri een goedlopende handel in bijenproducten: honing, propolis en zeep waar het in werd verwerkt. Bombardementen hebben echter de bijenkasten vernield en Mustafa is, na de dood van zijn zoon, met zijn vrouw en dochter naar het Verenigd Koninkrijk gevlucht. Als het zoontje van Nuri en Afra omkomt bij een bomaanslag en Afra blind wordt, vertrekken ook zij uit Syrië. Onderweg moeten ze allerlei ontberingen doorstaan om op hun bestemming te komen: bij Mustafa in Engeland, want daar zijn bijen.

“En waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn is nieuw leven en hoop.”

Dit boek was ontroerend en heftig, maar ook had het verhaal een zekere schoonheid. Opeens zijn de vluchtelingen geen getallen meer waar je iets over leest in de krant of op het internet. Het worden personen met een gezicht.
Sommige plottwists zag ik al wel aankomen, maar de auteur heeft ze op zo’n mooie wijze beschreven, dat ik het totaal niet erg vond. Ook de manier waarop heden en verleden worden afgewisseld is origineel en prachtig weergegeven (ik ga het niet verklappen, dat moet je zelf maar lezen). Dit is echt zo’n boek dat je na één keer lezen eigenlijk nog niet goed genoeg kent.

“Dit is hoe ons verhaal moet eindigen, meer verlies kan ons hart niet aan.”

Ik zeg het wel vaker, maar dit is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Ga jij het doen?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Ik heb het boek gelezen en ben het helemaal met je eens! Vooral de verweving van heden en verleden vond ik erg mooi om te lezen. En inderdaad, echt een boek die iedereen zou moeten lezen!

  2. Ja, de manier waarop heden en verleden verweven zijn. Alleen al voor dat aspect zou iedereen dit boek moeten lezen. Echt zo mooi en goed gegaan. En verder zeg ik natuurlijk ook niks;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: